TEST: Dell Latitude E6220 - Rask jobbkompis

Dell fokuserrer på jobbing på farten med nye og snertne Latitude E6220.

Publisert Sist oppdatert

Pc-produsentene har holdt høy fokus på maskiner med mindre skjermstørrelse en stund nå. Man har et stort utvalg å plukke fra om man er ute etter bærbare med 11,6 og 13,3 tommers skjerm, være seg du er ute etter en konsument- eller proffmodell.

Dell Latitude E6220 legger seg mellom de to skjermstørrelsene de fleste satser på – her er skjermen på 12,5 tommer. Vekten får vår testkonfigurasjon stoppet på cirka 1,7 kilo – det er inkludert høykapasitetsbatteri som legger på noen ekstra gram. Samtidig gir det meget god batteridriftstid. Dell leverer i tillegg også modellen E6320, som er en 13,3-tommers pc med mange likhetstrekk med E6220.

Det tekniske

Dell Latitude E6220 er basert på Intels andregenerasjons Core-plattform – populært kalt Sandy Bridge. Man har i skrivende stund valget mellom fire forskjellige prosessorer. Vi anser Core i5 som det mest aktuelle, en prosessor som gir en fin kombinasjon mellom ytelse og pris. Core i3 og i7 er også mulige alternativer, hvilket henholdsvis reduserer prisen noen hundrelapper eller legger på en tusenlapp sammenlignet med Core i5-2520M-prosessoren på 2,5 GHz. Vår testmodell var utstyrt med Core i7-2620M-prosessoren på 2,7 GHz, samt større hurtigbuffer enn på de svakere prosessorene. i7-2620M-prosessoren vil også i en del sammenhenger kunne klokke seg opp til 3,4 GHz.

Uansett hvilken prosessor man velger vil ytelsen være god nok til vanlig kontorapplikasjonsbruk. Bildebehandling og lettere videoredigering skal heller ikke være noe problem. Core i7 vil imidlertid kunne ha sine fordeler for de brukerene som har jobber med tyngre arbeidsoppgaver som gir høy prosessorbelastning.

 

Det er verdt å merke seg hvilke prosessorer som benyttes her, sett opp mot en del av de mindre og lettere modellene på markedet. Selv om disse også gjerne benytter prosessorer fra for eksempel Core i5-serien, er det ofte snakk om prosessorer med langt lavere klokkefrekvens for å holde det maksimale strømforbruket lavere. Intel har nylig lansert flere lavenergivarianter med høy ytelse, og samtidig halvert maksimalt strømforbruk. Disse prosessorene er imidlertid noe dyrere.

Når man kjøper pc direkte fra Dells nettsider møtes man av et hav av opsjoner for tilpasning av pc-en etter egne behov – og budsjett. Man har valget mellom 2, 4 og 8 gigabyte minne, og i forskjellige konfigurasjoner med tanke på eventuell senere oppgradering uten å måtte ta ut eksisterende moduler. For lagring har man valget mellom 320 gigabyte 7 200 o/min-harddisk og 128 gigabyte SSD. SSD koster i underkant av 1 500 kroner ekstra. For mange er dette et element som kan bety svært mye for hvordan pc-ytelsen oppleves. Ulempen blir naturligvis at man får mindre intern lagringsplass.

LES OGSÅ:

TEST: Alienware M17x R3 - Passelig brutalt

 

Kommunikasjon og tilkoblinger

Av tilkoblinger finner man tre USB 2.0-porter, derav den ene er kombinert med eSATA-støtte. Det er ikke støtte for USB 3.0, hvilket i dag nok er å regne som langt mer aktuelt enn eSATA for raskere tilgang til eksterne harddisker og lignende. For tilkobling av ekstern skjerm har man både HDMI og VGA. Dell har Displayport på en del av de andre modellene i Latitude E-serien, og selv om det på papiret er bedre, kan HDMI være mer praktisk siden man i mange situasjoner ikke vil trenge overganger – for eksempel ved tilkobling til en tv. Expresscard/34-kortplass og SD-minnekortleser er også på plass.

Det er videre støtte for dokkingstasjon, slik at man enkelt kan koble til skjerm, tastatur, mus, kablet nettverk, høyttalere og andre usb-enheter i en enkel operasjon. Med 12,5-tommers skjerm kan en ekstern skjerm på skrivebordet være en fordel både når det gjelder ergonomi og effektivitet.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Satellite R830: Lett, utholden og sprek

 

Dell tilbyr to opsjoner når det gjelder trådløst nettverk – Intel Wi-Fi Link 6205 eller 6300. Begge støtter bruk av 802.11n via 5 GHz-båndet, i tillegg til det vanlige 2,4 GHz-båndet. 6300-brikken benytter et 3x3-antennedesign, mens den rimeligere 6205-brikken benytter 2x2. Maksimal teoretisk hastighet blir 450 Mbps for 6300 og 300 Mbps for 6205. Den mer avanserte antennekonstruksjonen skal i teorien kunne gi bedre opprettholdelse av ytelse over lengre rekkevidde – og totalt sett bedre rekkevidde. Er ytelse og rekkevidde for wlan noe man anser som viktig kan de cirka 200 kronene ekstra for 6300-brikken være verdt pengene. Vår testmodell hadde 6300-brikken, og vi opplevde wlan-ytelsen som meget god.

På sikkerhetssiden er pc-en utstyrt med både fingeravtrykksleser og smartkortleser. Dell tilbyr ellers flere løsninger for forbedring av sikkerhet i henhold til behov i bedrifter, samt administrasjonsløsninger.

Les videre på neste side...