TEST: Ambisiøs Acer One

TEST: Ambisiøs Acer One

Det er ingen smal sak å ta opp kampen med Eee-PC og MSI Wind. Acer Aspire One A150 lykkes bare nesten.

Acer Aspire One er en serie mini-bærbare, eller en såkalt netbooks, som kaster seg ut i konkurranse med Asus Eee PC, MSI Wind og HP Mininote. Og den frister med gode spesifikasjoner for en liten sum penger.

Modellen vi har kikket på har typebetegnelsen A150-Bd og koster nå 3 300 kroner. Den leveres da med Windows XP Home Edition, 1 gigabyte minne, en ordinær harddisk på 120 gigabyte samt Intels Atom N270-prosessor med en klokkefrekvens på 1,6 GHz. Prosessoren her gir litt bedre ytelse enn VIA C7-prosessoren som vi finner i HP MiniNote og Celoron M-prosessoren som man finner i enkelte utgaver av Eee PC.

Acer Aspire One A150 har 8,9 tommers skjerm med led-baklys og oppløsning på 1024 x 600 piksler (WSVGA). Bredden gjør at du fint kan lese normale nettsider uten å måtte navigere sidelengs for å få med deg alt. At skjermen er én tomme mindre enn MSI Wind U100 betyr ikke veldig mye siden oppløsningen er den samme, men 10-tommer er mer optimalt.

Skjermen holder ellers god kvalitet. Den har en blank overflate med fordelen av god fargegjengivelse, men også mye gjenskinn. Etter vår vurdering fremstår den også ganske lyssterk. Grafikkprosessoren sitter i brikkesettet gjør en god nok jobb til både vanlige applikasjoner og videoavspilling i vanlig oppløsning.

Fysisk er Acer One noenlunde jevnstor med konkurrentene med målene 24,9 x 17 x 2,9 centimeter. Den veier rett i underkant av en kilo (995 gram) om man velger Linux-modellen med flashdisk (SSD) på 8 gigabyte. Varianten med Windows XP, tradisjonell harddisk og høykapasitetsbatteri veier litt mer, ca 1,25 kilo.

Svakt batteri - grei ytelse

Acer oppgir batterilevetiden til tre timer med standardbatteriet (3 celler og 2200 mAh/45 Wh). Målt med testprogrammet Mobilemark2007 gav dette pc-en en levetid på to timer og 20 minutter. For videoavspilling holdt batteripakken til nøyaktig to timer, også dette målt med Mobilemark 2007.

Dette er et relativt svakt resulat, men heldigvis er det mulig å kjøpe et høykapasitetsbatteri med 6-celler og kapasitet på 5200 mAh. Acer lover her en batteritid på inntil syv timer. Vi fikk et resultat på fire og en halv time i Mobilemark 2007, noe som gjør underverker for helhetsinntrykket av maskinen. Batteriet er derimot svindyrt med en pris på nesten tusen kroner.

Til sammenligning har vi fått oppgitt at MSI Wind U100 levert med høykapasitetsbatteri kun skal koste 250 kroner mer enn standardutgaven. Med høykapasitetsbatteriet på Wind U100 fikk vi også bedre resultater enn med høykapasitetsbatteriet på Acer One A150.

Aspire One har blant annet tre usb-kontakter og to forskjellige minnekortlesere - en på hver side.

Med samme prosessor, disk og minne er det en enkel jobb å sammenligne applikasjonsytelsen på Acer One med MSI Wind U100. Begge maskinene scorer noenlunde likt i Mobilemark 2007 med henholdsvis 69 og 72 poeng. Også i PCMark 2005 er det svært jevnt mellom disse pc-ene.

Takket være Atom-prosessoren har vi ingenting å utsette på maskinens termiske egenskaper. Pc-en blir ikke spesielt varm under bruk og viften med utblåsning på venstre side gjør lite ut av seg.

Bra tastatur - dårlig mus

I likhet med de fleste andre mini-bærbare er tastaturet på Acer One naturlig nok litt mindre enn normalt. Avstanden mellom tastene er derimot god så det er ikke noe problem å benytte maskinen til tekstbehandling.

Vi har ingen klare preferanser på hvem som er best av Acer One og MSI Wind U100, men modellen fra MSI har ennå litt bredere tastatur, som trolig vil være en fordel for deg med store fingre. Begge er uansett bedre Asus Eee PC 901, der tastene er små og sitter veldig tett.

Se bildegalleri av Acer One her

En ting som irriterer oss med Acer One er den smale pekeplaten og de tilhørende museknappene. For å spare plass i høyden er venstre og høyre knapp plassert på hver sin side av pekeplaten. Vi synes dette er tungvindt og gir redusert kontroll over musemarkøren. Den beste pekeløsningen for slike mini-bærbare hadde trolig vært en styrepinne midt på tastaturet, men dette har vi fortsatt til gode å se på slike mini-bærbare.

Nesten nok tilkoblinger

Aspire One gir gode muligheter for ekspansjon ved at den har tre usb-kontakter og to forskjellige minnekortlesere. En av disse støtter kun SD-formatet og gir spesielt Linux-modellen med 8 gigabytes SSD-lagringsenhet en fin mulighet til å øke lagringsplassen, for eksempel med et SDHC-kort på 16 gigabyte.

Utover dette har maskinen ordinære kontakter som lyd, mikrofon, vga, 10/100 Mbps Ethernet og wlan med 802.11b/g-støtte. For å aktivere det trådløse nettverket finnes det en egen bryter i front av maskinen.

Pc-en har også et webkamera integrert i øvre skjermkant. Dette har en oppløsning på 0,3 megapiksler og gir helt greie bilder selv under litt dårlige lysforhold.

Acer One leveres med et tettsittende etui og har et kompakt strømadapter som er lett å frakte med seg.

Pc-en mangler Bluetooth, noe MSI Wind U100 og Asus Eee PC 901 har. Ønsker man mobilt bredbånd, i form av 3g eller lignende, må eksternt modem for dette kjøpes i tillegg. Integrert 3g er trolig en planlagt funksjon for kommende modeller siden det finnes et merke for plassering av SIM-kort under batteriet.

Sammen med XP Home-lisensen får du med Works-pakken fra Microsoft, men ellers lite nytteprogramvare. Velger du Linux-varianten leveres blant annet kontorstøtteprogrammet Star Office fra Sun samt antivirus og Skype Messenger.

Konklusjon

Til tross for litt svakt standardbatteri er Aspire One A150 et rimelig og bra alternativ om du har bestemt deg for å kjøpe mini-bærbar. Vi liker både konstruksjon, skjerm, tastatur og utvalget av kontakter. Det som først og fremst ødelegger for One er kronglete pekeplate og et svindyrt høykapasitetsbatteri. Kjøper du dette stiger faktisk prisen på pc-en med hele 25 prosent.

Konkurrentene til Acer One har imidlertid hatt noen fordeler ved å være tidlig ute. Observante lesere vil sikkert huske at vi gav toppkarakter til Asus Eee PC 901 når den kom. Det samme gjorde vi når MSI Wind U100 dukket opp som en ennå sterkere utfordrer. Med disse maskinene i bakhodet er kravene til Acer Aspire One A150 skjerpet.

LES TESTENE:

MSI Wind U100

Asus Eee PC 901

HP Mini-Note 2133

Selv om maskinen er noen hundrelapper rimeligere og gir en minst like vellykket kombinasjon av design og formfaktor, når den ikke opp på bakgrunn av batteri og pekeplate. Vi skulle gjerne også sett at pc-en hadde Bluetooth som standard, for eksempel til å bruke mobiltelefon som 3g-modem.

Acer Aspire One A150-Bd

Pris: Ca kr 3 100 inkl. mva. (250 GB)
Internett: acer.no
Leverandør: ps.no

PLUSS:
Bra tastatur. Lyssterk skjerm. Kurant ytelse. God lagringsplass.

MINUS:
Svak batterilevetid med standardbatteri. Dyrt ekstrabatteri. Ikke Bluetooth.

Spesifikasjoner:

Vekt: Ca. 1,25 kg (med 6 cellers batteri) Prosessor: 1,6 GHz Intel Atom N270Brikkesett: Intel 82945GMS + Intel 82801GBM
Minne: 1 GB (Max 1.5 GB)
Lagring: 120 GB, 5 400 o/min harddisk. Skjerm: 8,9-tommer
Oppløsing: 1024 x 600
Mål: 249(L) X 170(D) X 29(H) mm

Tilkoblinger

VGA
3x USB 2.0
10/100 Mbit Ethernet
802.11b/g WLAN
Minnekortleser: SD/MMC/MS/MSpro Minnekortleser: SD
Lydutgang og mikrofon

Se bildegalleri av Acer One her

Infrastruktur