TEST: Bærbare for bedriften

Ny kontor-pc? Vi har testet fem modeller som er rettet mot kravstore brukere.

Publisert Sist oppdatert

Vi har sett på avanserte bærbare pc-er rettet mot bedriftsbrukere, med fokus på maskiner med 14- og 15,6-tommers skjerm.

Maskinene i testen leveres i mange forskjellige konfigurasjoner. På enkelte områder kan man si at konfigurasjonene vi har fått inn, sett i henhold til en del brukerens krav, ikke er de optimale, men vi prøver også her å ta med en vurdering og informasjon om aktuelle konfigurasjonsvalg som finnes for modellen.

Dedikert grafikk?

Mange bærbare kan leveres med enten integrert grafikkprosessor eller en dedikert grafikkprosessor. I tillegg har man nå fått flere maskiner med begge deler, og der det automatisk eller manuelt velges hvilken som kan benyttes. Mange vil i utgangspunktet klare seg med en pc med kun integrert grafikkprosessor – og sett i forhold til strømforbruk og varmeutvikling kan det faktisk være en fordel.

For maskiner med Intels Core i3-, i5 eller i7-prosessorer er grafikkprosessoren integrert i selve prosessoren. Tradisjonelt har løsningen vært at integrert grafikk har vært en del av hovedkortets brikkesett. Intels løsninger tilbyr ikke noen større forbedringer sett opp mot forrige generasjon integrert grafikk fra Intel, men man forventer etter hvert at man får mer avanserte integrerte grafikkprosessorer – ikke bare er de integrert på samme brikke, men blir en del av samme «die» som prosessoren.

Fordelen med den integrerte grafikkprosessoren er at den benytter mindre strøm. Dette betyr igjen lengre batteridriftstid. De dedikerte grafikkprosessorene fra Nvidia eller AMD gir imidlertid bedre funksjonalitet og ytelse knyttet opp mot 3D-grafikk. Enkelte applikasjoner kan også utnytte grafikkprosessoren. En av de mest brukte er Adobe Photoshop CS4 eller nyere, men også flere nettlesere vil nå benytte grafikkprosessoren til å akselerere framvisningen av websider. Hvordan disse nettleserne vil fungere akselerasjonsmessig i henhold til Intels integrerte løsning har vi ikke fått sjekket, men Adobe Photoshop krever en nyere grafikkprosessor fra AMD eller Nvidia. Det er også applikasjoner som kan benytte grafikkprosessoren for raskere enkoding av video. Tidligere var dedikert grafikkprosessor en fordel i henhold til avspilling av HD-video, men Intels løsninger takler i dag dette på en måte som vil være tilfredsstillende for de aller fleste.

LES OGSÅ:

Slik oppgraderer du din bærbare-pc

Viktig skjermoppløsning

Undersøkelser viser at høyere skjermoppløsning gjerne gir økt effektivitet. Spesielt om man holder på med bildebehandling, DAK, DTP, større regneark eller ønsker muligheten til å kjøre flere applikasjoner ved siden av hverandre.

Høyere skjermoppløsning koster, og de rimeligste modellene kommer i dag som regel med 1366x768-oppløsning. Går man opp til 1600x900-oppløsning betyr det cirka 40 prosent større arbeidsflate, mens opp til 1920x1080 gir det dobbelte som 1366x768.

Enkelte vil påpeke at de synes mye blir for smått med de høyere oppløsningene. Man kan her merke seg at skaleringsfunksjonen i Windows Vista og Windows 7 fungerer relativt bra og kan gi et kompromiss mellom god plass og større ikoner, skrift og andre elementer i Windows og mange applikasjoner. Denne skaleringsfunksjonen, hvor man kan skalere opp med 25 eller 50 prosent, finner man i Windows under innstillingene for skjermoppløsning.

LES OGSÅ:

TEST: Multicom Kunshan W880 - Sint, men sivilisert

Harddisk eller SSD?

Alle maskinene i testen finnes i versjoner med SSD, men er det verdt pengene?

Svaret er både ja og nei. Det blir avhengig av hva pc-en benyttes til, og nok også på brukeren. Det er ikke i tvil om at SSD for mange vil gi en radikal forskjell i opplevd ytelse. For mange vil det være mer hensiktsmessig å legge mer penger i pc-en for å få SSD enn å få de aller raskeste prosessorene. Selv en flere år gammel pc med en ny SSD kan oppleveres som raskere ved vanlig applikasjonsbruk enn en helt ny pc med kraftigere prosessor, men med tradisjonell harddisk.

Tidligere har det vært mye fokus på at SSD også skal kunne gi bedre batteridriftstid. På dette området er gevinsten foreløpig begrenset. Ut i fra tester vi har gjort, har vi gjerne ikke sett mer enn 10-20 minutters forbedring på det meste. SSD kan også være med på å redusere støyen fra pc-en.