TEST: Asus UL30A - Imponerende og lekker i medium størrelse

Asus UL30A er en svært portabel CULV-basert bærbar med ekstrem batteritid.

Publisert Sist oppdatert

For et par år siden lanserte Asus noe revolusjonerende nytt innen bærbare pc-er. Eee PC var en bitteliten og svært rimelig pc som lot deg gå på nettet, jobbe med dokumenter, og til og med se en film eller to på farta. De første modellene var imponerende mest på grunn av at man fikk en relativt fullverdig pc-opplevelse i en svært liten pakke. Relativt fordi du ikke hadde muligheten til å jobbe med alle programmene som var tilgjengelig på vanlige bærbare eller stasjonære pc-er, men med enkle erstatninger av disse.

Etter hvert har de minibærbare vokst seg fra å være små knøttmaskiner med 7-tommers skjerm og ytterst svak maskinvare til å bli noe som knapt kan kalles mini lengre. De mest aktuelle modellene har i dag 11,6 tommers skjerm og gjerne tokjerneprosessorer, to gigabyte minne og 160 gigabyte harddisk. Større skjerm og sterkere prosessor til tross, er ikke disse maskinene gode nok til å erstatte vanlige bærbare. Ønsker du det beste fra to verdener er det langt mer aktuelt å ta en titt CULV-baserte maskiner. CULV-modellene er utviklet med lavt strømforbruk og mer brukendes ytelse i tankene.

Prosessorene er kraftigere, du har gjerne mer minne, harddiskene er større og skjermen er 13,3 tommer stor på de mest aktuelle modellene. Ytelsen er ikke helt på høyde med vanlige Centrino-baserte bærbare, men det de taper i ytelse tar de igjen i mobilitet – og ikke minst i batteritid. Da vi testet Acer Timeline 8010T i sommer, den første modellen som kom med CULV-teknologien, ble vi mektig imponert. Batteritiden strakk seg på det beste mot 10 timer, og i snitt endte vi på rundt åtte timer batteritid. For en pc som faktisk også kan brukes til relativt avanserte programmer, var det imponerende.

Nå har det begynt å dukke opp små bærbare basert på den samme teknologien også fra en rekke andre produsenter. Vi har hatt Asus UL30A inne til test. I likhet med Acer-maskinen er dette en relativt liten og svært portabel bærbar. Skjermen er på 13,3 tommer med 1 360 x 768 pikslers oppløsning.

Liten og allsidig

Asus UL30A er utstyrt med en Intel Core 2 Duo SU7300-prosessor på 1,3 gigahertz. Prosessoren har to kjerner, og er langt sprekere enn for eksempel Atom-serien som brukes i mange minibærbare. Kombinasjonen av denne prosessoren og Intels GM45-brikkesett, som blant annet inkluderer en integrert grafikkontroller, samt fire gigabyte raskt ddr3-minne, gjør at maskinen er brukendes til selv litt tyngre programmer. Man er altså ikke begrenset til enkle oppgaver som nettsurfing og tekstbehandling, slik man til nå har vært med mange minibærbare.

Vår testmodell var ellers utstyrt med harddisk på 500 gigabyte, noe som burde holde en god stund på en maskin i denne klassen. For selv om dette er en maskin som duger til mye, er den nok for mange ikke en fullgod erstatter for en kraftigere pc, om det nå er stasjonær eller bærbar.

Maskinen leveres naturlig nok med Windows 7 ferdig installert. Overgangen til å levere maskiner med Windows 7 fremfor Vista gikk langt raskere enn overgangen fra XP til Vista. Asus har valgt 64bit-versjonen av Home Premium, noe vi anser som det mest fornuftige valget i dag. Skal du kjøpe en ny pc i dag anbefaler vi at du velger en med 64bit Windows 7, fremfor 32bit-versjonen. Det gir blant annet mulighet til mer minne, i tillegg til at ytelsen i mange tilfeller kan være noe bedre.

Med overgangen til Windows 7 valgte vi å fornye testrutinene våre, og en del av de eldre testprogrammene er nå ute av oppsettet. Hvilket oppsett som kjøres varierer noe ut fra segmentet maskinen hører hjemme i. Asus UL30A er ment som en maskin du lett skal kunne frakte med deg, og som kan brukes hele dagen uten at du trenger å bekymre deg for avstanden til nærmeste stikkontakt. På maskiner i dette segmentet kjører vi derfor i all hovedsak batteritester, samt tester som tar for seg applikasjonsytelse. Selv om den integrerte grafikkontrolleren for så vidt gjør det mulig å spille en del nyere spill, er dette på ingen måte en spillmaskin.