TEST: Dell Latitude E6420 - Din neste jobb-pc?

Med Latitude E6420 leverer Dell en gjennomført god bedrifts-pc.

Publisert Sist oppdatert

Dells Latitude E6000-serie har vi hatt god erfaring med for de to foregående generasjoner av Intel-prosessorer – da gjennom modellene E6400 og E6410. Disse hadde 14,1-tommers skjerm, i likhet med modellen vi nå tester. I tillegg leverer Dell E6520, som bygger rundt samme base, men som har 15,6-tommers skjerm. I samme serie finner man også E6320 og E6220 med henholdsvis 13,3- og 12,5-tommers skjerm – sistnevnte har vi testet tidligere, med godt resultat.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Travelmate 8473T - Rimelig, rask og utholdende

 

Latitude E6000-serien er Dells alternativ for de mer kravstore. Dette er toppserien av vanlige bærbare rettet mot bedrifter, og det er her mulighet for å få levert en pc som har meget høy ytelse og funksjonalitet, samt en mer påkostet konstruksjon – blant annet gjennom bruk av magnesium i chassiset. Rent utseendemessig synes vi imidlertid Dell har gått et sted tilbake – E6400 og E6410 hadde stiligere linjer enn E6420. Vi tror imidlertid konstruksjonskvaliteten er noe av årsaken, og at et chassis som er litt mer avrundet har sine fordeler, fremfor et med svært spisse og rette kanter.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Latitude E6220 - Rask jobbkompis

 

Mye å velge i

Som vanlig hos Dell er det mange valg man kan gjøre ved bestilling av pc-en. I skrivende stund har E6420 en startpris på i underkant av 9 000 kroner inklusive mva. Man bør imidlertid regne med å gå en del opp i pris, for rimeligste modell har for eksempel bare 2 gigabyte minne. Samtidig er 3 års garanti med respons på neste arbeidsdag inkludert, men man kan også legge til ytterligere serviceopsjoner og uhellsforsikring.

Prosessormessig står valget mellom to Core i5-prosessorer og to Core i7-prosessorer, hvorav den kraftigste med fire kjerner. Som vi var inne på i introduksjonen skal man ha litt spesielt bruksområde for at firekjerneprosessor er hensiktsmessig i den bærbare. Selv den rimeligste i5-prosessor gir ytelse som jevnt over er meget høy sett i forhold til vanlige bruksområder, og også krefter nok til å ta på seg litt tyngre oppgaver.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad X220T - Imponerende jobb-pc

 

Grafikkmessig står valget mellom Intels integrerte grafikkprosessor eller den integrerte grafikkprosessoren kombinert med Nvidias Quadro NVS4200. I likhet med mange andre pc-er på markedet med dedikert grafikkprosessor har man muligheten til at den dedikerte aktiveres kun når det er behov for den. Intels integrerte grafikkprosessor gjør jobben for de aller fleste når det er snakk om vanlige kontorapplikasjoner og videoavspilling. Disse oppgavene håndterer den med et lavere strømforbruk enn Quadro NVS4200-brikken, hvilket betyr lengre batterilevetid og lavere varmeutvikling.

Vår testmodell av E6420 var uten den dedikerte grafikkprosessoren. Hvorvidt det er nødvendig å satse på dedikert grafikkprosessor må vurderes i forhold til bruken. NVS4200 er ikke en kjempekraftig løsning, men det er en løsning som gir akselerasjon i noen applikasjoner, samt gir litt bedre muligheter til en spillrunde på slutten av arbeidsdagen, om det skulle være aktuelt – riktignok med relativt lav oppløsning og lave grafikk-kvalitetsinnstillinger. Når det gjelder applikasjoner som kan utnytte grafikkprosessoren for akselerasjon, er Photoshop et eksempel.

Vi fikk levert maskinen med harddisk. Vi må her si at vi reagerte litt. Det er riktignok 7 200 o/min-harddisk som benyttes, men harddisken hørtes relativt godt. Man har også valget mellom 128 eller 256 gigabyte SSD, som øker prisen med henholdsvis rundt 1 100 og 2 500 kroner.

Skjermen på 14,1 tommer har matt overflate og LED-bakbelysning. Man har valget mellom 1366x768- eller 1600x900-oppløsning – vi foretrekker det sistnevnte, og det var også dette vår testmodell var ustyrt med. Lysstyrken målte vi til 285 cd/m2, hvilket må kunne regnes som meget bra. I en del situasjoner der man får lys fra for eksempel et vindu mer direkte mot skjermen, merker man her ganske stor forskjell sammenlignet med skjermer som klarer rundt 200 cd/m2.

Man kan merke seg at skjermen med høyere oppløsning er spesifisert med høyere lysstyrke. Dell kan også levere E6420 med trykkfølsom skjerm med multitouch-støtte.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad T420s - Lett kraftpakke

 

Kommunikasjon

Kommunikasjonsmessig er det elementære på plass. For trådløst nettverk gir Dell deg tre valg – vi anbefaler her at man velger et av Intels wlan-kort. Stiller man høye krav til wlan-rekkevidde og ytelse kan det være en fordel å velge Intels 6300-kort. Integrert 3G-modem er også en opsjon.

Tilkoblingsmessig har man fire USB 2.0-porter, derav én som også fungerer som eSATA-port. For ekstern skjerm har man VGA og HDMI. Det er støtte for dokkingstasjon, og Dell tilbyr her flere forskjellige typer – blant annet også modeller tilpasset Dells egne skjermer.

Det er i utgangspunktet ikke USB 3.0-støtte, men Dell oppgir at en modul som installeres i plassen der man ellers finner optisk enhet gir USB 3.0. Man har imidlertid også Expresscard-kortplass, som trolig blir en enklere og rimeligere løsning hvis man skulle ønske USB 3.0. Brønnen for den optiske enheten kan også byttes ut med en diskadapter – da kan man for eksempel ha to harddisker eller SSD og harddisk samtidig.

Les videre på neste side...