TEST: Dell Latitude E6430s: God jobb-pc?

TEST: Dell Latitude E6430s: God jobb-pc?

Litt lettere Latitude E med 14-tommers skjerm.

I likhet med Lenovos T430s som vi nylig teestet, angir s-en på E6430s at dette er en litt lettere og mer kompakt modell enn standardversjonen av Latitude E6430.

Med andre ord – man snakker om pc-er med full funksjonalitet og ytelse, men som er litt mindre og lettere enn de vanlige bedrifts-pc-ene i dette segmentet.

Samtidig beholder man en relativt stor skjerm – for E6430s sin del en 14-tommer

Bildekvalitet er gjennomsnittlig for segmentet og lysstyrken på 200 cd/m2 er normalt – men også under det man etter hvert ser på mange pc-er i dette segmentet. Mer sentralt er at vi kunne ønsket høyere oppløsning. På flere andre modeller med 14-tommers skjerm kan Dell levere 1600x900-oppløsning, men på E6430s er 1366x768 eneste tilgjengelige oppløsning. Spesielt med trenden man ser i markedet der flere ønsker høyere oppløsning er dette lavt - spesielt i dette prissegmentet.

LES OGSÅ:

Dell XPS i flere fasonger

 

Vekten stoppet på 1,93 kilo for E6430s-konfigurasjonen vi testet. At Dell kaller dette en ultraportabel er kanskje å trekke det litt langt. Riktignok er pc-en lettere enn Dells XPS 14, som er en ultrabook-spesifisert pc som også rettes mot bedriftsmarkedet. Denne er imidlertid uten mulighet for dokkingstasjon.

Sett i henhold til at Latitude E6430s også har optisk enhet er vekten ikke ille. Standardversjonen av maskinen, Latitude E6420, ligger på opp i mot 2,4 kilo. Vi bemerker ellers at selve fotavtrykket for pc-en ikke er større enn hva en del andre pc-er med 13-tommers skjerm har.

Pc-en er konstruert i aluminium og magnesium, ifølge Dell, og slik konstruksjon og utforming er får vi et svært godt inntrykk av byggekvaliteten. Dett opp i mot de første modellene i Latitidue E6000-serien har de siste generasjonene av maskinene fått mer avrundende hjørner. Det ser utsendemessig ikke like moderne ut, men er gjort for at konstruksjonen skal være mer robust.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 14: Businesskledd mellomvekter

 

Ytelse

Vi fikk levert pc-en med Core i5-3320M-prosessor på 2,5 GHz, og med turbo-hastighet på opptil 3,3 GHz. Raskere i5- og i7-prosessorer er også tilgjengelig for maskinen.

Dell har videre flere opsjoner når det gjelder harddisk og SSD. Vår testmaskin hadde en tradisjonell 7 200 o/min-harddisk, men opsjonene er ellers flere forskjellige harddisker opptil 750 gigabyte, samt SSD-er på opptil 256 gigabyte. Her er det modeller med og uten støtte for integrert kryptering, samt en harddisk som kombineres med flashminne for å bufre de mest brukte filene. Optisk stasjon kan også tas ut og erstattes med en brønn som gir plass for en ekstra harddisk eller SSD.

Ytelsen for maskinen er der den skal være ute i fra spesifikasjonene. Med at de andre pc-ene ble levert med SSD merker man god forskjell på oppgaver som oppstart og applikasjonsstart spesielt. Slik pc-en er selv med Core i5-prosessoren er det en pc som takler relativt tunge oppgaver fint.

Trådløsytelse og rekkevidde er også bra.

 

 

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio S 13P: Dyr, men gjennomført

 

Funksjoner

Av tilkoblinger finner man tre usb-porter – to USB 3.0-porter og en USB 2.0-port som er kombinert med eSATA-porten. For skjerm, tv eller projektor har man VGA og mini-HDMI. Bruken av mini-HDMI-kontakt resulterer i man nok gjerne blir avhengig av å ha en adapter. Smartkort- og RFID-leser er integrert for sikkerhetsløsninger som baserer seg på dette, og man finner også ExpressCard-kortplass for ekspansjon. Dell tilbyr flere forskjellige dokkingløsninger

Intel vPro-teknologi er støttet for administrasjon og TPM-brikke er på plass. For service og garanti finnes det flere alternativer å velge mellom, og da også på-stedet-løsninger slik at man slipper å sende fra seg pc-en.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung SSD 840 Pro: Samsungs SSD på topp

 

 

Batteri

Dell har en rekke muligheter når det gjelder batteriet for E6430s. Standardbatteri kan ifølge spesifikasjonene leveres med 32, 58, 65 (to varianter) eller 97 watt-timer. I tillegg kan den optiske enheten erstattes med et ekstrabatteri på 30 watt-timer.

For 32, 58 og den ene typen 65 watt-timers-batteri er det såkalt «ExpressCharge», som gjør at batteriet skal nå 80 prosent kapasitet på langt kortere tid enn de andre batteriene.

Vi testet pc-en med 65 watt-batteriet. For applikasjonsbruk så vi driftstid på opptil fem og en halv time, mens man for videoavspilling kom opp i fire timer.

 

 

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad T430s: Når det skal jobbes

 

Konklusjon

Dell Latitude E6430s framstår som velbygd og funksjonell – batteritiden er god og kan bli ytterligere forbedret gjennom tilleggsbatteri, og man har også andre ekspansjonsmuligheter.

Spennende blir det på ingen måter ikke, men en jevnt over godt gjennomført pc er inntrykket vi sitter igjen med. En bedre skjerm hadde imidlertid pc-en fortjent.

Det er ikke pc-en du nødvendigvis går ut og kjøper til deg selv. For en it-avdeling blir det nok imidlertid en løsning som kan dekke mange brukeres behov - uten at det blir en for tung pc å dra med seg.

LES OGSÅ:

TEST: Acer TravelMate P633: For litt enkle behov

 

Infrastruktur