TEST: Asus UX21E: Litt mindre - fortsatt best?

Vi regner Asus Zenbook UX31E som den beste av den nye generasjonen ultraportable pc-er som har kommet den siste tiden. Denne gangen har vi testet lillebroren UX21E.

Publisert Sist oppdatert

Asus UX31E og UX21E er bygget etter Intels Ultrabook-iniativ. I utgangspunktet kan man si at dette er maskiner som har vært rettet mot konsumentmarkedet, men i likhet med MacBook Air er det også mange bedriftsbrukere som har valgt UX-serien til Asus som jobb-pc. UX31E har vi testet tidligere, og vi var meget godt fornøyd med maskinen. Sett opp i mot Acer Aspire S3 og Toshiba Z830 er den på det jevne bedre – riktignok er den også noe dyrere enn Acers alternativ. Skulle 13,3-tommer og vekt på 1,4 kilo være for mye å drasse rundt på, kan Asus UX21E være et alternativ – med 11,6-tommers skjerm og vekt redusert til 1,15 kilo.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Z830 og Asus UX31E: To lekre lette

 

God nok ytelse

Modellen vi mottok til test var utstyrt med Core i5-2467M på 1,6 GHz (TurboBoot på 2,1 GHz), 4 gigabyte minne og en rask 120 gigabyte SSD. 4 gigabyte minne er det maksimale maskinen kan ha – minnet er loddet direkte fast i hovedkortet. Ifølge Asus spesifikasjoner finnes maskinen også med Core i3

På generelt vanlig bruk gir dette god ytelse. Det er heller ikke noe i veien for å bruke maskinen til litt tyngre oppgaver – bildebehandling i privat sammenheng, selv i høy oppløsning, er ikke noe problem – i hvert fall ikke så lenge man laster inn såpass få bilder at ikke maskinens minnekapasitet blir flaskehalsen. Heldigvis gir en rask SSD raskere virtuelt minne enn en harddisk.

Skjermen har en oppløsning på 1366x768, og dette kan på mange måter være den største forskjellen sett opp i mot UX31E som har 1600x900. UX31E her er litt unik, ettersom de fleste 13,3-tommers-pc-er har 1366x768-oppløsning – altså det samme som 11,6-tommers-pc-ene. I likhet med UX31E er UX21E en pc med svært god lysstyrke. Dette gjør det enklere å jobbe med pc-en i en del lysmiljø, og tildels også utendørs, men blank skjermoverflate kan likevel gi en del utfordringer med tanke på refleksjoner. Fargegjengivelsen er ikke den aller beste, uten at det for mange har spesielt stor praktisk betydning. Når det gjelder innsynsvinkel blir det slik at skjermens vinkel nok må justeres litt avhengig av hvordan man sitter – ellers blir bildet i en del sammenhenger dårlig, for eksempel ved videoavspilling. Dette er noe som gjelder mange pc-er – spesielt av de tynneste.

Av tilkoblinger finner man en USB 3.0-port og en USB 2.0-port, samt hodetelefonkontakt og mini-HDMI-kontakt. Det følger med Ethernet-adapter for USB (10/100 Mbps) og overgang fra mini-HDMI til VGA. Bluetooth og 802.11n wlan er på plass. Wlan-ytelsen er middels god, sett opp i mot de beste bærbare, men i sitt segmentet er ytelsen akseptabel. Wlan-kontrolleren i maskinen støtter ikke bruk av 5 GHz-frekvensbåndet. Det er ikke integrert minnekortleser på pc-en, noe UX31E har.

LES OGSÅ:

Ultraportable for 4000?

 

Konstruksjon

I likhet med UX31E får man jevnt over et godt kvalitetsinntrykk for UX21E –spesielt på grunn av aluminiumschassiset. Vekten er 1,15 kilo og tykkelsen går fra 3 til 17 mm (inkludert føttene under). Fotavtrykket er ca. 29,9 x 19,6 cm. For 13-tommers-modellen UX31E er tykkelsen den samme, mens fotavtrykket er 32,5 x 22,3 cm.

Tastatur og styreflate er ikke det aller beste vi har vært borti, men bedre enn på mange andre og større maskiner. For de som plages litt med styreflaten anbefaler vi at man påser at man oppgraderer driverne og sjekker de innstillingsmulighetene som er tilgjengelig. Under hard belastning blir det litt viftestøy, men det er noe man må regne med og gjelder nok de aller fleste maskiner i dette segmentet. Ved de bruksområdene man normalt sett vil ha med en slik pc, er det nok sjeldent at viften vil spinne opp over lengre tid.

Det er enkelte elementer med konstruksjonen vi ikke liker. Pluggen for strømforsyningen er tynn – det vil ikke overraske oss om en del klarer å knekke eller bøye denne. Her er det ingen tvil om at for eksempel Apples MagSafe-design er bedre. Vi opplevde noen ganger når vi jobbet med pc-en på fanget at strømpluggen ble dratt litt ut, slik at pc-en sluttet å lade. Strømkontakten sitter også svært nært den ene usb-porten. Her er det rett og slett ikke plass til enkelte litt større usb-minnepinner, modem for mobilt bredbånd og lignende. Den andre usb-porten, som ikke støtter USB 3.0, står imidlertid mer fritt, selv om den riktignok er ganske nært hodetelefonutgang og mini-hdmi-utgang.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Aspire S3 - Acers letteste

 

Kortere batteritid

Asus UX31E klarte en batteritid på rundt fem timer på våre tester for videoavspilling og for websurfing/Spotify-streaming. For lett applikasjonsbruk klarte UX31E over syv timer. Dette er et godt resultat.

UX21E skulle i teorien ha fordel av blant annet en mindre skjerm. Men batteriet er også mindre, og det går ut over batteridriftstiden. Batterikapasiteten er 35 watt-timer, mens den på UX31E er 50 watt-timer. For testene for videoavspilling og web-surfing/Spotify lå batteritiden på rett i overkant over tre timer. Vår applikasjonstest fikk vi ikke kjørt gjennom, men vil estimere driftstiden der til cirka fem timer. Det er et godkjent, men ikke kjempegodt resultat etter dagens standarder. Batteritiden for UX21E legger seg også under de ultraportable vi i senere tid har testet fra Acer og Toshiba – riktignok er disse maskinene i likhet med UX31E med 13,3-tommers skjerm.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad W520 - For de tyngste jobbene

 

Konklusjon

Asus UX21E er en god maskin i sitt segment. Skal man lage en såpass liten og tynn pc – spesielt i denne prisklassen – må man være villig til å inngå kompromisser.

På en måte sitter vi med inntrykket at lavest mulig vekt og størrelse må være svært viktig om man skal velge UX21E framfor storebroren UX31E. Forskjellen i størrelse mellom UX21E og UX31E er liten – vektforskjellen er ellers cirka 0,25 kilo. I praksis sitter vi med følelsen at forskjellen i størrelse ikke er spesielt stor, samt at UX31E på flere områder litt bedre – det gjelder blant annet skjermoppløsningen, batteritiden og enkelte smådetaljer – som for eksempel minnekortleser. UX31E har også et tastatur som en del nok vil like bedre å bruke på grunn av større taster.

Prismessig er en UX31E med Core i5 cirka 10 prosent dyrere enn UX21E. Macbook Air i 11-tommers-variant er i nesten 2 500 kroner dyrere enn UX21E, men vi vil si at Macbook Air blant annet har et noe bedre tastatur og styreflate, men på mange måter blir det særdeles like maskiner der hovedforskjellen blir operativsystemet man ønsker å kjøre...

LES OGSÅ:

TEST: Samsung Chronos 7 - Samsungs MacBook Pro?