TEST: Dell Latitude E6410 - Rask arbeidsvenn

Latitude E6410 blir en jobb-pc for kravstore, og sier ikke nei takk til et spill på slutten av dagen.

Publisert Sist oppdatert

Dell Latitude E6410 er en større oppgradering av E6400 som vi har testet tidligere. Rent visuelt sett er det ikke de store forskjellene, men på innsiden er det meste skiftet ut.

Pc-en har 14,1-tommers skjerm og en startvekt på rett under 2 kilo. Dette blir et kompromiss for en velutstyrt maskin med stor skjerm og en maskin som også er egnet til å fraktes og brukes mobilt. Dell leverer også modellen Latitude E6510. Dette er praktisk talt samme pc-en, men med større skjerm. Man kan også nevne E6410 ATG, som er en «rugged»-utgave av maskinen bygget for å tåle en støyt.

Det tekniske

E6410 kan leveres med tokjerneprosessorer i Intels Core i5- og i7-serie. Vi testet pc-en med i5-540M på 2,53 GHz. Core i5- og i7-serien byr på en relativt høy ytelsesforbedring opp i mot den gamle Core 2 Duo-serien av prosessorer. Dell tilbyr ikke firekjernemodellene i Core i7-serien for E6410.

Som for de fleste av Dells maskiner har man en rekke tilpasningsopsjoner når man bestiller pc-en. Dette gjør det enkelt å få oversikt over de valgmulighetene som er tilgjengelig og videre tilpasse maskinen etter dine bruksområder.

Pc-en kan leveres i konfigurasjoner som benytter prosessorens integrerte grafikkprosessor, Intel HD Graphics, eller Nvidias Quadro NVS3100. For bruk til vanlige kontorapplikasjoner og filmavspilling vil Intels HD Graphics-løsning være god nok, en ønsker man å bruke pc-en til 3D-applikasjoner, GPU-akselererte applikasjoner (for eksempel Photoshop) og et eller annet spill blir Nvidia Quadro-løsningen markant bedre. Dette er riktignok ingen racer av en dedikert grafikkprosessor. Skulle man sammenligne det med grafikkprosessorer i stasjonære pc-er ville det vært grafikkort til cirka 400 kroner. Det er imidlertid en løsning som i kombinasjonen med en kraftig prosessor her også gir deg muligheten til å spille bare kvalitetsinnstillinger og oppløsning reduseres en del.

Selv om man har maskinen med dedikert grafikk er Intels grafikkprosessor fortsatt på plass, ettersom denne er en integrert del av prosessoren. Dell tilbyr imidlertid ikke teknologi for å bytte mellom de to grafikkprosessorene. Vi testet pc-en med Quadro NVS 3100-løsningen, men regner med at vi hadde fått en del bedre batteridriftstid om pc-en hadde brukt Intels løsning. Her bør man se av hva man mener er viktigst i henhold til sitt bruksområde.

For lagring står man mellom valget av tradisjonelle harddisker med 5 400 eller 7 200 o/min rotasjonshastighet på opptil 500 gigabyte, samt SSD på 256 gigabyte. Det er ingen opsjon på mindre SSD enn 256 gigabyte, og prisen på nestne 6 500 kroner ekstra for SSD blir nok i drøyeste laget for mange, som nok kunne klart seg med 120 eller 160 gigabyte SSD til en lavere pris. Pc-en kan leveres med opptil 8 gigabyte minne.

For skjerm har man valgmuligheten mellom på 1280x800 eller 1440x900. Begge alternativene gir LED-belyst skjerm. Vi foretrekker klart 1440x900 på denne skjermstørrelsen, men enkelte kan synes at det generelt er bedre at ting blir større på skjermen. Man skal imidlertid huske opsjonene man har for skalering i Windows Vista og Windows 7. Velger man E6510 har man muligheten for å få skjerm med Full HD-oppløsning på 1920x1080 eller 1600x900. Høyere oppløsning kan for en del bety høyere effektivitet. Skjermen har matt overflate. hvilket en del foretrekker på grunn av mindre refleks under en del lysforhold.

For skjermen på vår testmodell fikk vi et godt inntrykk både lysmessig og fargemessig.

Kommunikasjon og tilkoblinger

Bluetooth 3.0 er standard, og et samme er Intels Wi-Fi Link 6200 med 802.11n for wlan. Dette er Intels beste wlan-kontroller for vanlige bærbare for tiden. I tillegg kan maskinen utstyres med 3G. Innstikk for SIM-kort finnes da bak batteri.

Av tilkoblinger finner man fire USB 2.0-porter derav én også er eSATA-port. Man har videre Firewire og Expresscard- eller PC Card-kortplass. Hvilken kortplass man ønsker velges ved oppsett av pc-en hos Dell. ExpressCard er det mest aktuelle i dag, mens enkelte kan ha eldre PC Card-kort de vil bruke videre. For skjerm har man VGA og Displayport. Adaptere kan brukes mot Displayport for å gi DVI eller HDMI. Det leveres også dokkingstasjon til maskinen som gir flere tilkoblinger og replikering av en del av tilkoblingene som er på maskinen.

Ytelse og batteri

I dette segmentet har vi tidligere testet Lenovo Thinkpad T510 og Fujitsu Lifebook E780. Riktignok er det 15,6-tommers-modeller som man mer normalt ville sammenlignet med Latitude E6510. Disse maskinene testet vi også med Core i5-540M-prosessor. Ytelsen er praktisk talt lik, men vi ser at de andre maskinene på noen områder er raskere på grunn av at vi testet modeller med SSD i stedet for harddisk.

Dell har batteri for E6410 med fire, seks eller ni celler (hhv. 37, 60 og 90 watt-timer). På det norske markedet leveres maskinen kun med seks eller ni celler. Vi testet med seks celler (60 watt-timer). Fire timer i Mobilemark 2007 og tre timers HD-videoavspilling er kurant, men til sammenligning kunne Fujitsu E780 stille med nesten det dobbelte. Med batteriet som har ni celler kan man forvente mer, men dette batterier stikker litt ut på baksiden og gjør pc-en litt større. Det er imidlertid såpass marginal forskjell at for dem som jobber mye på batteridrift kan det være en god investering. En god del av forskjellen opp i mot blant annet Fujitsu E780 skyldes nok også at konfigurasjonen vi testet av den benyttet Intels integegrerte grafikk, mens vår Dell E6410 hadde en dedikert Nvidia-grafikkprosessor.

Pc-en kan også utstyres med et ekstrabatteri på 88 watt-timer som plasseres under pc-en. Det finnes også et 9-cellers 81 watt-timers-batteri med 3 års garanti. Dells batterier har en knapp man kan trykke på få å få anvist batterikapasitet uten at man trenger å starte opp pc-en.