TEST: Asus Zenbook UX31A: Ultrabærbar med superskjerm

Asus Zenbook UX31E er - nesten - perfekt...

Publisert Sist oppdatert

Asus Zenbook UX31E var en av de mest populære «førstegenerasjons ultrabook». Svært kompakte mål og stilig design fristet mange.

Et annet element var skjermen – mens de fleste 13-tommere har 1366x768-oppløsning gikk Asus for 1600x900. Skjermen var også svært lyssterk, men en ulempe var dårlig horisontal innsynsvinkel.

Fargegjengivelsen var ok – spesielt sett i forhold til de fleste andre maskiner i samme størrelse- og prissegment.

LES OGSÅ:

TEST: Asus PadFone 3-in-1 - Alt-i-ett-telefonen

 

For UX31E har skjermen blitt enda bedre, selv om lysstyrken er litt redusert, rundt 380 cd/m2 gjør at den fortsatt er en av de bedre på markedet på dette området.

Asus har valgt å gå opp til 1920x1080 punkters oppløsning. I tillegg er bildekvalitet/fargegjengivelse og horisontal innsynsvinkel forbedret kraftig.

Asus benytter her såkalt IPS LCD-panel, og denne typen paneler vil svært ofte gi bedre fargegjengivelse enn rimeligere TN-paneler som de fleste pc-er har. Ser vi på målt fargekvalitet er det bare et fåtall pc-er vi har testet de siste årene som er bedre eller på omtrent samme nivå. Enkelte pc-er kan nok ha skjermer der bildet framstår som mer "levende". Det kan på en måte se bedre ut, men fargegjengivelsen er gjerne ikke korrekt og fargenøyanser kan bli borte.

Skjermen har relativt matt overflate, hvilket gjør at det ikke er så mye refleksjoner, men litt blir det.

Når det gjelder dette med horisontal innsynsvinkel mener vi dette er viktigere enn innsynsvinkelen fra siden. Mange vil foretrekke lav innsynsvinkel fra siden slik at ikke de som sitter ved siden av på fly, tog og lignende så lett ser hva som er på skjermen. Horisontal innsynsvinkel er knyttet til vinkelen på skjermen i forhold til øynene. På en del pc-er vil man få en forvrenging av farger hvis ikke skjermvinkelen er juster «rett» i forhold til brukeren.

1920x1080 kan høres mye ut på en 13-tommers skjerm. Sett opp i mot Apples Retina-skjerm er det en lavere oppløsning. Man kan også få modellen UX21E, som er samme pc med 11,6-tommers skjerm, med samme skjermoppløsning. Vi liker den høye oppløsningen og det er ikke noe tvil om at Asus her leverer noe av det bedre på markedet i dette segmentet. Det er nok imidlertid å anbefale for de fleste at man stiller inn Windows til at tekst og ikoner med mer skal vises i 125 prosent størrelse.

LES OGSÅ:

Test: MacBook Pro Retina - et kvantesprang

 

God ytelse

Modellen av UX31A som vi testet var utstyrt med en Core i7-3517U-prosessoren. Core i7-3517U er en prosessor man ser i mange av de litt mer påkostede ultrabærbare. Ytelsen fra denne tokjerneprosessoren på 1,9 GHz og med TurboBoost-hastighet på 3 GHz skal nok dekke behovene for de fleste bra. Det er i tillegg en variant tilgjengelig med Core i5-3317U på 1,7 GHz. For de fleste vil nok ikke ytelsesforskjellen mellom disse to prosessorene være merkbar.

Asus benytter videre samme 120 gigabyte SSD-en som på forgjengeren – og det er bra, for SSD-en leverer meget god ytelse. SSD-en er i mSATA-formfaktor.

4 gigabyte minne er standard – og det maksimale. For en del brukere kan dette alene være en grunn til å ikke velge pc-en. Med det sagt – virtuelt minne er raskere mot SSD enn harddisk.

Spørsmål ellers blir hvor ofte man benytter pc-en til såpass spesielt tunge oppgaver at mer minne er nødvendig. Men likevel – vi skulle gjerne sett en versjon av pc-en med 8 gigabyte minne.

En versjon med større SSD, for eksempel 240 eller 256 gigabyte, kunne også vært en fordel. Mens man ikke kan oppgradere minne, er det mulig å sette inn en større SSD.

LES VIDERE PÅ NESTE SIDE...