Stasjonære pc-er forsvinner ikke

Her er de 10 viktigste grunnene til at den stasjonære pc-en vil overleve og få evig liv. Nesten, i hvert fall.

Publisert Sist oppdatert

Steve Jobs, Apple-sjefen som døde i fjor høst, skapte furore da han lanserte iPad-en i 2010 og erklærte at pc-ens tidsepoke var over. Nå var vi kommet inn i det han kalte «etter-pc-ens æra». – The post-PC era has begun, sa han.

I høst kommer det vell av Windows 8 RT-nettbrett på markedet. Vi kan snart velge og vrake i hendige nettbrett som bruker lite strøm, kan benyttes overalt og som kjører en versjon av Office tilpasset berøringsfølsomme skjermer.

Akkurat nå ser det kanskje ut til at verden kan greie seg godt uten stasjonære pc-er.

Likevel er det ingen fare for at mobile enheter skal gjøre din stasjonære pc overflødig riktig ennå.

Selv om mobilt utstyr definitivt er praktisk når du prøver å jobbe mens du er på farten, er det ikke like praktisk som å ha tilgang til en ordentlig stasjonær pc når du driver med seriøs jobbing på kontoret.

Naturligvis får du lett plass til mobilen i lommen og nettbrettet eller din lille bærbare pc i ryggsekken, men nytteverdien av disse enhetene er begrenset av kompromisser, enten det dreier seg om datakraft, skjermstørrelse eller høy pris.

Nei, den såkalte «etter-pc-epoken» er ikke her riktig ennå.

Hvis du fortsatt er i tvil, kan du lese våre 10 punkter med begrunnelse for hvorfor du ikke bør gi opp din stasjonære pc i overskuelig fremtid.

1) Stasjonære pc-er er billige

Stasjonære pc-er er mye billigere enn bærbare. Dette gjelder både når du kjøper en pc og når du må foreta reparasjoner.

Det er flere grunner til dette, men det viktigste er at mobile komponenter er mye dyrere, rett og slett fordi de mindre. Det kreves dyr ingeniørkunnskap å få dem til å passe inne i en bærbar pc, et nettbrett eller en smarttelefon.

Stasjonære pc-er er billigere enn bærbare pc-er og gir mer ytelse for pengene.

Komponenter som benyttes i stasjonære pc-er, trenger ikke på langt nær å være så små eller passe sammen som brikker i et puslespill. I en romslig stasjonær pc er det mye mer plass tilgjengelig enn selv i den største bærbare pc.

I rettferdighetens navn medgir vi at du betaler for flere komponenter når du kjøper en bærbar pc. Da kjøper du også en skjerm, et tastatur og en styreflate. På den andre siden er ikke dette særlig dyre komponenter. Du kan få et tastatur for et par hundre kroner og en mus for ned mot en hundrelapp, og en pc-skjerm for godt under tusenlappen.

Bærbare pc-er koster som regel en god del mer enn sammenlignbare stasjonære pc-er.

2) Stasjonære er kraftigere

Prosessorene som brukes i stasjonære pc-er er vanligvis kraftigere enn tilsvarende prosessorer i bærbare pc-er. For ikke å snakke om ARM-prosessorene for mobile enheter – det vil si prosessorene som brukes i de fleste mobiltelefoner og nettbrett. Sistnevnte er en latterlig sammenligning. Dette er et av de områdene der størrelse faktisk har betydning.

Bærbar-prosessorer er ikke bare mindre enn prosessorene for stasjonære pc-er. De er også konstruert for å bruke mindre energi og for å skape mindre varme. Det er flere grunner til dette.

For det første brukes bærbare pc-er mye på batteri. Derfor er mobilprosessorene konstruert for å spare strøm.

For det andre er bærbar-prosessorer konstruert for å plasseres i et trangt kabinett med bare et par små vifter. Og likevel er de stadig utsatt for overoppheting.

Stasjonær-prosessorer, derimot, kan slurpe i seg uendelige mengder med strøm fra kontakten i veggen. De kan plasseres inne blant flere vifter eller til og med et vannkjølersystem som holder temperaturen i sjakk.

Disse prosessorene er altså ikke bare kraftigere enn bærbar-prosessorene. De kan til og med overklokkes på en enkel måte slik at de kjører enda raskere enn de er ment å skulle gjøre.

3) Du får plass til et tonn tilbehør i en stasjonær

La oss si at du allerede har plugget inn en ekstern mus og et eksternt tastatur i pc-en. Kan du også plugge inn et hodetelefonsett via usb? Neppe, i hvert fall hvis du har en bærbar.

Etter hvert som de bærbare blir tynnere og tynnere, blir det stadig færre tilkoblingspunkter tilgjengelig. De fleste av dagens bærbare pc-er har et par usb-porter, selv om de litt dyrere bærbare kanskje har en eller to USB 3.0-porter i tillegg. De fleste nettbrett har bare én USB 2.0-port. (Bortsett fra iPad, naturligvis. Apple skryter av at iPad ikke har noen usb-port i det hele tatt.)

Stasjonære pc-er, derimot, har vanligvis minst fire USB 2.0-porter, og de fleste har enda flere. I tillegg har stasjonære gjerne et tonn med andre kommunikasjonsløsninger som man bare finner på de aller dyreste – og gjerne spill-orienterte – bærbare pc-ene: eSATA, VGA, DVI, HDMI og flere linjeutganger for lyd.

4) Stasjonær pc har større skjerm

Undersøkelser har vist at jo større skjermflate du har tilgang til, jo mer produktiv blir du. Trenger du større skjermflate? Dette får du på to måter: Med større skjerm eller med flere skjermer.

Den største bærbar-skjermen på markedet er på 17,3 tommer, og den er enorm, i hvert fall til bærbar-skjerm å være.

Men en 17,3-tommers bærbar-skjerm er jo ingenting sammenlignet med en frittstående monitor på 20 eller 24 tommer.

Dessuten er en bærbar pc med 17,3-tommers skjerm altfor stor og uhåndterlig til at du gidder å slepe den med deg. Hvis du har kjøpt deg en så stor bærbar pc, er det sannsynlig at du stort sett bare bruker den som en stasjonær pc.

De fleste bærbare pc-er støtter ikke et oppsett med flere skjermer, selv om du kan prøve deg med en skjerm som får strøm gjennom usb-porten – eller du kan prøve med nettbrettet ditt.

Stasjonære pc-er er derimot bygd for oppsett med flere skjermer. Avhengig av hvilket grafikkort du bruker, har du støtte for både to, tre og fire skjermer eller flere. Slik oppnår du maksimal produktivitet – eller maksimal spilleglede.

5) Du kan spille ordentlige dataspill på stasjonære

Ok, vi skal i rettferdighetens navn medgi at det finnes noen bærbare spillmaskiner der ute, og de er ikke dårlige. For eksempel Alienware M17x R4, som ha en kraftig Intel Core i7-3720QM-prosessor og et Nvidia GeForce GTX 680M-grafikkort.

Men kan maskinen virkelig konkurrere med en stasjonær spillmaskin, som for eksempel Maingear Shift Super Stock, som har en Intel Core i7-3960X-prosessor og tre AMD Radeon HD 7970-grafikkort? Jeg tror ikke det.

Grafikk-intensive pc-spill setter pc-en på den ultimate prøven, fordi de krever så mye prosessor- og grafikkprosessor-kraft.

Vi må bare krype til korset: Du kan dytte opptil tre grafikkort inn i en stasjonær tower-maskin, i tillegg til vannkjøling, et heftig lydkort og til og med litt ekstra tilbehør myntet på spilling.

En kraftig spillbærbar har bare til ett beskjedent grafikkort (ok, i noen tilfeller moderat kraftig grafikkort), og da snakker vi om en maskin som er så stor og tung at den knapt kan kalles bærbar lenger.

6) Det er lett å fikse en stasjonær pc

For tre år siden døde grafikkortet i en av familiens pc-er. Vi er fortsatt ikke sikre på hva som skjedde, men plutselig begynte skjermen å vise merkelige former og skjeve linjer, og skjermbildet ble uleselig. Maskinen ble tatt med til en Apple-forhandler (det var en gammel MacBook), der de åpnet maskinen og sa at reparasjonen ville bli dyre. Prislappen ble 5500 kroner.

For to år siden døde grafikkortet i en av våre stasjonære pc-er. Nvidia hadde nettopp lagt ut en ny driverfil. Vi kjørte et spill på maskinen, og før en ny driverversjon med feilretting var lagt ut (snaut 24 timer senere), var grafikkortet i pc-en ødelagt av overoppheting. Hos en pc-rekvisitabutikk kjøpte vi et nytt grafikkort (av et annet merke) og satte det inn selv. Prislappen ble 550 kroner.

Moralen her er at dersom en komponent i en stasjonær pc svikter, er det enkelt å skaffe en ny, enten det er et grafikkort, skjermen eller til og med prosessoren. Hvis det samme skjer i en bærbar pc, vel, lykke til!

7) Kreativ programvare er mer effektivt på en stasjonær pc

Naturligvis er det ingen problemer med å kjøre kreativ programvare som Adobe Photoshop eller Premiere på en bærbar pc. Men det er ikke sikkert at opplevelsen er den beste, der du krangler med styreflaten og den lille skjermen på den bærbare.

For å kunne brukes effektivt, krever kreativ programvare en kraftig prosessor, et avansert grafikkort, skjerm med en masse plass og komplett tilbehør som tastatur, mus og kanskje også et tegnebrett.

En bærbar med de samme kvalifikasjonene vil enten være ekstremt dyr eller umulig å oppdrive (jfr. skjermstørrelsen). En stasjonær pc med anstendige spesifikasjoner vil derimot kjøre slik programvare så det kviner.

8) Du kan resirkulere en stasjonær pc som en NAS ... eller et akvarium

Når en bærbare pc eller et nettbrett dør, kan enheten resirkuleres som en liksom-bærbar eller et liksom-nettbrett på barnerommet, eller til nød gjøre tjeneste på kjøkkenet. Du har med andre ord begrensede bruksmuligheter for en avdanket bærbar.

Stasjonære pc-er kan derimot brukes til en rekke oppgaver, som en hjemmeserver eller en nettverksdisk – NAS.

Dersom du ikke finner noen fornuftig måte å bruke den utgående stasjonære pc-en på, kan du alltids tømme den for komponenter, selge noen av dem på Finn.no og bygge om tårnkabinettet eller skjermen til et akvarium.

Naturligvis kan du plassere din avdankede bærbare pc på hobbyrommet eller i garasjen og bruke den som oppslagsverk for bruksanvisninger og oppskrifter. Eller du kan gi den bort. Men kreative anvendelsesmuligheter for en pensjonert bærbar pc er mye mer begrensede enn for en stasjonær pc.

9) Stasjonære er sikre og varer lenge

Stasjonære pc-er er ikke bærbare. Ikke i det hele tatt. Og det er en fordel når det gjelder både sikkerhet og varighet.

Ettersom stasjonære pc-er ikke blir flyttet noe særlig på, kanskje ikke i det hele tatt, er de lite utsatt for tyverier. Det er liten risiko for at du skal glemme igjen en stasjonær pc på toget eller at noen vil stjele den fra plassen din på biblioteket. Og selv om en innbruddstyv skulle finne på å bryte seg inn i huset ditt, er det liten fare for at vedkommende vil orke å slepe med seg den stasjonære pc-en. I så fall må han ta bryderiet med å dra ut strømkontakten og ta med alt tilbehørsutstyret som er koblet til pc-en, for uten tilbehøret er jo ikke pc-en mye verdt for tyven.

Fordi den stasjonære pc-en aldri er på farten, blir den heller ikke ripet opp i ryggsekken, og den får ingen bulker etter kollisjon med diverse objekter i sine omgivelser.

En stasjonær pc kan vare i mange år, og enda flere år hvis du oppgraderer den del for del, mens en bærbar pc kan dø når som helst hvis du velter en kaffekopp over den.

10) Du kan bygge din egen stasjonære pc

Alle kan bygge sin egen pc. Seriøst! Alle og enhver!

Det finnes uendelige mengder med nettsteder og artikler som gir råd og vink til folk som vil bygge sin egen pc, og komponentene er tilgjengelige overalt. Kabinett får du kjøpt for et par-tre hundrelapper, og en andregenerasjons Intel Core i5-2500K-prosessor koster bare 1500 kroner.

Ikke bare er det lett å bygge sin egen pc – du har også store muligheter for å tilpasse pc-en 100 prosent til dine egne behov og preferanser.

Til sammenligning er det svært vanskelig, om ikke umulig, å bygge sin egen bærbare pc. Komponentene er dyre og med beskjeden ytelse, og du vil få store problemer med å få dem til å passe sammen i et trangt bærbar-kabinett.

I praksis er det så å si umulig å bygge opp en bærbar pc fra scratch. Du må rett og slett skaffe deg en rimelig modell med beskjedne spesifikasjoner og oppgradere den så mye som kabinettet gir plass til.

Lenge leve den stasjonære pc-en!

Ikke misforstå – bærbare pc-er, nettbrett og smarttelefoner er utvilsomt noe vi bare må ha nå til dags. Men så lenge stasjonære pc-er er billigere, kraftigere og mer fleksible, vil det alltid finnes en plass for dem i markedet.

(Artikkelen ble opprinnelig publisert i amerikanske PC World. Oversatt og bearbeidet av Toralv Østvang, PC World Norge.)