Tablet- og 3D-skred på Computex

Tablet- og 3D-skred på Computex

Ipad-utfordrere, rimeligere 3D og ultrakompakt flashlagring er noen av trendene fra årets Computex-messe.

Computex 2010 gikk av stabelen i Taipei i Taiwan fra 1. til 5. juni. Noen av de største nyhetene på årets messe, som i år feirer 30 år, kom fra de mange produsentene som var på plass med nye tablet-maskiner som skal konkurrere mot Apples Ipad.

En av dem er Asus' Eee Pad, en mellomting mellom en ebokleser og et tegnebrett. Tablet-pc-en har batterilevetid på ti timer, berøringsfølsom skjerm med støtte for digital penn, 2 megapikslers kamera samt usb-port og MicroSD-kortleser. Enheten skal koste 199 dollar og være tilgjengelig i september.

Windows først ut

Compal Electronics, en av verdens største kontraktprodusenter av bærbare pc-er, lanserte en Android-basert tabletmaskin med ti-tommers touchskjerm og en kombinert dokkingstasjon og høyttaler. LG viste frem UX10, en maskin med 10,1-tommers berøringsfølsom skjerm, 1,6GHz Intel Atom Z530-prosessor, 1 gigabyte RAM, Windows 7 Home Premium, 1,3-megapikslers webkamera, SD-kortleser og mini-hdmi.

MSIs nye Wind Pad 100 er utstyrt med 10-tommers skjerm, et egenutviklet grensesnitt, 3G og wifi, gps og hdmi-kontakt. MSI viste både frem en Windows 7- og en Android-basert variant, men Windows-versjonen skal være den første som blir tilgjengelig på markedet senere i år. Også Acer viste en prototype på en Android-tablet med syv-tommers skjerm, men det er ikke kjent når denne vil være tilgjengelig.

Se bildeserie:

Ett fett hvilket nettbrett?

3D-video

3D har vært en viktig trend på it- og elektronikkmesser verden rundt det siste året, og årets Computex var ikke noe unntak.

En annen viktig 3D-nyhet kom fra Microsoft, som annonserte at Silverlight, som konkurrerer med Adobes Flash, nå støtter streaming av 3D-innhold til pc-er med Nvidias 3D Vision-programvare.

Blant annet var det taiwanske selskapet Aiptek var på plass med et videokamera med støtte for 3D-opptak. Aiptek 3D tar opp 3D-video i 720p-oppløsning, og er utstyrt med to linser, to fem-megapikslers CMOS-sensorer og en 2,4-tommers 3D-skjem som viser. Det følge også med 3D-briller som gjør det mulig å se video i 3D på en vanlig dataskjerm. Videokameraet vil koste rundt 200 dollar.

Spesielt Nvidia har vært aktive på 3D-fronten i løpet av Computex 2010. Her viste selskapet frem den nye grafikkprosessoren Geforce GTX 465 med 352 streamprosessorer og 1024 MB GDDR5 videominne, og som skal være spesielt myntet på 3D-spill. En rekke produsenter var også på plass med grafikkort basert på den nye prosessoren.

Pakkeløsninger

Nvidia annonserte også en ny 3D-pc-kategori, der tanken er at forbrukerne skal kunne kjøpe en ferdig konfigurerte pc-er med både skjerm, 3D-briller og ferdig installerte drivere.

Asus var på plass med en rekke pc-er med full 3D-støtte, deriblant de to bærbare pc-ene Asus ROG G53 og ROG G73Jw med Nvidias grafikkprosessor GTX 480M og henholdsvis 15,6- og 17,3-tommers skjerm, samt CD5390 PC, med to Geforce GTX 480 og 3D Vision Surround-støtte. MSI introduserte på sin side alt-i-ett-maskinen Wind Top AE2420, som er utstyrt med 3D-briller og en 24-tommers lcd-skjerm med 3D- og multitouch-støtte.

Les om:

Infrastruktur