TEST: Asus K70IO - Rimelig bærbar med stor skjerm

TEST: Asus K70IO - Rimelig bærbar med stor skjerm

Asus sikter seg inn på studenter og skoleelever med rimelig 17-tommers bærbar.

Med skole og studiestart tilbakelagt er det på tide for elever og studenter å finne noe å bruke studielån og pengene fra sommerjobben på. Asus mener å ha en pc som bør passe denne gruppen godt. Asus K70IO er en relativt rimelig bærbar med stor skjerm og ellers tålelig sprek maskinvare. Hvorvidt en maskin med så stor skjerm som 17,3 tommer er å anbefale når man skal bære den med seg hver dag, er en annen sak.

Til tross for stor skjerm føles ikke maskinen veldig tung og klumpete. Designen er relativt ren og slank. Overflaten både på skjermlokket og rundt tastaturet er sort, blank i karbonfibermønster. Maskinen er relativt pen å se på og føles solid og godt sammenskrudd. Maskinen er ikke skremmende tung, men 3,3 kilo er heller ikke til å kimse av når man skal bære maskinen med seg hele dagen.

Middels godt utstyrt

Vår testmodell var utstyrt med en Intel Core 2 Duo T6400-prosessor på 2 gigahertz, 4 gigabyte minne og en på harddisk 320 gigabyte. Maskinen er ellers basert på brikkesettet MCP79D fra Nvidia, fremfor Intel-brikkesett, som er det mest vanlige å bruke i maskiner i denne prisklassen. Grafikken leveres via en Nvidia Geforce GT 120M-brikke. Denne brikken blir å regne som et lite nivå under Geforce 9600M GT, som vi har sett mye av i rimelige spillbærbare og konsumentmodeller i mellomsegmentet.

Skjermen er som nevnt på hele 17,3 tommer. Som de fleste andre bærbarprodusenter den siste tiden, har også Asus tatt steget over til skjermen i 16:9-format. Altså det samme man er vant med fra bredskjerms-tv-er. Oppløsningen er på 1600x900 piksler, noe som er bedre enn mange andre maskiner i samme segment, og som gir en relativt stor arbeidsflate. Skjermoverflaten er blank, noe som kan gi en del refleksjoner. Skjermen imponerer når det gjelder lysstyrke og kontrast, mye takket være at den er utstyrt med LED-bakbelysning.

Som den står nå er Asus K70IO en relativt rimelig pc. Den mest utbredte modellen som er i salg i Norge har en noe raskere prosessor, Core 2 Duo T6500, og harddisk på 500 gigabyte. Denne modellene er å få tak i fra rundt 6 000 kroner.

Applikasjonsytelse og batteritid

Asus K70IO er på ingen måter noe fartsmonster, men det kan man strengt tatt heller ikke vente av en så pass rimelig maskin. Prosessoren er for så vidt en relativt kurant sak, men det skorter litt på grafikken. Til ren applikasjonsbruk vil den nok fungere godt for de fleste.

Vi har testet pc-en med våre vanlige testrutiner. Det første vi gjør i slike tester er å kjøre MobileMark07. Dette er et program som simulerer vanlig, variert bruk for å måle batteritiden på bærbare pc-er. Med middels lysstyrke på skjermen holdt Asus K70IO ut i 129 minutter, altså så vidt i overkant av to timer. Det er litt svakt, selv for en pc med såpass stor skjerm. Ikke minst fordi maskinvaren ellers er relativt beskjeden.

I løpet av testingen kjører vi også programmer som måler hvor god ytelsen er til normal bruk. Disse programmene sjekker hvor godt en pc yter til alt fra surfing og tekstbehandling, til enkel spilling og video- og bildebehandling.

Testene våre med PCMark-programmene viste at ytelsen, sett opp mot pris, er kurant. Hvis du klarer deg med litt mindre skjerm og lavere oppløsning vil du kunne få pc-er til omtrent samme pris som leverer rundt 20 prosent høyere ytelse.

Det vil ikke være noe problem å bruke pc-en til alle vanlige arbeidsoppgaver og programmer. Takket være Core 2 Duo-prosessoren, om enn av det svakere slaget, vil det også være mulig å benytte pc-en med tyngre programmer. Dermed kan du om så bruke den til å redigere bilder i Photoshop, se film i HD-oppløsning eller redigere video. Vær imidlertid klar over at du nok tidvis må belage deg på litt venting om du jobber med tyngre oppgaver.

Infrastruktur