TEST: Cooler Master ErgoStand - Ergonomisk til den bærbare

TEST: Cooler Master ErgoStand - Ergonomisk til den bærbare

Cooler Masters ErgoStand kan være løsningen for den som ønsker bedre ergonomi når man bruker den bærbare på skrivebordet.

Bruk av en kjøleplate til den bærbare pc-en kan hjelpe til å senke støynivået, samtidig som flere slike produkter nå også tilbyr mer integrert funksjonalitet, som høyttalere, harddisker, usb-hub og mer til.

Cooler Master ErgoStand er ikke en kjøleplate i tradisjonell forstand. Det er i utgangspunktet ikke meningen at man skal jobbe direkte med tastaturet og styreflaten på den bærbare når pc-en er plassert på dette. Hensikten her er å få skjermen på den bærbare opp slik at man blir sittende med nakken i en mer riktig posisjon, samtidig som man har vanlig tastatur og mus koblet til den integrerte usb-hub-en med fire porter.

Høyden kan justeres i fem steg. I nederste steg er det også mulig å benytte tastaturet på den bærbare som normalt. Løsningen er konstruert slik at den skal passe for maskiner med skjermstørrelser fra 9 til 17 tommer.

LES OGSÅ: TEST: Choiix Air-Through Stash - Praktisk og kjøligere

Usb

Med at man har fire usb-porter (USB 2.0) direkte på enheten trenger man ikke å koble til tastatur og mus til pc-en hver gang den skal brukes – kanskje har man også eksterne harddisker og andre enheter man vil ha koblet til hver gang pc-en brukes på sin mer faste plass på skrivebordet.

Man skal imidlertid være oppmerksom på at de fire usb-portene og vifte får strøm via kun én usb-port på pc-en. For mus, tastatur og usb-enheter som har egen strømforsyning fungerer nok dette normalt sett bra. Man kan imidlertid få problemer hvis man kobler til for eksempel harddisk som får strøm via usb. Det man da kan gjøre er å kjøpe en universalstrømforsyning. En usb-enhet vil maksimalt kunne trekke 2,5 watt, eller mer hvis den bruker to usb-porter. Det sier seg selv da at det ikke er så mange watt en slik strømforsyning trenger å levere. Flere butikker selger slike sammen med et sortiment av kontakter slik at man finner en som passer på enheten man skal koble til.

Avkjøling

Å løfte maskinen opp fra skrivebordet kan være nok til at temperaturen for komponentene faller noen grader. Dette kan igjen føre til at maskinens interne vifter jobber på en lavere hastighet og støynivået reduseres.

Cooler Master ErgoStand har i tillegg en 14 cm vifte for å gi ytterligere luftsirkulasjon under pc-en. I motsetning til Choiix Air-Through Stash, som vi nylig testet, har Ergostand en regulerbar vifte. Man kan få en viss sirkulasjon av luft under pc-en uten at det øker støynivået i noen nevneverdig grad fra enheten i seg selv, og det kan være nok til at pc-ens interne vifter reduseres i hastighet slik at støynivået totalt sett blir lavere.

LES OGSÅ:

TEST: Cooler Master SNA95 - Rimelig universalstrømforsyning

Konklusjon

Med fire usb-porter på plass og en stillegående, samt regulerbar vifte, kan Cooler Master Notepal ErgoStand være en god løsning for å jobbe mer ergonomisk riktig med pc-en når man også bruker eksternt tastatur og mus. Vi har ikke fått noen norsk pris på enheten ennå, men dette ser ut til å bli kunne liggende på 300-350 kroner i Norge. Det føler vi blir en helt kurant pris, men rent byggkvalitetsmessig føles ErgoStand "billig".

Man kan være oppmerksom på at enkelte pc-produsenter for en del modeller har dokkingstasjoner som gir mulighet for å løfte pc-en opp, slik at skjermen kommer i rett høyde. Med en skikkelig dokkingsstasjonsløsning vil man ikke trenge å koble strøm eller usb til pc-en – dette går gjennom egne kontakter under pc-en. Riktignok blir slike dokkingstasjoner langt dyrere og spesielt for konsumentmarkedet er det få modeller som støtter dokkingstasjoner.

LES OGSÅ: TEST: Dell Latitude E6410 - Rask arbeidsvenn

Infrastruktur