TEST: Dell ATG Latitude D620 - Bærbar for tøffinger

Latitude D620 er stor og tung, men passer perfekt i tøffe arbeidsmiljøer.

Publisert Sist oppdatert

Bortsett fra ToughBook-serien fra Panasonic er det ikke veldig stort utvalg av bærbare pc-er som tåler hard fysisk belasting. Dell kaster seg nå inn i dette markedet med en ATG-versjon av Latitude D620.

ATG står for All Terrain Grade. Ut fra navnet kan det nesten være nærliggende å tro at det er en firehjulstrekker vi har å gjøre med. Vel, Dells maskin er omtrent like tung som en firehjulstrekker, og noen ganger er det nesten så en kunne ønsket seg en slik for å få med seg maskinen.

LES OGSÅ: Spilldjevel uten pondus

 

 

Det en grunn til tyngden og størrelsen. Maskinen er bygd for å tåle mer juling enn standardutgaven av Latitude 620, eller en hvilken som helst annen normal bærbar for den saks skyld.

Dell har et forsprang i forhold til konkurrentene, i og med at de har valgt å bygge maskinen rundt en eksisterende plattform fremfor å utvikle en helt ny maskin.

Dermed har du som kunde nesten alle de samme konfigurasjonsvalgene du ville hatt med en hvilken som helst annen Latitude-maskin.

Nesten fritt valg

Du kan velge og vrake i det meste av komponenter, slik at du får maskinen nøyaktig som du vil ha den.

Dell har utviklet maskinen så den skal klare de fleste kriteriene som er satt av det amerikanske forsvaret (MIL SPEC 810F). Det betyr blant annet at den lever opp til visse krav om støt- og fuktsikkerhet.

For å virke litt ekstra tøff, eller fordi det er utrolig kjekt, har Dell utstyrt toppen av skjermen med to små røde lysdioder. Disse lyser opp tastaturet i mørket.

Det er kjekt, og det virker militært. Med litt fantasi kan du jo drømme at du er kommandosoldat på hemmelig oppdrag.

Firehjulstrekker

Følelsen av firehjulstrekker og terreng viser seg flere steder enn i navnet. Toppen av maskinen er nemlig dekt av tykke, svarte plaststøtfangere, og selve maskinkabinettet er laget av en beinhard magnesium-legering.

Støtfangerne og det harde materialet maskinen er laget av gjør at den tåler en trøkk eller to om det trengs. Skallet i magnesium gjør blant annet at skjermen er mye stivere og mer solid enn det vi er vant med fra andre bærbare.

Alle tilkoblingspluggene bak på maskinen er skjult bak et tykt, sort gummibelegg. Det samme er de to usb-portene på høyre side av maskinen. Uvisst av hvilken grunn, har Dell valgt å ikke dekke til minijack-pluggene på venstre side.

I de militære spesifikasjonene ligger det også krav til vibrasjonssikring. Derfor har Dell utviklet et sett helt nye hengsler til skjermen som skal sikre at den sitter som den skal under tøffe forhold.

 

Magnesium og gummi

Harddisken er det mest ømfintlige som sitter i en datamaskin. Det skal fint lite skumping til før Ibas, og harddiskgjenoppretting, er neste stopp.

Derfor har Dell utstyrt ATG D620 med en 1,8-tommers harddisk med 80 gigbayte plass, mot 2,5-tommer i vanlige bærbare. Den lille harddisken er pakket inn i en støtsikker ramme laget av magnesium og gummi.

Rent bortsett fra all støtsikringen er det ikke mye som skiller ATG fra en normal Latitude. Innmaten er, med unntak av harddisken, den samme i begge variantene.

Vår testmaskin ble levert med en Intel Core 2 Duo-prosessor på 2,16Ghz og 1 024 MB internminne. Ellers var maskinen relativt normalt utstyrt. Integrert på hovedkortet satt et skjermkort fra Intel, altså ikke noe for spill eller den slags moro. Lydkortet var tilsvarende lite spennende.

Men så er det ikke som spillmaskin eller musikkspiller denne maskinen er beregnet. Dette skal være en relativt rask, og pokker så solid, bærbar til utendørsbruk.

Lyssterk bredskjerm

Skjermen er en 14,1 tommers bredskjerm med en oppløsning på 1280 X 800 piksler. For å kunne fungere skikkelig utendørs er skjermen omtrent 50 prosent mer lyssterk enn en gjennomsnittlig bærbarskjerm.

Skjermen har egen lyssensor, slik at den kan settes til å automatisk justere lysstyrken etter lysforholdene. Lyset i skjermen dempes innendørs, mens den under sterke lysforhold utendørs vil settes helt opp.

Trådløst nettverkskort og blåtann er standardutstyr på maskinen. I tillegg kan du få den levert med innebygd støtte for mobilt bredbånd som 3G og HSDPA. Til dette formålet har pc-en plass til et eget SIM-kort under batterifestet.

For å blidgjøre flest mulig bærbarbrukere er ATG-maskinen utstyrt med både styrepinne plassert inne blant tastene, og en normal pekeplate nedenfor tastaturet. Vår testmodell var i tillegg utstyrt med en del sikkerhetstillegg, som fingeravtrykksleser og smartkortleser.

Styrepinne, pekeplate og støtsikker harddisk. Litt av alt.

 

Nok batteri til en dags jobbing

Vekten og prisen gjør at Dell ATG D620 passer bedre på en byggeplass, eller ute på vidda som arbeidsredskap for mannskapene fra det lokale el-verket, enn som kontormaskin.

For å se hvordan maskinen er i bruk har kjørte vi en rekke testprogrammer på den. Vi kjørte både Mobilmark 2005 og Worldbench på nyinstallert maskin.

Vår testmaskin var utstyrt med et ni cellers-batteri. Det ekstra kraftige batterier kommer godt med om maskinen skal brukes under nevnte forhold. Batteriet holdt nemlig i mer enn seks timer når vi simulerte vanlig bruk med Mobilemark 2005.

Hele 379 minutter tok det før batteriet måtte seg slått av testprogrammet, dommen fra Mobilmark var respektable 238 poeng. Ulempen er at ni cellers-batteriet bygger ut i forkant av maskinen, og at det veier en del ekstra.

Worldbench, PC Worlds eget testprogram, kjører en rekke programmer i flere omganger for å se hvordan maskinytelsen er. Alt fra enkel tekstbehandling og epost-skriving til avansert 3D-rendering i 3D Studio får maskinen bryne seg på.

Sluttresultatet ble 92 poeng, noe som er svært godt med tanke på at maskinen har relativt lite minne og en treg harddisk. Resultatet fra Worldbench stiller maskinen i samme klasse som vanlige bærbare i 10 000 kroners-klassen.

Maskinen fikk prøve seg på 3Dmark 06 også, sånn mest for moroskyld. Dette bekreftet bare det vi allerede visste, dette er ingen spillmaskin. Resultatet i 3Dmark 06 ble usle 204 poeng. Testscenene fra programmet tuslet i vei med en bilderate i underkant av ett bilde i sekundet.

Ikke for hvermansen

Denne maskinen koster så klart en del mer enn bærbare flest, men så har den også et annet bruksområde.

Om vi skal trekke noen konklusjon fra all teksten over, må det være at dette er en skikkelig barsk maskin, men at den samtidig ikke er egnet for hvem som helst.

ATG D620 er tung sammenlignet med en normal bærbar. Med vanlig batteri veier den 2,8 kilo. Med ni cellers-batteri øker vekten til 3,13 kilo. Dermed er den kanskje ikke perfekt for deg som pendler eller har liten plass i ryggsekken.

Skulle du til tross for vekten velge en ATG D620 som reisefølge på vei til jobben kan du i det minste regne med at den vekker oppmerksomhet, for dette er en maskin som stikker seg ut.

Maskinen vil også passer perfekt i støv-, fukt- eller støtutsatte arbeidsmiljøer. Der burde den ekstra vekten være til å leve med, i alle fall når man tenker på alternativet: en haug med vanlige, døde bærbare.

Dell Latitude ATG D620 koster fra 12 500 kroner og kan bestilles fra Dell.no. Modellen vi testet var noe bedre utstyrt enn grunnmodellen og koster like under 18 000 kroner.

LES OGSÅ: Bærbar Lamborghini