TEST: Acer Aspire 5750 - Rimelig Sandy Bridge-pc

Acers Aspire 5700-serie har vært populær, og nå er modeller basert på Intels nyeste plattform klar.

Publisert Sist oppdatert

Våre tidligere tester har vist at Acers Aspire 5500- og 5700-serier har gitt mye for pengene – blant annet var det en rekke leverandører som satset på disse pc-ene når vi i fjor høst satt fokus på pc-er til skolestart. Man har gjerne fått god ytelse og batteritid for pengene.

Sandy Bridge

Acer Aspire 5750-serien vil leveres i mange forskjellige konfigurasjoner. Felles for dem er at man får en pc på cirka 2,4 kilo og med 15,6-tommers skjerm. Vår testmodell var utstyrt med 15,6-tommers skjerm med 1366x768-oppløsning og Core i5-2520M-prosessor på 2,5 GHz. Her forventer vi å se modeller med flere forskjellige Core i3- og i5-prosessorer. For vår testmodell var det kun Intels prosessorintegrerte HD Graphics-grafikkprosessor.

For modellserien 5750G vil man i tillegg ha dedikert grafikkprosessor fra Nvidia. Det skal da også være støtte for Nvidias Optimus-teknologi – en teknologi der den dedikerte grafikkprosessoren deaktiveres når det ikke er behov for den. Dette gjør at man ved vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling kan få lengre batterilevetid gjennom at kun grafikkprosessoren som er integrert i Core-prosessorene til Intel benyttes.

Med Core i5-prosessor er det en maskin med generelt meget god applikasjonsytelse. Mange vil nok også ha sine ytelsesbehov godt dekket med en modell med Core i3-prosessor. Core i5 kan imidlertid være en fordel for dem som skal benytte pc-en til litt tyngre oppgaver når det gjelder bildebehandling og videobehandling. Også hvis pc-en skal benyttes i spill, da helst i en konfigurasjon med dedikert grafikkprosessor, blir Core i5 å foretrekke.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Portege R700 - Flott kombinasjon

 

Tilkoblinger og kommunikasjon

Pc-en er utstyrt med Gigabit Ethernet og 802.11n wlan. Det benyttes en wlan-kontroller fra Atheros som kun støtter kommunikasjon på 2,4 GHz-båndet. For de aller fleste er ikke dette noe problem. Vi opplevde at maskinen ikke fant enkelte av våre trådløse nettverk, noe vi også har opplevd tidligere med enkelte maskiner med Atheros-kontroller og innstillingene som benyttes på enkelte wlan. Ytelsen vi opplevde var imidlertid kurant. Bluetooth er også på plass.

Det er tre usb-porter, derav en med USB 3.0-støtte. For tilkobling av skjerm har man HDMI, som ved overgang kan benyttes mot DVI, og vanlig analog VGA-kontakt.

LES OGSÅ:

TEST: Asus G73Sw 3D - Tøff spillbærbar med 3D

 

Batteri

Batteritid ved applikasjonsbruk målte vi til fem timer via Mobilemark 2007. Dette synes vi er godt resultat i forhold til kunde- og prissegment pc-en ligger i. Mobilemark er en testløsning som gjør operasjoner i vanlige programmer som Microsofts Office-pakke, Adobe Photoshop og flere andre programmer. Det er riktignok med wlan deaktivert og en liten nedjustering av skjermlysstyrke. Justeringen av lysstyrke for skjermen gjør vi for at pc-er vi tester skal være på et mer sammenlignbart nivå. Det som hos enkelte pc-er er 100 prosent lysstyrke er 60 prosent på en annen. Maskinen som da har høyere lysstyrke kan bruke mer strøm av den grunn, og vi føler at det ikke blir riktig at den på grunn av mulighet for høyere lysstyrke på skjermen skal bli målt til dårligere batteridriftstid.

I tillegg har vi testet batteritiden ved videoavspilling. Omtrent fire timer med avspilling av 720P-video i x264/MKV-format er meget bra. Normalt sett bruker vi også å få en større forskjell mellom applikasjons- og videoavspillingstiden. Her er det elementer som antyder at akselerasjons- og strømsparingsteknologi ved videoavspilling fungerer godt.