TEST: Asus G60Jx - Sprek spillbærbar med mangler

Asus leverer en maskin med god ytelse, men det er ting som trekker ned.

Publisert Sist oppdatert

Asus har vokst seg til å bli en av de største pc-produsentene i verden, og har et enormt modellutvalg, med alt fra enkle minibærbare til heftige spillbærbare. Midt i mellom finner vi maskinen vi har testet denne gangen, Asus G60Jx, en middels heftig spillbærbar.

Salget av stasjonære pc-er er ikke slik det en gang var. De aller fleste som kjøper en ny pc velger i dag en bærbar modell. Tidligere gikk ikke spill og bærbare pc-er overens, men i dag er det en rekke spillbærbare å få tak i. Prisene på spillbærbare strekker seg fra rundt 7 000 for de enkleste modellene til godt over 40 000 for de sinteste modellene. Velger du billigste utvei er det ofte mest snakk om bærbare som til nød også kan brukes til spilling. Normalt er det slik at du kan forvente omtrent 50 til 75 prosent ytelse i spill, sammenlignet med en stasjonær pc til samme pris.

Asus G60Jx plasserer seg i det øvre mellomsjiktet når det gjelder spillbærbare, både når vi ser på pris og på ytelse. Vi har sett priser fra rundt 11 500 kroner for modellen vi har testet, som er en av flere undermodeller i G60Jx-serien, kalt JX046V. Det kan skille både i prosessor, harddisk, minnemengde og grafikkprosessor mellom de forskjellige undermodellene.

LES OGSÅ:

TEST: Multicom Compal NBLB2 - Bærbar med neste generasjon innmat

 

Vår testmodell var utstyrt med tokjerneprosessoren Intel Core i5 430M på 2,26 gigahertz, 4 gigabyte DDR3-minne og 500 gigabyte 7 200 o/min harddisk. Grafikken ble håndtert av en Geforce GTS 360M grafikkprosessor. Denne grafikkprosessoren er blant de sprekere fra Nvidia og er en god løsning som gir kurant ytelse og en kurant pris.

Maskinen var ellers utstyrt med skjerm på 15,6 tommer, eller 16 tommer som noen produsenter velger å kalle det, minnekortleser, støtte for trådløst nett i N-hastighet, Bluetooth og Altec Lansing-høyttalere. Skjermen fremstår som relativt lyssterk og med blank overflate blir farger og kontrast også relativt gode. Dessverre har Asus valgt en oppløsning vi mener er for lav, sett opp mot skjermens størrelse. Oppløsningen er på lave 1 366 x 768 piksler, den samme oppløsningen man i dag får på minibærbare med 11,6 tommer skjerm, eller ultraportable med 13 tommers skjerm. På små skjermer fungerer oppløsningen ypperlig, men på en skjerm som er nesten 16 tommer stor blir det rett og slett for lite.

Forklaringen fra Asus er at dette er en maskin som primært skal brukes til spilling, og at man da klarer seg fint med 1 366 x 768, samt at det gir bedre ytelse å holde oppløsningen såpass lav. Til spill er det ikke tvil om at oppløsningen holder fint, og at det nok også gjør at får noen flere bilder per sekund i spill enn om man hadde hatt for eksempel 1 600 x 900 eller 1 920 x 1 080. Samtidig er det slik at man nok gjerne også vil ha muligheten til å bruke en såpass dyr maskin til mer enn bare spilling. Takket være maskinvaren ellers er maskinen sprek nok til å bruke til for eksempel video- og fotoredigering, men den lave oppløsningen gjør det til en prøvelse.

LES OGSÅ:

TEST: Asus K70IO - Rimelig bærbar med stor skjerm

 

Ingen arbeidsmaskin

Asus G60Jx hadde vært en fin arbeidsstasjon, hadde det ikke vært for skjermen. Med nye og relativt spreke Core i5 430M og 4 gigabyte minne er maskinen kraftig nok til å takle de fleste programmer. Våre tester viste at G60Jx er blant de raskere maskinene vi har testet når det kommer til applikasjonsytelse. I PCMark Vantage endte vi med 6 385 poeng, som gjør at maskinen plasserer seg helt i toppsjiktet blant alle de bærbare vi har testet.

Testene våre viste altså at maskinen burde gjøre en god jobb som en mobil arbeidsstasjon, hadde det altså ikke vært for den allerede nevnte, lave oppløsningen på skjermen. Det er fortsatt mulig å bruke maskinen til slik bruk, men de fleste vil nok oppleve av man rett og slett har for lite plass på skjermen til å kunne jobbe effektivt.