TEST: Asus U38N: Pen og rimelig pc

Endelig en god og stilig AMD-bærbar?

Publisert Sist oppdatert

Asus har over de siste årene vokst til å bli et av de mest populære pc-merkene. Med blant annet Zenbook-serien har man også fått en del profesjonelle brukere som kan velge pc selv, til å velge Asus. Tar man for eksempel UX31A, som var blant våre «Årets produkt»-vinnere for 2012, har man en pc som er lett å frakte med seg, stilig design og en utmerket skjerm.

Asus U38N har mye til felles med svært så populære UX31A. Den følger samme design, men er litt tykkere – sett slik minner den mer om UX32VD, som vi også har testet. Skjermen er på 13,3-tommer – har IPS-panel, er trykkfølsom og har Full HD-oppløsning. Prisen – cirka 5 500 kroner. I skrivende stund er dette den tredje rimeligste pc-en på det norske markedet med Full HD-oppløsning – og de andre pc-ene i lavere prisklasse med en slik skjerm blir 15,6-17-tommere med betydelig høyere vekt enn U38N sine 1,55 kilo.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook U500VZ - Kraftig, elegant og lett

 

AMD-prosessor

På det norske markedet er det Intel-baserte pc-er som dominerer. Litt av bakgrunnen for dette ligger i økonomien – mange av oss kan og er villige til å betale litt ekstra for bærbare pc-er.

Litt av problemet for AMD kan ha vært å få pc-produsentene med på å lage litt mer påkostede modeller basert på deres prosessorer. AMD-baserte pc-er trenger ikke være dårlige, men med disse modellene har mange pc-produsenter valgt å spare på alle områder det kan spares. En svært stor andel av pc-ene med AMD-prosessor befinner seg i prissegmentet 2500 til 5000 kroner.

Asus kan levere U38N med to forskjellige AMD-prosessorer: A8-4555M på 2,4 GHz og A10-4655M på 2,8 GHz. På det norske markedet er det per i dag modellen med A8-prosessor som er tilgjengelig.

Prosessoren har fire kjerner og et maksimalt strømforbruk på maksimalt 19 watt. Dette er bare 2 watt mer enn hva man ser på Intel-prosessorene for dette segmentet av pc-er. Dette er imidlertid en maksimalverdi og sier nødvendigvis ikke så mye om det gjennomsnittlige strømforbruket.

Prosessoren har en integrert grafikkprosessor basert på Radeon HD-arkitekturen. Dette inkluderer blant annet støtte for DirectX 11, samt at noen applikasjoner som ikke får akselerasjon for eksempel i brukergrensesnittet via Intels integrerte grafikkprosessorer, får det via AMDs løsning.

LES OGSÅ:

TEST: HP Envy Sleekbook 6: Lett 15-tommer med AMD-motor

 

Ytelse

Ytelsesmessig legger pc-en seg på et nivå som er litt under det vi hadde forventet. Prosessoren gir ytelse et stykke under de svakeste Core i3-modellene – på en del områder blir prosessoren mer å sammenligne med eldre Core 2 Duo-modeller fra Intel. Det er en pc som ytelsesmessig er egnet til lettere kontorapplikasjonsoppgaver og generelt nettbruk.

I utgangspunktet kan man si at hadde pc-en hatt SSD, kunne yelsen ved vanlig applikasjonsbruk i en del sammenhenger føltes langt bedre. Ifølge Asus sine spesifikasjoner kan pc-en også leveres med en 128 gigabyte SSD, men så vidt vi kan se ikke på det norske markedet. Det vil være et element som vil kunne dra prisen noe opp også.

Det vi ellers har sett på mange rimelige ultrabærbare basert på Intels Ultrabook-spesifikasjoner, er at pc-ene utstyres med en liten SSD som bufrer de mest brukte filene. U38N har kan ikke leveres med en slik løsning, som nok ville kunne gjøre forskjellen mellom ytelsen på harddisk og SSD mindre.

3D-messig gjør pc-en det på en del områder bedre enn rimelige Intel-baserte maskiner, men likevel blir den generelle ytelsen med på å sette begrensninger i spill der også prosessoren vil kunne være avgjørende for kvalitetsinnstillingene.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12: Ultrabærbar med partytriks

 

Batteri

Vi benytter i utgangspunktet tre løsninger når vi tester batteridriftstiden til bærbare pc-er. Powermark fra Futuremark har tre tester som kategorisert som produktivitet, underholdning og en miks av disse. I tillegg tester vi videoavspilling av 720p-video via Cyberlink PowerDVD og en test hvor vi kombinerer Spotify med et skript som laster websider i Internet Explorer.

Pc-ene vi tester settes opp mest mulig likt og skjermen kalibreres til cirka 170 cd/m2 for batteritestene. Bakgrunnen for dette er at en del bærbare pc-er på markedet har i underkant av 200 cd/m2 som maksimal lysstyrke, mens andre klarer 400 cd/m2. Maksimal lysstyrke på de beste maskinene vil være ubehagelig å bruke i vanlig belysning, men en fordel utendørs eller i krevende lysmiljøer. Ekstra lysstyrke tar imidlertid ekstra batteri, og vi føler at det blir mer rett å kjøre testene på lik lysstyrke, og på et nivå som er vanlig å bruke.

Tallene pc-en leverer er kurante nok, men ikke gode. For eksempel på produktivitetstesten i Powermark klarer pc-en i overkant av fire timer, mens mange andre 13-tommere her vil ligge på godt over fem timer – og mer. Også på videoavspilling (to og en halv time) og streaming/surfing (tre timer) er den bak mye annet på markedet nå. Samtidig er det en pc som er rimeligere enn de fleste andre vi har testet.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX32VD: Når skjermen blir viktig

 

Tilkoblinger og kommunikasjon

Av porter finner man tre USB 3.0-porter, HDMI-utgang og mini-VGA-utgang. Det følger med adapter for vanlig VGA. Det er ingen tilkobling for kablet nettverk, men en usb-adapter for 10/100 Mbps Ethernet følger med. Bluetooth og 802.11n-basert wlan er ellers på plass. Ytelsen for wlan på pc-en er ellers overraskende god sett i forhold til segmentet av pc.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 11: Noe for seg selv

 

Konstruksjon

Design og konstruksjon blir sammen med skjermkvaliteten pc-ens sterke side. Skjermen på 13,3-tommer har et IPS-panel som gir svært god fargegjengivelse og gode innsynsvinkler. Pc-en følger med dette opp en trend som vi har sett i det siste. Full HD-oppløsning på denne skjermstørrelsen gir et meget klart bilde og lysstyrken målte vi i overkant av 300 cd/m2, hvilket er bra.

Skjermoverflaten er blank, hvilket man i praksis må regne med for de fleste pc-er i dette segmentet, spesielt hvis de skal ha berøringsskjerm.

 

Ett negativt element med skjermen er det. Dette er nok noe som kan variere litt mellom eksemplarene, men det virker som flere har opplevd at deres U38N har lyslekkasje mellom skjermpanelet og kanten rundt skjermen. Dette er stort sett ikke noe problem, men merkbart hvis man sitter i et rom med lite belysning og har mørke skjermbilder – for eksempel hvis man ser på film. Skulle man imidlertid få et eksemplar som er slikt, skulle det normalt sett være grunnlag for reklamasjon. Det er mulig også at problemet allerede er rettet opp i produksjonen hos Asus.

Maskinen har et chassis i aluminium og generelt får vi et godt inntrykk av konstruksjonskvaliteten. Tastaturet og styreflate er også bra sett ut i fra prissegment. I det hele og store sitter man igjen med et godt inntrykk av pc-en når det gjelder konstruksjonen, og det er ikke noe tvil om at pc-en er stilig.

Skulle det være ønske om for eksempel å oppgradere disk er det relativt enkelt å åpne opp pc-en. Det benyttes standard 2,5-tommers-disk. Av pc-ens 6 gigabyte med minne er 2 gigabyte integrert på hovedkortet, samt at det er en 4 gigabyte minnemodul som kan byttes ut.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Twist: Ny Thinkpad med gammel vri

 

Konklusjon

Hvis man har begrensede ytelsesbehov kan nok Asus U38N være en pc som kan gjøre jobben. Ytelsen blir imidlertid ikke spesielt imponerende. På andre områder enn ytelsen får man imidlertid en pc som på mange andre områder er bedre enn andre i samme prisklasse. At en modell som UX32VD er i underkant av 2000 kroner dyrere kan man forstå, og det kan for så vidt være vel anvendte penger for en del.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Aspire S7 - En Acer vi har lyst på?