TEST: Asus N50Vn - God all-round-pc

Asus N50Vn framstår som en rask velutstyrt pc med god konstruksjon – og en pris som tilsier mye for pengene.

Publisert Sist oppdatert

Asus har ifølge de seneste salgsstatistikkene for bærbare pc-er klatret opp til en femteplass. Mye av dette skyldes naturligvis salget av Eee PC. I flere andre land er imidlertid selskapet helt i toppen også for vanlige bærbare pc-er, spesielt når det gjelder konsumentmarkedet.

Og Asus N50Vn er en modell rettet mot konsumentmarkedet. Strengt tatt kan man si at dette er en maskin som kan være godt egnet for de som ikke er helt sikre på hva de skal bruke pc-en til - det blir en all-round-pc. Med 15,4-tommers skjerm og en vekt på 3 kilo er den ikke av de letteste å frakte med seg, men vil for mange være overkommelig.

God ytelse

Pc-en er utstyrt med Intels Core 2 Duo P8400-prosessor på 2,26 GHz. Dette blir en prosessortype som leverer en veldig god kombinasjon av ytelse, pris og strømforbruk. Ytelsen maskinen leverer vil være god nok for vanlig kontorapplikasjonsbruk, så vel som videoredigering og bildebehandling, så lenge man ikke har helt spesielle bruksområder og behov. Standard leveres pc-en også med 4 gigabyte minne og en rask 500 gigabyte harddisk (5 400 o/min).

På grafikksiden har pc-en blitt ustyrt med en Geforce 9650M GT-grafikkprosessor med 1 gigabyte dedikert videominne. 9650M GT er så vidt raskere enn 9600M GT, som mange andre bærbare pc-er leveres med. Dette er en grafikkprosessor som i denne prisklassen av pc-er gir mulighet for å spille litt eldre spill med høye innstillinger. For nyere spill må man ned på oppløsning og kvalitetsinnstillinger, men de fleste vil for så vidt være spillbare. De mest krevende spillene, slik som for eksempel Crysis-serien, kan maskinen imidlertid få litt problemer med å dra rundt med godt spillbart resultat. Likevel, vi kan si at dette er en pc som gir muligheten for spilling.

Sett i forhold til konfigurasjonen og pris må vi også si oss relativt fornøyde med batteridriftstiden. Med applikasjonskjøring under Mobilemark 2007 målte vi pc-en til tre timer og 20 minutter. Det er en time mindre enn hva vi har sett for en del bedriftsmodeller i samme størrelsessegment i den senere tid.

Skjerm og tilkoblinger

Pc-en har en 15,4-tommers skjerm i 16:10-form. Svært mange bærbare til konsumentmarkedet kommer nå med 16:9-skjermer. Noen stor praktisk forskjell blir det ikke, men på video i 16:9-format vil man på 16:10-skjermer få en liten sort stripe oppe og nede.

Skjermen har 1280x800-oppløsning, noe som for så vidt er vanlig for konsumentmaskiner i denne prisklassen. Vi hadde nok foretrukket høyere skjermoppløsning, minst 1440x900, men det er noe som også hadde økt prisen. Skjermen i seg selv framstår som god. Som for konsumentmaskinene på markedet i dag ellers har også Asus N50Vn blank skjermoverflate. Det gir gjerne friskere farger og bedre kontrast, men kan gi irriterende refleksjoner under visse lysforhold. Skjermen framstår med relativt god fargegjengivelse og lyssterk. Skjermen justerer automatisk lysstyrken avhengig av lysforholdene i rommet.

Maskinen har Gigabit Ethernet, Bluetooth og 802.11n wlan. Man har tre usb-porter, Firewire og for skjerm- og tv-tilkobling finner man både vga-kontakt og hdmi. Hdmi kan gjøres om til DVI via en billig adapter. Maskinen har også en eSATA-kontakt, som kan gi langt raskere kommunikasjon mot eksterne harddisker som støtter grensesnittet enn med usb eller Firewire.

Kald og stille

Vi har et godt inntrykk av maskinens konstruksjon. Det er heller ingenting å utsette på støynivå eller temperaturer. Varmemessig under maskinen er dette en av de bedre maskinene vi har testet.

Tastatur og styreflate er også gode. Maskinen har numerisk tastaturdel, men Asus har beholdt et relativt standard tastaturoppsett. Eneste vi kunne ønsket var en bedre plassering av Page Up/Down-tastene, men vi forstår at visse kompromiss må gjøres for å få på plass numerisk tastatur på en 15,4-tommers-pc. Over tastaturet finner man et trykkfølsomt område med hurtigvalg for blant annet medieavspilling, justering av lyd, deaktivering av styreflate. Mellom knappene på styreflaten finner man også fingeravtrykksleser, noe ikke så mange pc-er i konsumentsegmentet har. Asus tilbyr også innlogging i Windows gjennom ansiktsgjenkjenning via det integrerte webkameraet. Løsningen fungerer for så vidt, men vi vil ikke se bort i fra at det kan holde å vise fram et bilde av brukeren for å få logget inn. Pc-en leveres med Windows Vista Home Premium som operativsystem.

Når det gjelder plasseringen av porter synes vi eSATA-kontakten er merkelig plassert. Å ha denne i fronten av pc-en virker svært upraktisk. Samtidig må man spørre seg hvor mange som, i hvert fall per i dag, vil benytte dette grensesnittet.

Renere arbeidsmiljø

At Asus er en taiwansk pc-produsent kommer litt fram i «Air Ionizer»-funksjonen. Ifølge produktinformasjonen skal denne funksjonen kunne rengjøre luften rundt pc-en for bakterier og allergiframkallende stoffer. Vi konstaterer at funksjonen er der, men hvorvidt den i praksis fungerer eller ikke tør vi ikke svare på. Funksjonen kan slås av via en hurtigtast, men i disse svineinfluensatider er det kanskje like greit å la den være påslått?

Konklusjon

Det finnes relativt mange maskiner på markedet i prisklassen N50Vn er i. Det blir imidlertid ikke så mange som kan levere den samme kombinasjonen av applikasjons- og spillytelse i kombinasjon med samme utstyrsnivå. Man kan for eksempel se på Acer Aspire 6935G. Man får da 16-tommers 16:9-skjerm (liten praktisk forskjelll for de fleste opp mot 15,4-tommer) og Blu-ray-spiller for en så vidt lavere pris, men samtidig får man en noe svakere prosessor og mindre harddisk. Den blir også et halvt kilo tyngre. Siden vi ikke har testet den maskinen fra Acer kan vi imidlertid ikke si noe om hvordan for eksempel batteritiden er i praksis. En annen god opsjon kan være Multicom JHL90+ – her kan også velge høyere skjermoppløsning mot et tillegg i prisen. Det eneste vi for Asus N50Vn kunne ønsket, var høyere skjermoppløsning. Dette blir en individuell vurdering, ettersom en del synes ting blir for smått med høyere oppløsninger – for en del er oppløsningen maskinen har det beste alternativet.

LES OGSÅ: TEST: Asus U6V: En pc av bambus