TEST: Bærbare for spill og morro

Bærbare pc-er er i ferd med å utfordre den stasjonære pc-en også når det gjelder 3D-grafikk. Vi har testet tre modeller for deg som ønsker friheten til å spille hvor du vil.

Publisert Sist oppdatert

Fortsatt er det nok slik at de fleste forbinder spilling med enten stasjonære pc-er eller med konsoll. Konsoll gjør spilling så enkelt at hvem som helst kan klare det, mens stasjonære pc-er byr på rå ytelse og oppgraderingsvennlighet.

Dessverre innebærer begge to en stor ulempe - de er vanskelige å frakte de med seg, og du kan bare glemme å spille hvor som helst, når som helst. Det er her bærbare pc-er kommer inn i bildet.

De siste par årene har bærbarprodusentene begynt å tilby maskiner som er på omtrent samme nivå som relativt kraftige stasjonære. Komponentene er omtrent de samme, men i tilpassede utgaver. Derfor kan du nå få bærbare pc-er med kraftige grafikkort og lynraske prosessorer. De villeste modellene kan også leveres med over 600 gigabyte lagringsplass.

Fordelene med en bærbar spill-pc er ganske åpenbare, det samme er ulempene. Du kan ta dem med hvor enn du drar, og du kan spille favorittspillet om du er på flyet, toget eller i senga. Med to av maskinene i denne testen kan du til og med regne med omtrent like god grafikkytelse som på en kraftig stasjonær pc. Den siste pc-en er ikke fullt så kraftig, men fortsatt god nok til krevende spill - om du tar til takke med at detaljene til enhver tid ikke er skrudd til høyeste nivå.

Ulemper er det også med slike pc-er, sett opp mot stasjonære varianter. For det første koster de en god del mer, og i de fleste tilfeller er du i tillegg dømt til å holde ut med maskinens komponenter til du en gang velger å bytte den inn i noe nyere. For spillere kan det fort bli en ulempe. Spill krever som kjent mye, og blir bare mer krevende for hvert år.

For mange vil nok en bærbar uansett være det beste valget. Stasjonære tar mye plass, og er fint lite mobile. Etter å ha testet disse bærbare spill-pc-ene er vi på nippet til å vurdere om vi egentlig trenger en stasjonær dedikert til spilling. Sett ut fra ytelsestallene vil nemlig disse maskinene etter alt å dømme være mer enn gode nok en god stund til.

Vi har i denne testen tatt for oss tre maskiner fra tre forskjellige produsenter. Prisene varierer noe, hvor to av maskinene koster rundt 15 000 kroner, mens den siste koster rundt 12 000. To av maskinene, Asus G50V og Multicom M570+, er utstyrt med splitter nye Centrino 2-plattformen fra Intel. Mye ligger dermed til rette for bedre ytelse og litt bedre batterilevetid. For spillere regner vi med at førstnevnte er klart viktigst. Dette er nemlig store og tunge maskiner, som kan benevnes som flyttbare. Høy vekt og stor størrelse gjør at de blir mer å se på som en erstatter for den stasjonære pc-en.

Toshiba Satellite P300-167

Dette er den billigste maskinen i testen, og også den enkleste rent spesifikasjonsmessig. P300 er utstyrt med en Intel Core 2 Duo T8100 på 2,1 gigahertz og tre gigabyte minne. Våre tester viser at det duger greit nok selv til spilling, og mer enn godt nok til normal bruk. En av maskinens store styrker er at den er utstyrt med to harddisker, hver på 250 gigabyte. Dermed har du hele 500 gigabyte til rådighet, noe som er bra for en bærbar pc. Maskinen er videre utstyrt med testens eneste ATI-grafikkbrikke, en ATI Radeon Mobility HD 3650 med 512 megabyte grafikkminne. Dette er ikke blant de kraftigste grafikkbrikkene på markedet, noe vi også merket i våre tester.

I tunge spill som Crysis og World in Conflict opplevde vi at ytelsen var omtrent halvparten av Multicoms M570+. Med middels innstillinger og 1 024 x 768 pikslers oppløsning i Crysis var bilderaten såpass lav at vi vil klassifisere det som uspillbart - knappe 18 bilder per sekund. I World in Conflict kom maskinen noe bedre ut, med 28 bilder per sekund med oppløsning på 1 280 x 800 piksler og middels grafikkinnstillinger. Det er ikke all verdens, men spillbart. I andre populære spill, som for eksempel Half Life 2 var ytelsen klart godkjent.

Skjermen er hele 17 tommer stor, med en oppløsning på 1 440 x 900 piksler. Størrelsesmessig liker vi 17-tommere godt, så lenge vi slipper å slepe maskinen frem og tilbake til jobb hver dag. Vi mener dog at oppløsningen blir i minste laget for en så stor skjerm. Det hadde passet bedre med den utvidede arbeidsflaten 1 680 x 1 050 piksler gir. Vi forventer også litt mer av en maskin som tross alt koster godt over 10 000 kroner. Vi skulle gjerne også sett at maskinen støttet den nye 802.11n-spesifikasjonen for wlan.

Designmessig har vi lite å utsette på P300. Linjene er rene og svakt buede, med blanke overflater hele veien. Det ser tøft og stilrent ut på samme gang. Byggkvaliteten føles også svært god.

Toshiba skal ha skryt for å ha bygd inn både vga, s-video og hdmi-tilkobling. Dermed er det mulig å bruke både gamle og nye tv-er og skjermer med pc-en.

Toshiba Satellite P300-167

Pris: Ca. kr 12 000 inkl. mvaInternett: www.toshiba.no

Pluss: Masse lagringsplass, solid og pen, hdmi, stor skjerm.Minus:Lav oppløsning, litt svak 3D-ytelse. Ikke 802.11n wlan.Fakta: Intel Core 2 Duo T8100 2,1 GHz, Intel PM965 brikkesett, 3 GB DDR2-minne, 2 x 250 GB harddisker, 17-tommer med 1 440 x 900, 100Mbps LAN, A/B/G Wlan, HDMI, d-sub, s-video, firewire, vekt: 3,5 kilo.

Asus G50V

G50V er ment å være Asus nye monsterbærbare, men kan virke litt som får i ulveklær. Det mest monstrøse med maskinen er prisen. Opp mot 17 000 kroner må du regne med å gi for denne maskinen. Da får du en bærbar pc med relativt heftige spesifikasjoner. Først og fremst er maskinen basert på Intels nye Centrino 2-plattform, i tillegg er den utstyrt med blant annet en Geforce 9700M GT-grafikkbrikke og 4 gigabyte minne. I likhet med Toshibaen er Asus G50V utstyrt med to harddisker, til tross for at maskinen med sin 15,4-tommers skjerm er en god del mindre.

I vår testmaskin satt det to 320 gigabyte harddisker, noe som totalt gir hele 640 gigabyte lagringsplass. Relativt ekstremt for en bærbar å være. I tillegg var det installert en kombinert dvd-brenner og Blu-ray-spiller, som nok er med til å bidra til den relativt stive prisen. For maksimal utnyttelse av Blu-ray-spilleren er G50V utstyrt med hdmi-utgang, som blant annet lar deg koble pc-en til hdtv eller nyere pc-skjermer. Overgang kan brukes hvis pc-en skal kobles til skjerm med dvi.

Det første som slo oss med Asus-maskinen var at den så uvanlig barsk ut, rett og slett litt småvill. Den vil nok helt sikkert appellere til spillere og andre som vil ha noe litt spesielt. Designen er gjennomført, med svart pianolakk og metalldetaljer på lokket. I åpnet tilstand lyser en metallic-lakkert oransje og sort flate mot deg, som toppes av en liten lcd-skjerm som sitter over tastaturet, omtrent som på Logitechs spilltastaturer. Denne lille skjermen kan brukes til å vise ymse informasjon om pc-en, eller til dine egne meldinger.

Tastaturet er stort og behagelig, og utstyrt med nummerflate til høyre, omtrent som på et vanlig tastatur til stasjonære pc-er. I tråd med at dette er en bærbar beregnet på spilling, er wasd-tastene på tastaturet utstyrt med små oransje piler.

Rent ytelsesmessig kommer denne maskinen litt til kort. Ytelsen er på ingen måte dårlig, den er bare ikke så heftig som vi forventer av en bærbar pc til denne prisen. Det er ganske tydelig at 9700M GT-brikken ikke er et optimalt valg om du ønsker å spille. Vi fikk jevnt over godkjente resultater i våre testprogrammer, men du kan neppe regne med å kunne spille nye spill på særlig høye innstillinger.

Vår gjennomkjøring med Crysis ga oss delvis spillbare 27 bilder per sekund, noe som passer godt sett opp mot poengsummen i 3Dmark Vantage - 1 663 poeng. Det er ikke direkte overbevisende. I litt eldre og mindre krevende spill leverte maskinen derimot mer enn god nok ytelse, og var blant annet best av de tre i Half Life 2-testene med sine 126 bilder per sekund i 1 280 x 800-oppløsning.

Asus G50V

Pris: Ca. kr 16 000 inkl. mvaInternett: www.asus.no

Pluss: Solid og stilig, god skjerm, flott tastatur, Blu-ray og hdmi, god ytelse.Minus:Prisen.Fakta: Centrino 2, Intel Core 2 Duo T9400 2,53 GHz, 4 GB DDR2-800, Geforce 9700M GT, 2 x 320 GB harddisker, 15,4-tommer LCD 1 680 x 1 050, Gigabit LAN, 802.11 A/B/G/N, hdmi, firewire, e-sata.

Multicom M570+

Multicoms bærbare pc-er har gjort det svært godt i våre tester den siste tiden. De leverer normalt sett meget god ytelse sett opp mot pris. Denne maskinen er intet unntak. Multicom M570+ er testens andre maskin basert på Centrino 2. Prosessoren er en Intel Core 2 Duo P8600 på 2,4 gigahertz, mens grafikkbrikken er Nvidias Geforce 8800M GTX. Kombinert med hele fire gigabyte minne tyder det meste på at dette skal bli en fartsfest av de sjeldne.

Også her er det tydelig å se at det ikke er hvermansen som er ønsket kundegruppe. I likhet med Asus-maskinen, er M570+ en herlig blanding av metall, sort og oransje. Lokket er i børstet, sort metall, mens rammen rundt tastaturet er i sort. Sidene på maskinen er oransjelakkert. Designet er barskt og rent på samme gang, og helt sikkert noe som vil appellere til de som er på utkikke etter noe annet enn grå og kjedelige bærbare.

Våre tester viser at pc-en på ingen måte skuffer. For omtrent samme pris som du må gi for Asus G50V får du her en bærbar spill-pc av det virkelig spinnville slaget. Grafikkytelsen er omtrent det dobbelte av Asus-pc-en, og helt på høyde med gode stasjonære spill-pc-er. Kombinert med en meget god skjerm på 17 tommer og en oppløsning på 1 920 x 1 200 piksler (kan også leveres med lavere oppløsning), er det meste duket for utallige timer spilling.

I motsetning til de to andre pc-ene i testen kan M570+ kun leveres med en harddisk, i vårt tilfelle en 7 200-omdreiningers 250 gigabyte variant. Du kan velge mellom alt fra 160 til 320 gigabyte, i enten 5 400rpm- eller 7 200rpm-utgaver. Multicoms bærbare kan nemlig tilpasses etter eget ønske, og ved å kutte litt ned på spesifikasjonene kan du senke prisen med flere tusen kroner, eller øke den ytterligere om du skulle føle for det.

Vi kjørte en rekke ytelsestester på de tre maskinene, med fokus på ytelse i spill. Med ett unntak knuste Multicom-maskinen konkurrentene. At Toshiba-modellen, som tross alt koster en del mindre, måtte se seg slått, kom ikke som noen stor overraskelse. At Asus-maskinen til omtrent samme pris ikke klarte å holde følge er derimot litt skuffende, selv om det kanskje ikke er overraskende med tanke på grafikkbrikkene maskinene er utstyrt med.

Allerede i det vi kjørte 3Dmark Vantage forstod vi hvor dette bar. Hele 3 495 poeng i Performance-testen er meget godt til en bærbar å være. Det samme gjelder gjennomkjøringen av Crysis, hvor M570+ oppnådde et snittresultat på hele 49 bilder per sekund. Den eneste testen hvor Multicoms bærbare måtte se seg slått var i Half Life 2, hvor Asus G50V viste seg å være noe raskere - 126 mot 112 bilder per sekund i 1 280 x 800 i Asus favør. Dette henger nok hovedsakelig sammen med at Asus-maskinen har raskere prosessor, og at Half Life 2 skalerer godt på prosessorytelse i stedet for grafikkortytelse.

Multicom M570+

Pris: Fra ca 13 000 (testet ca. 16 000)Internett: www.multicom.no

Pluss: Rå ytelse, solid og barsk design, flott skjerm.Minus:Ingen spesielle.Fakta: Centrino 2, Intel Core 2 Duo P8600 2,4 GHz, 4 GB DDR3-1066, Geforce 8800M GTX, 250 GB harddisk, 17-tommer 1 920 x 1 200, Gigabit LAN, 802.11 A/B/G/N, hdmi, e-sata, firewire.

Vårt valg

I denne testen har vi lagt klart størst vekt på ytelse og rå kraft. Dette er maskiner du skal spille med. Dermed blir ikke vekt og størrelse like viktig, og godt er det, for vi snakker her om relativt store og tunge maskiner.

Det er også viktig å se ytelse opp mot pris. To av maskinene koster omtrent det samme, men yter relativt forskjellig, mens den siste maskinen yter en del dårligere, men så koster den da også en god del mindre.

Sett ut fra totalopplevelsen og den rå kraften blir Multicom M570+ den klare vinneren. Harddiskplassen er en del mindre, og du går glipp av Blu-ray, men på alle andre områder er den fullstendig overlegen. Skulle du ønske det, kan du få levert maskinen med noe større harddisk og Blu-ray, men da må du fort legge på omtrent to tusenlapper ekstra. Så viktig føler vi ikke at Blu-ray er, i alle fall ikke per i dag.

Er du ute etter rå ytelse i selv nye og krevende spill, og ønsker muligheten til enkelt å ta spillene med deg utenfor husets fire vegger er Multicom M570+ et svært godt valg, og vår testvinner denne gangen.

Blir derimot 16 000 kroner litt i meste laget kan du nok klare deg lenge også med Toshibas maskin. Ytelsen er ikke på nivå med de to andre pc-ene i testen, men sett opp mot prisen er den et kurant alternativ.