TEST: Advent 1515: Billig advents-pc?

TEST: Advent 1515: Billig advents-pc?

Med kurante spesifikasjoner og lav pris ligger Elkjøps Advent 1515 an til å være et godt kjøp. Eller kanskje ikke...

Det finnes etter hvert et stort utvalg av bærbare pc-er til under 7 000 kroner på markedet. Vi er i disse dager i gang med tester av en rekke slike pc-er. Først ut er Advent 1515 fra Advent. I utgangspunktet koster denne pc-en 5 995, men det er med 1 gigabyte minne. Vår anbefaling for Windows Vista vil være 2 gigabyte minne, hvilket fører prisen 500 kroner opp.

Det tekniske

Pc-en benytter Intels Pentium Dual-Core T2310-prosessor. Pentium Dual-Core er basert på samme arkitektur som Core 2 Duo, men leveres med lavere klokkefrekvenser og mindre hurtigbuffer. Med andre ord, dette er prosessorer som er tregere enn de tregeste Core 2 Duo-prosessorene, men med det sagt leverer de fortsatt ytelse god nok for vanlig applikasjonsbruk.

Brikkesettet i pc-en er Intels GM965 (Santa Rosa). Dette inneholder også grafikkprosessoren, Intel X3100, som benytter systemminnet som videominne. Ytelsesmessig blir dette ikke en spesielt egnet løsning hvis pc-en skal benyttes til spill, men for applikasjonsbruk og videoavspilling vil det normalt sett gjøre en god jobb. Med det sagt, en del spill vil man kunne kjøre uten problemer bare oppløsning og kvalitetsinnstilling holdes lav. Vi fikk som innledningsvis sagt levert pc-en med 2 gigabyte minne, hvilket er oppgitt til det maksimale. Normalt sett har pc-er med GM965-brikkesettet mulighet for 4 gigabyte.

Advent 1515 selges i utgangspunktet med 1 gigabyte minne, men man bør absolutt oppgradere til 2 gigabyte.

Pc-en leveres med 160 gigabyte harddisk fra Hitachi. Ytelsen for denne er jevnt over god. Den optiske enheten er imidlertid tregere enn hva man ellers gjerne finner i bærbare pc-er i dag med at skrivehastigheten for dvd kun er 4x. Det vanlige ellers er 8x. I praksis snakker man da om 13-14 minutters brennetid kontra rundt 7 minutter.

Pc-en har 15,4-tommers skjerm med 1280x800-punkters oppløsning. I dette prissegmentet er denne oppløsningen definitivt det mest vanlige. Bildekvaliteten er ok og skjermen framstår som lyssterk. Skjermen har blank overflate, hvilket har sine fordeler bildemessig, men noe som gir mye refleksjoner under visse lysforhold. Øverst på skjermen finner man et integrert webkamera - ikke verdens beste kvalitet, men greit nok til videosamtaler i et lite vindu, for eksempel i MSN Messenger.

Maskinens skjerm gir svært mye refleksjoner, hvilket under visse lysforhold kan være plagsomt. Smil til fotografen....

SE OGSÅ: Bildegalleri for Advent 1515

Tilkobling og ekspansjon

Pc-en har tre usb-porter, men ikke Firewire-støtte. En god del andre maskiner i dette prissegmentet, eller rett over, kan stille med Firewire. Firewire vil spesielt være aktuelt om man har digitalt videokamera.

For tilleggskort har man ExpressCard/54-kortplass. For ekstra skjerm har man vanlig vga-tilkobling, samt at man har vanlig tv-utgang.

For nettverk er det støttet for 10/100 Mbps Ethernet, samt 802.11b/g for wlan. For de fleste aktuelle kunder i dette segmentet bør dette være tilstrekkelig. Maskinen har ikke Bluetooth.

Design og konstruksjon

Konstruksjonsmessig mener vi maskinen har en rekke feil. De fleste tilkoblinger er plassert på høyre side av maskinen. Det samme er utluftingshullet for pc-ens vifter. Problemet her blir spesielt hvis man skal bruke maskinen med mus. Den varme luften blir irriterende og har man andre enheter koblet til blir ledningene, eller enhetene i seg selv, i veien. Riktignok, er man venstrehendt blir det egentlig ikke noe problem...

At de fleste tilkoblingene og utblåsningshull er på høyre side av maskinen liker vi ikke.

Kvaliteten i selve konstruksjonen er for så vidt greit nok. Tastatur og styreflate blir å omtale som middels.

Maskinens vekt er 2,7 kilo, så den er ikke av de letteste å bære med seg. Skal man imidlertid ha en lett maskin i denne prisklassen blir gjerne konfigurasjonen svak.

Elendig batteritid

For applikasjonsbruk målte vi batteritiden med Mobilemark 2007 til under 1,5 timer. Dette er det korteste vi har målt. Kombinert med maskinens ytelse ble dette for kort tid til at Mobilemark 2007 klarte å kjøre igjennom hele delen av testen som måler applikasjonsytelse. For dvd-avspillingstesten i Mobilemark 2007 målte vi tiden til 72 minutter – også dette det korteste vi har målt.

Vi er i gang med å teste andre pc-er i dette prissegmentet og vil følge opp med testomtalene for disse. Det er imidlertid ingen tvil om at Advent-pc-en er langt dårligere enn hva man kan forvente i dette segmentet.

I tillegg til at batteritiden var dårlig opplevde vi at det tok svært lang tid å lade opp batteriet.

Ytelse

Applikasjonsytelsen for vanlige kontorapplikasjoner blir brukbar. Som vi allerede har vært inne på stiller grafikkprosessoren begrensninger når det gjelder spillytelse. Sett i forhold til konfigurasjonen er ytelsen stort sett som forventet.

Ytelsesdetaljer

Maskinene vi har tatt med som referanse i denne sammenheng koster fra 7000 til 10 000 kroner. Noen av modellene har vi allerede hatt omtaler av, mens det for andre vil komme omtaler i løpet av noen uker.


Batteritiden for Advent 1515 er den korteste vi har målt på lang tid. 90 minutter med applikasjonsbruk og 72 minutter for dvd-avspilling er rett og slett elendig.

På grunn av den korte batteritiden ble ikke ytelsesdelen av Mobilemark kjørt ferdig. Sett ut i fra lignende konfigurasjoner og ytelsen målt i andre programmer vil vi estimere at Advent 1515 ville fått et resultat på rundt 110.

Med PCMark05 måles ytelse knyttet til blant annet prosessor, minne, grafikk og harddisk. Ytelsen måles ut i fra reelle operasjoner. Tallene er her som forventet i forhold til konfigurasjonen. Ser man på blant annet Acer 5720ZG har denne samme prosessor, men får noe bedre resultat på grunn av en bedre grafikkprosessor.

3DMark06-resultatet blir lavt. Flere av referansemaskinene her har også X3100-grafikkprosessoren som Advent benytter, men får litt bedre resultat på grunn av raskere prosessor.

Under spillet Half Life 2 blir igjen resultatet svært dårlig. Skal man benytte pc-en til spill vil vi absolutt anbefale en maskin med dedikert grafikkontroller. Acer 5720ZG og Asus F3SR-AP067C har begge GeForce 8400M GS - en rimelig løsning som ikke gir all verdens spillytelse, men samtidig langt bedre enn Intels integrerte løsning.

Programvare

Av medfølgende programvare får du med Windows Vista Home Premium og Cyberlink Power2Go for generell cd/dvd-brenning. Etter at Windows er satt opp, kan man opprette dvd-plater for gjenoppretting av systemet. Egen plate for Windows følger ikke med.

Konklusjon

Kort fortalt er ikke dette en pc vi kan anbefale – i hvert fall ikke så lenge man ønsker en viss batteritid. Som innledningsvis sagt holder vi på for tiden å teste en rekke pc-er i dette prissegmentet, og det må sies at så langt virker alle de andre pc-ene vi jobber med til å ha bedre egenskaper enn Advent 1515. Med andre ord – dette er en pc som frarådes.

LES OGSÅ: Toshiba U300: Rimelig lettvekter

Advent 1515

Pris: Fra kr 5 990 inkl. mva.
Testet modell: Ca. kr 6 500 inkl. mva.
Leverandør: Elkjøp
Internett: www.elkjøp.no

+ Ingen spesielle.
- Elendig batterilevetid. Dårlig plassering av vifte og tilkoblinger. Treg dvd-brenning. Dårlig 3d-ytelse.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Pentium Dual-Core T2310 1.46GHz/1MB
- Minne (testet/max): 2 GB 667 MHz DDR2 / 2 GB
- Brikkesett: GM965
- Grafikk: Intel X3100
- Harddisk: 160 GB, 5400 o/min.
- Optisk: 4x Dvd-brenner
- Vekt: 2,8
- Mål: 3,6 x 26 x 36 cm

Skjerm:
- Skjermstørrelse: 15,4"
- Oppløsning: 1280x800
- Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet:
- TPM: Nei
- Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11b/g
- Bluetooth: Nei
- Ethernet: 10/100 Mbps
- Modem: Ja.
- UMTS/HSDPA: Nei
- IR: Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 3 stk USB 2.0
- Firewire: Nei
- Mikronfon: Ja
- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd: Ja
- VGA: Ja
- DVI: Nei
- HDMI: Nei
- Tv-utgang: Ja
- Serieport: Nei
- Parallellport: Nei

Kortplasser:
- 1 ExpressCard/54
- Minnekortleser

SE OGSÅ: Bildegalleri for Advent 1515
LES OGSÅ: Slik velger du riktig bærbar

Infrastruktur