SSD-disk på én-tomme

SSD-disk på én-tomme

Har ATA og Seriell ATA grensesnitt og lagringskapasitet på 32 megabyte.

Selskapet Stec Inc er i ferd med å lansere en én-tommers «harddisk» basert på flashminne. SSD står for Solid State Drive og betegner en lagringsenhet med ikkeflyktig minne med samme formfaktor som en harddisk, men som ikke inneholder bevegelige deler.

At den har samme formfaktor (for eksempel 2,5 eller 3,5 tommer) som vanlige harddisker, er avgjørende for at denne lagringstypen lettere skal kunne ta markedsandeler fra harddisker. Slik sett er disken fra Stec anvendelig, siden den både har ATA og Seriell ATA grensesnitt.

Med fire uavhengige flash-kanaler, greier den lese- og skrivehastigheter på henholdsvis 90 og 55 megabyte per sekund. Den har en lagringskapasitet på 32 gigabyte, men Stec regner med å ha en versjon på 64 gigaabyte i løpet av 2009.

Problemet er at bruken av slike små én-tommers harddisker har helt visnet hen. Etterspørselen har vært synkende, siden den relativt lave lagringskapasiteten har blitt innhentet av flashbrikker montert rett på kretskortet. Mp3-spillere er eksempler på dette.

En SSD-disk har imidlertid sine fordeler i forhold til fastmonterte flashbrikker, og da særlig at den er utskiftbar. Det er en nødvendighet på for eksempel ultraportabelt PC-utstyr.

Selv om en én-tommers SSD-disk på flere måter kan være hendig, spørs det om ikke formfaktoren har løpt fra Stec. De er imidlertid i ferd med å bli innhentet av Seagate, som har saksøkt dem for bruk av deres patentbeskyttede teknologi.

Les om:

Infrastruktur