TEST: Amilo Si 2636: Hett blikkfang

TEST: Amilo Si 2636: Hett blikkfang

Fujitsu Siemens Amilo Si 2636 fra er et blikkfang med god funksjonalitet og et par elementære svakheter.

Fujitusu Siemens hevder selvsikkert at deres nye konsument-pc Amilo Si 2636 skal ha en «whiplash-effekt» på folk som ser den. Vi er tilbøyelig til å mene at de har rett.

Denne pc-en plasserer seg i samme segment som Dell XPS M1330 og Apple Macbook både når det gjelder utseende, pris og størrelse. Den har et gjennomtenkt pent ytre design og er relativt slank og kompakt. Pc-en har 13,3 tommers skjerm og veier 2,3 kilo, selv om den kanskje ser lettere ut.

Det tekniske

Amilo Si 2636 koster nå i underkant av 10 000 kroner levert med en Intel Core 2 Duo T7250-prosessor på 2 GHz, 2 gigabyte minne og 250 gigabyte harddisk.

Maskinen kan også leveres med den kraftigere T7500-prosessoren på 2,2 GHz som satt i vårt testeksemplar og om ønskelig kan den utstyres med totalt fire gigabyte minne.

Om du tror du kan dra nytte av fire gigabyte minne vil det trolig lønne seg å bestille dette med en gang. En pakke med 2 x 2 gigabyte DDR2-moduler koster i skrivende stund rundt 750 kroner i flere av landets nettbutikker.

Maskinen er også utstyrt med Intels Turbo Memory-teknologi, som kan gi noe raskere oppstart fra dvalemodus, litt forbedret batterilevetid og potensielt litt forbedret ytelse. Rent ytelsesmessig har imidlertid ikke Turbo Memory så mye å bidra med normalt sett når man har 2 gigabyte minne eller mer.

For å ha det avklart med en gang er ikke dette noen maskin for våre spillinteresserte lesere. Den er kun basert på en integrert grafikkløsning i form av Intel GMA X3100. Denne fungerer helt fint til å dra det grafiske Aero-grensesnittet i Windows Vista, men kan ikke måle seg med den dedikerte grafikkprosessoren Nvidia GeForce 8400M GS som Dell kan levere i XPS M1330.

Modellens 13,3 tommers bredskjerm har en oppløsning på 1280 x 800 punkter. Skjermen har blank overflate og dette gir et godt og skarpt bilde, men samtidig også mye reflekser under visse lysforhold.

Rent oppløsningsmessig er 1280x800 det man kan forvente av en maskin i dette segmentet – størrelsesmessig og prismessig. I toppen av skjermen finner man et integrert webkamera og mikrofon.

Maskinen tilbyr både eSATA og hdmi. Trenger man dvi kan overgang benyttes på hdmi-kontakten.

Tilkoblinger og ekspansjon

Amilo Si 2636 har flust gode tilkolingsmuligheter. Tre usb-porter, Firewire-port, Bluetooth 2.0, eSATA og hdmi. Nettverksfunksjonaliteten er komplett med støtte for både 802.11a/b/g/n for wlan, samt Gigabit Ethernet for kablet nettverk.

Hdmi blir praktisk hvis man skal koble pc-en til en flatskjerms-tv, men man kan også benytte en overgang til dvi. Dette er forøvrig helt nødvendig om man skal koble maskinen til en ekstern pc-skjerm da den faktisk mangler vga-kontakt.

Vi liker også at pc-en har en eSATA-port for tilkobling av eksterne harddisker. eSATA blir mer og mer aktuelt og gir ytelsesforbedringer sammenlignet med både usb og Firewire. I denne pc-en er eSATA-kontakten plassert i kombinasjon med en av usb-kontaktene på høyre side, noe som også sparer plass.

Integrert i front av pc-en finner vi i tillegg til Firewire og lydkontakter også en minnekortleser for fire ulike formater. For ekspansjonskort finner vi en ExpressCard/54-kortplass. På baksiden har den ingen kontakter.

Den runde pekeplaten og museknappene er kanskje stilig, men gir ikke like god kontroll som en normal, kvadratisk løsning.

Design og konstruksjon

Utseende på Amilo Si 2636 har vi allerede skrytt av, men pc-en byr ikke bare visuelle godbiter. I likhet med både Dell XPS og Macbook har også Fujitsu Siemens en 8x multiformat dvd-brenner med en «slot-in» løsning. Dette er en meget praktisk løsning. Vi liker også at det finnes en egen knapp under spilleren for å løse ut de optiske platene, samt at pc-en har en fysisk bryter for å aktivere Bluetooth og wlan.

Den generelle konstruksjonen på kabinettet fremstår som bra og baksiden av skjermen er relativt godt avstivet. Det er ingen låsemekanisme for å feste skjermen i lukket tilstand, men den sitter likevel fast.

Etter vår mening lykkes imidlertid ikke Fujitsu Siemens helt med designet på pekeplaten. Av en uforklarlig grunn er både denne og de tilhørende museknappene runde i formen.

Dette gir ikke like god kontroll over musemarkøren og det krever i det minste litt tilvenning om du er vant til en normal, kvadratisk løsning. Noen vil sikkert synes det ser stilig ut, men spesielt praktisk er det ikke. Det samme gjelder de fire hurtigknappene for medieavspilling som er plassert i front. Disse kan fort bli litt vanskelig å komme til om du har pc-en i fanget.

Batteri og ytelse

Det medfølgende batteriet har en oppgitt levetid på fem timer, noe som er nokså reelt ettersom vi fikk vi et resultat på fire timer målt med applikasjonstesten i Mobilemark 2007. Dette er et meget bra resultat med tanke på maskinens størrelse. Ved normalt bruk vil du gjerne også ha en litt mer å gå på siden testprogrammet presser maskinen til det ytterste.

Når det gjelder applikasjonsytelsen er maskinen ligger den på samme nivå som konkurrentene vi har testet den senere tid med samme prosessor.

Vi har allerede vært inne på at den integrerte grafikkontrolleren ikke egner seg for avanserte spill, men for kontorapplikasjoner, enkel videoavspilling og lignende vil Intels X3100-brikke være god nok.

En svakhet er imidlertid maskinens støynivå og varmeutvikling på undersiden, som selv under normal applikasjonsbruk var merkbart høy. Spesielt ille er det om man sitter med maskinen i fanget, for eksempel på toget.

Ytelsesdetaljer

Ytelsessmessig er maskinen jevnt over bra. God prosessor- og diskytelse trekker opp under PCMark05, men grafikkytelsen trekker resultatet ned. På grunn av dette har Dell-maskinen totalt sett bedre ytelse selv om prosessoren i modellen vi testet var svakere.

Et Resultat på fire timer målt med applikasjonstesten i Mobilemark 2007 er et meget bra resultat med tanke på maskinens størrelse. Også under DVD-avspilling yter Amilo Si2636 bra.

Beskjedne tall i 3DMark, men dette gjelder for alle bærbare pc-er med integrert grafikkontroller. Skal pc-en benyttes til spill vil vi si at man minimum bør ha GeForce 8400M GS, men selv da er grafikkytelsen dårlig. Skal man ha en pc som benyttes en del til spill anbefaler vi GeForce 8600M GT eller bedre.

Programvare

I tillegg til Windows Vista Home Premium følger leverer Fujitsu Siemens en lisens på Norman antivirus som er gyldig i tre år fra kjøpsdato. Dette er meget bra og bør absolutt være et eksempel å følge for andre pc-produsenter.

Av annen programvare navner vi InterVideo WinDVD, CyberLink PowerDV og Nero 8 for dvd-brenning og -avspilling. Du får også med Microsoft Works 9 og en 60 dagers prøvelisens på Office 2007.

Konklusjon

Når vi ser på størrelse, funksjonalitet og batterilevetid, er vi meget fornøyd med denne maskinen. Vi liker utvalget av moderne kontakter i form av både hdmi og eSATA og gir et pluss for at det leveres en treårig lisens på et bra antivirusprogram.

Pc-en har imidlertid et par designmessige svakheter. Den runde pekeplaten bør vi kanskje overlate til den enkeltes personlige preferanser, men vi synes den er upraktisk. Det samme gjelder de fire hurtigknappene for medieavspilling i front.

At pc-en blir såpass varm under og har relativt høyt støynivå selv på middels belastning gjør at pc-en faller på karakterskalaen. Vi gir den en firer, men det skal sies at den er svak.

Fujitsu Siemens Amilo Si 2636

Pris: Ca. kr 10 500 inkl. mva. Internett: www.fujitsu-siemens.no

+ God batteritid. Hdmi. Sprekt design. Kompakt og lett.

- 3D ytelse. Høy varmeutvikling. Upraktisk pekeplate

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7500
- Minne (testet/max): 2 GB 667 MHz DDR2 / 4 GB
- Brikkesett: M965
- Grafikk: X3100
- Harddisk: 250 GB, 5400 o/min.
- Optisk: 8x Dvd-brenner


- Vekt: 2,3 kg
- Mål: 4,1 x 27 x 36,5 cm
- Garanti: 2 år. Skjerm:
- Skjermstørrelse: 13,3"
- Oppløsning: 1280x800
- Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet:
- TPM: Nei
- Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11b/g/n
- Bluetooth: Nei
- Ethernet: 10/100/1000 Mbps
- Modem: Nei.
- UMTS/HSDPA: Nei
- IR: Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 3 stk USB 2.0
- Firewire: 1 stk 4-pin FW400
- Mikronfon: Ja
- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd: Nei
- VGA: Nei
- DVI: Nei
- HDMI: Ja
- S-video: Nei
- Serieport: Nei
- Parallellport: Nei

Kortplasser:
- 1 ExpressCard/54
- Minnekortleser: SD, MMC, MS, MSPro

LES OGSÅ: Velg riktig bærbar

Infrastruktur