TEST: 13-tommer MacBook – for studenten?

TEST: 13-tommer MacBook – for studenten?

Er du student? Les hvorfor du bør velge Apples hvite MacBook.

Som student har man kanskje ikke råd til å kjøpe en dyr datamaskin ved skolestart, men det er likevel mange som velger å investere i en bærbar pc. Datamaskinen har etter hvert blitt et uunnværlig verktøy i nær sagt alle studieretninger, samtidig som man er blitt nærmest avhengig av e-post og sosiale medier for å være oppdatert både på det faglige og sosiale plan.

LES OGSÅ:

TEST: Nye MacBook Pro dramatisk raskere

Apples bærbare koster fra 8500 kroner og opp til 19.000 kroner om man ønsker det, men det er trolig få studenter som svir av hele studielånet på den dyreste og største bærbare Mac-en. Den hvite plastmodellen MacBook er i så måte den perfekte kandidat. Men egner den seg for skolebruk?

Oppgradert i mai

MacBook, som for øvrig er Apples mest solgte datamaskin gjennom tidene, ble oppgradert mai. Maskinen kommer i én standardkonfigurasjon, og da får du en 13,3-tommer LED-bakbelyst skjerm, 250 gigabyte harddisk og 2,4 gigahertz Intel Core 2 Duo-prosessor. Som standard kommer maskinen med 2 gigabyte minne, men du kan bestille den med 4 gigabyte mot et pristillegg på 850 kroner. Ifølge Apple er 4 gigabyte anbefalt maksimum minnekapasitet. Det skal være mulig å installere så mye som 8 gigabyte minne, men ifølge våre amerikanske Macworld-kolleger gjelder da ikke lenger garantien eller AppleCare-støtten dersom et problem skulle oppstå.

Hva gjelder grafikk har maskinen en Nvidia GeForce 320M-grafikkprosessor med 256 megabyte delt minne med maskinens internminne. Dette er ikke er spesielt godt egne til spill, men med lave innstillinger vil det være mulig å spille de fleste nye spillene på markedet.

Utvendig er MacBook identisk med forrige modell lansert senhøsten 2009. Maskinen har den hvite «unibody»-designen i plast, som er solid nok, men erfaringsmessig vil holder den seg ikke like pen i lengden som aluminiumsmodellene. MacBook-beskyttelse kan være anbefalt for de som vil bevare maskinen «fin i lakken».

Ellers er MacBook utstyrt med to USB 2.0-porter, en Mini DisplayPort for skjermtilkobling, en utgang for lyd inn og ut, samt en Gigabit Ethernet-port. Et iSight-webkamera er også på plass.

I motsetning til sin ”storebror" MacBook Pro, har ikke MacBook-en FireWire-inngang, og den mangler også innebygd sd-kortleser og bakbelyst tastatur.

LES OGSÅ:

Studenttilbud: Få gratis iPod

Med den glassbelagte multitouch-styreflaten er det enkelt å kontrollere maskinen med en eller flere fingre og med å dra, knipe og rotere – og ja, det er fullt mulig å høyreklikke med ”musen” (du må bare aktivere høyreklikking i Systemvalg). Tastaturet er behagelig å bruke, men det har ikke bakbelysning som tastaturet aluminiums-MacBook Pro-maskinene. Med mindre du er vant til dette, er det imidlertid ikke noe enormt savn, vil vi tro.

Ytelse

Vi har kjørt den nye modellen gjennom sin Speedmark 6-testpakke, hvor maskinen settes på prøve i blant annet Adobe Photoshop CS4, Cinebench, Compressor, iMovie '09, iTunes 9, Call of Duty 4 og Finder.

Resultatene viser at den nyeste MacBook med 2,4 gigahertz-prosessor er totalt 7 prosent raskere enn forgjengeren på 2,26 gigahertz prosessor. Den største økningen i ytelse var i 3d-spill, hvor Nvidia GeForce 320M-grafikken viste 66 prosent flere bilderuter per sekund enn den eldre modellen med 9400M-grafikk i Call of Duty 4.

Den nye maskinen er også raskere i Photoshop og iTunes, men på en del harddisk-intensive oppgaver blir den faktisk slått av forgjengeren, men marginen er liten.

Sammenligner vi den hvite MacBook-en med den billigste MacBook Pro-maskinen med samme 2,4 gigahertz prosessor, er Speedmark-resultatet det samme. Ingen stor overraskelse, da de to maskinene er utstyrt med samme harddisk, prosessor og integrert grafikk. MacBook Pro-maskinen kommer med dobbelt så mye minne som MacBook, men dette gir knapt utslag i ytelsen i denne testen på grunn av at den ikke er speiselt kravstor på minnebruk. Pro-maskinens fordeler er et mer robust chassis, Firewire 800 og SD-kortleser.

LES OGSÅ:

Office 2011 i oktober

Ytelsesforskjellen er mye større hvis vi sammenligner MacBook med 15-tommer MacBook Pro med 2,4 gigahertz Intel Core i5-prosessor, en forbedring på 24 prosent i snitt for testene utført. Heller ikke overraskende, da 15-tommeren er utstyrt med en langt bedre Core i5-prosessor og et Nvidia GeForce GT 330M-grafikkort.

Batterilevetid

Nytt grafikkort og bedre batteri bidrar til en lengre batterilevetid på den nye MacBook-en. Ifølge Apple har maskinen en batterilevetid på 10 timer, men dette avhenger sterkt av hvordan man bruker maskinen og lysstyrke på skjerm. I Macworld Labs batteritest holdt maskinen i nesten fem timer, noe som er omtrent en times forbedring fra forrige modell.

I bruk

Apples hvite MacBook er ikke den beste bærbare Mac-en. Hvorvidt den er den stiligste kan diskuteres, men av erfaring vet vi at plastskallet er mer utsatt for slitasje enn MacBook Pro-maskinene i aluminium. Den er til gjengjeld billigst i pris, og for en student vil ofte det være den aller viktigste faktoren ved kjøp av ny bærbar datamaskin.

Til "vanlig" studentbruk fungerer MacBook utmerket. Å surfe på nettet, skrive oppgaver, høre på musikk, og chatte med venner og familie – maskinen takler dette kjapt og enkelt. Den har innebygd webkamera med mikrofon, perfekt for videosamtaler i både privat- og undervisnings-sammenheng.

Skjermen har en oppløsning på maks 1280 x 800 piksler, og for noen er dette for lite. Til det meste av den typen bruk som denne maskinen er myntet på, fungerer skjermen utmerket. Det kan være at enkelte applikasjoner ikke fungerer optimalt i denne oppløsningen, da kan en løsning være å koble til en ekstern skjerm.

Konklusjon

De fleste studenter velger bærbart, og det er noen viktige vurderinger å ta før man bestemmer seg for den rette bærbare Mac-en. Har du ingen spesielle behov, er MacBook rett vei å gå. Skal du bruke maskinen til mer avansert bildebehandling eller videoredigering, bør du sjekke ut MacBook Pro-serien, som også egner seg bedre til spill. Prisforskjellen mellom MacBook og den billigste MacBook Pro-modellen er 1500 kroner, noe som gir deg 2 gigabyte mer minne, sd-kortleser og FireWire.

LES OGSÅ:

Apple vokser med iPad

PS: Aldri glem backup! Du får kjøpt eksterne harddisker i norske nettbutikker fra 500 til 1000 kroner, og med Mac-ens innebygde backupløsning Time Machine er det svært enkelt å sikkerhetskopiere filene dine. Du trenger bare å koble den eksterne disken til Mac-en, og så tar den seg av resten. Du kommer ikke til å angre på investeringen den dagen maskinen krasjer rett før innleveringen av en viktig semesteroppgave...

Les om:

Infrastruktur