Test av Belkins usb-hub for nettverket

TEST: Med Belkins nye usb-hub kan du nå usb-enhetene dine via nettverket - også trådløst. Praktisk!

Publisert Sist oppdatert

Som først ut i Norge og en av de første i Europa har PC World testet Belkins nye trådløse usb-hub.

Med en stasjonær pc er det sjeldent noe problem å ha den eksterne harddisken og skriveren koblet direkte til pc-en. Derimot varierer det mer hvor man benytter den bærbare pc-en. Noen ganger er det på hjemmekontoret, men vel så gjerne i stua, på kjøkkenet og kanskje også på soverommet.

Belkin Network USB Hub kan kobles til svitsj/bredbåndsruter i lokalnettverket og videre kan skrivere, harddisker, mp3-spillere, skanner og lignende kobles til. Man har i utgangspunktet fem usb-porter, men totalt sett er det støtte for opptil 15 enheter via en ekstra vanlig usb-hub.

Svak diskytelse – ikke nøye?

Belkin Network USB Hub er spesifisert med en hastighet på opptil 100 Mbps. Med andre ord, det gis ikke noe ekstra ytelse mot enheten om ditt nettverk har Gigabit Ethernet-støtte. Med 100 Mbps snakker vi i teorien om hastigheter opptil 12,5 MB/sek. – eller i praksis normalt sett rundt 10 MB/sek, for eksempel ved overføring av filer mellom to pc-er.

Belkins usb-hub lar deg nå usb-enhetene via nettverket.

Overføringshastigheten vi hadde mellom våre usb-harddisker og testsystemene var 3 – 3,5 MB/sek. Med andre ord var det ikke nettverket i seg selv som var flaskehalsen. En lokalt tilkoblet usb-harddisk vil normalt kunne gi over 25 MB/sek overføringshastighet – i hvert fall på lesing av større filer.

I overkant av 3 MB/sek er ikke mye, men det kan imidlertid være nok. En del vil wlan benyttes for å aksessere usb-harddisken, og med 802.11g skal man være svært så fornøyd om man har wlan-ytelse god nok til å dra 3 MB/sek. Med 802.11n kan den praktiske ytelsen gjerne være noe høyere, men hos mange vil det nok ikke være så store forskjeller.

Spørsmålet blir også hva man bruker løsningen til. Det er klart at skal store filer, eller store mengder filer, på jevnlig basis leses til og fra usb-harddisken via nettverket, vil dette være en treg løsning. Er det bare snakk om å nå dokumenter, direkte åpning av normale bildefiler og overføre en mp3-album nå og da, vil man kunne akseptere den lave ytelsen. Hvorvidt ytelsen er god nok eller ikke vil være helt opp til dine krav og bruksområder.

Med det sagt, vi hadde definitivt ønsket at hub-en var rask nok til å i hvert fall utnytte 100 Mbps-nettverk effektivt i forhold til påkoblede harddisker.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Skriver

Selv om skrivere med nettverksstøtte også kommer i SOHO-segmentet, har de fleste fortsatt vanlige usb-skrivere. Kanskje kan det også være at den skriveren du helst vil ha ikke finnes med nettverksstøtte. En del aktører leverer små skrivertjenere som gjør at man kan koble skriveren til nettverket. Har man imidlertid en multifunksjonsskriver kan det kompatibiltetsmessig være best å ha en løsning fra skriverprodusenten.

Dette er også en svakhet med mange av nettverksharddiskene for soho på markedet – de kan dele en vanlig usb-skriver, men får problemer med multifunksjonsskrivere (det vil si, man får gjerne utnyttet selve skriverdelen, men ikke skannerdelen og annen funksjonalitet).

For systemet vil det virke som om skriveren står lokalt tilkoblet pc-en via usb. Man installerer drivere og programvare for skriveren på vanlig måte.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Velg riktig skriver

Kan man dele?

Belkins løsning er ikke direkte lagt opp til at flere brukere kan dele samme enhet – i hvert fall ikke samtidig. Via programvaren kan man sette løsningen opp slik at man kan be om tilgang, hvilket igjen må godkjennes av en annen bruker som har enheten koblet til sin pc. For skrivere er det videre mulighet for at hub-en kun kobler denne mot en pc akkurat når skriveren benyttes, og den vil så bli frigjort.

For skrivere vil det i praksis kunne fungere helt greit. For deling av lagringsplass mellom flere brukere blir det ikke en så alt for praktisk løsning.

En nettverksdisk gjør jobben?

Mange nettverksdisker (NAS, Network Attached Storage) vil også kunne dele eksterne harddisker og skrivere ut i nettverket, samt gi en bedre flerbrukerløsning enn hva Belkins usb-hub gir. For deling av lagringsplass vil en nettverksdisk være overlegen Belkin-løsningen, både når det gjelder ytelse, funksjonalitet og flerbrukertilgang. En nettverksdisk vil imidlertid gjerne ha litt begrensninger når det gjelder tilkoblede usb-harddisker – blant annet må de gjerne være formatert som FAT32 eller EXT. Sistnevnte er et filsystem som benyttes av Linux.

Ulempen med FAT32 er blant annet at det ikke er støtte for filer over fire gigabyte. NTFS, filsystemet som normalt benyttes av Windows 2000/XP/Vista, er gjerne ikke støttet – i hvert fall ikke med skrivetilgang.

I tillegg til mer tradisjonelle nettverksdisker har man også løsninger dedikert beregnet på å dele harddisker og skrivere i nettverket. Dette er egentlig nettverksdisker uten intern harddisk. Fordelene og ulempene blir gjerne de samme som for en nettverksdisk.

LES OGSÅ: Tospann i nettverk

Kompatbilitet

Ifølge Belkin skal i utgangspunktet alle usb-enheter fungere med enheten. Det er imidlertid unntak. Det første er enheter som ikke er i samsvar med usb-spesifikasjonen. Ifølge Belkin er det for eksempel enkelte enheter som trekker mer strøm fra usb-porten enn hva spesifikasjonen tillater. Visse enheter er også avhengig av høyere båndbredde og lavere forsinkelser enn hva man kan oppnå via en nettverkstilkobling.

Enheten fungerer med Windows XP og Vista i både 32- og 64-bit-versjon. For Mac OS X finnes det drivere for 10.4, men ikke 10.5 (Leopard).

Konklusjon

Vi har ikke lagt merke til andre produsenter som har lignende produkter, og har dermed ikke noe sammenligningsgrunnlag. Med en prislapp på 8-900 kroner inklusive mva. kan imidlertid Belkins løsning virke aktuell for mange. Husk også at det er mer enn harddisker og skrivere som kan kobles til. Dette er spesielt aktuelt hvis man ikke ønsker å sitte i sofaen i stua med usb-enheter koblet til den bærbare pc-en.

Ønsker man en løsning for å dele harddisker i nettverket, vil vi si at det finnes bedre alternativer. I hvert fall hvis man skal ha harddisker dedikert stående i nettverket. Ønsker man i større grad også å koble harddisken lokalt til pc-er, samt frakte den med seg til andre pc-er, kan Belkins løsning være kurant. Riktignok blir ytelsen langt dårligere enn for en vanlig nettverksdisk koblet til et kablet nettverk.

Belkin Network USB Hub

Pris: Ca kr 900 inkl. mva. Internett: Belkin.no

+ Praktisk funksjonalitet.- Noe svak ytelse.