TEST: Choiix Air-Through Stash - Praktisk og kjøligere

TEST: Choiix Air-Through Stash - Praktisk og kjøligere

Choiix kombinerer ekstern harddisk, usb-hub og avkjøling av den bærbare.

En del bærbare pc-er kan i utgangspunktet være stille, men gir fra seg et svært høyt støynivå i det man setter pc-en under belastning en god stund. Bedre blir det ikke når sommervarmen nå kommer. En del har opplevd at pc-en blir direkte ustabil av den høye temperaturen, men kommer ikke noen vei reklamasjonsmessig fordi produsenten også kan mene at temperaturen pc-en opererer under er høyere enn hva de anbefaler.

Å bruke en kjøleplate under pc-en kan være en løsning. Selv om man får en vifte på denne kan det være at støynivået fra denne viften er lavere enn hvis pc-ens vifter skal jobbe på høyere hastigheter. Det kan også være at man ikke trenger å aktivere viften - at det ikke blir tett mellom pc-en og underlag kan være nok til at avkjølingen av pc-en blir bedre og behovet for viftene inne i pc-en lavere.

I tillegg begynner man å se flere slike kjøleplater som kan tilby praktisk ekstrafunksjonalitet. Enkelte fokuserer på ergonomiske egenskaper, mens en del tilbyr integrert usb-hub. Choiix Air-Through Stash kombinerer det å løfte pcen litt opp i fra underlaget med usb-hub med tre porter og plass for harddisk. Dermed kan man også få ryddet på skrivebordet, ettersom kjøleplaten også fungerer som en ekstern harddisk.

Merkenavnet Choiix har sitt utspring fra Cooler Master - et selskap som ellers har fokus på kabinetter, strømforsyninger og kjølerløsninger for stasjonære pc-er. Riktignok har også Cooler Master en rekke egne kjøleplater og ergonomiske bærbarstativ under eget merkenavn.

LES OGSÅ: TEST: Cooler Master SNA95 - Rimelig universalstrømforsyning

I praksis

Choiix Air-Throguh Stash er etter spesifikasjonene tilpasset pc-er med opptil 15-tommers skjerm (altså i praksis i dag 15,4 eller 15,6 tommer). Vi tror ikke det vil være noe praktisk problem å også benytte denne på pc-er med 17-tommers skjerm.

Å installere en harddisk i kjøleplaten er gjort på minutter og det skjer uten bruk av verktøy. Harddisk som benyttes er standard 2,5-tommers Serial ATA-harddisk. I vårt tilfelle installerte vi en 320 gigabyte Western Digital Scorpio Black - dette en 2,5-tommers-disk med 7 200 o/min rotasjonshastighet.

Når harddisken er på plass fungerer den som når en vanlig usb-harddisk blir koblet til pc-en.

Tilkobling av kjøleplaten til pc-en skjer via en usb-kabel som benytter to usb-porter på pc-en. Dette er en løsning man også ser på mange eksterne harddisker. Bakgrunnen for det benyttes to tilkoblinger er for å hente ekstra strøm. Enkelte harddisker kan ta mer strøm enn hva en enkelt usb-port kan levere. Samtidig skal man her ha strøm til viften, samt for eksempel usb-minnepinner som er koblet til usb-hub-en. Det er mulig å koble en strømforsyning til kjøleplaten - dette kan være en nødvendighet hvis man har flere enheter koblet til som kun henter strøm via usb. Strømforsyning følger ikke med. Man har her mulighet til å bruke universalstrømforsyninger som selges hos Clas Ohlson og ligende -det er gjerne ikke så mange watt som trekkes selv om man skulle ha flere usb-drevne enheter koblet til.

At man har usb-enheter som man alltid bruker koblet til kjøleplaten gjør det mer praktisk. I stedet for å koble til harddisker, mus o.l. kobler man altså kun til kjøleplaten.

Kjøleplaten løfter pc-en noen centimenter i bakkant, hvilket gir en vinkel i tastaturet. Hvorvidt dette er noe man liker eller ikke kan være en smakksak. Undertegnede liker dette, selv om vi kunne ønsket at det var litt lavere.

Viften i kjøleplaten aktiveres via en knapp på høyresiden av kjøleplaten. Dette gjør det enkelt å aktivere viften kun når man føler det er behov for det. Vi kunne ønsket at det var mulighet å regulere hastigheten på viften, for det er en vifte som gir fra seg litt støy. Har man en litt støyende harddisk vil denne kunne høres ganske godt. Generelt vil vi anbefale at man benytter en disk med 5 400 o/min rotasjonshastighet - gevinsten med 7 200 o/min tror vi for de flest vil være begrenset for en disk som skal være en ekstern lagringsenhet for en bærbar pc.

LES OGSÅ: TEST: Samsung G2 - Helt som forventet

Konklusjon

På det norske markedet kunne vi i skrivende stund finne Choiix Air-Through Stash hos Dustinhome.no, med en prislapp på 239 kroner inklusive mva. Med tanke på muligheten for integrert harddisk, 3-ports USB 2.0-hub og de generelle egenskapene synes vi man her får ganske mye for pengene, selv om vi anser at det på enkelte områder kunne vært forbedringer - for eksempel muligheten til å regulere viftehastigheten. Hvordan viften vil oppleves vil også være avhengig av hvor mye pc-en støyer.

LES OGSÅ: TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask

Infrastruktur