TEST: Dell Vostro 1320 - Rimelig 13,3-tommer

Vostro er Dells rimeligste serie av bærbare rettet mot bedrifter, og Vostro 1320 er gir mye for pengene.

Publisert Sist oppdatert

I skrivende stund har Vostro 1320, som har 13,3-tommers skjerm, en startpris på rett i overkant av 4 000 kroner inklusive mva. Modellen vi har testet legger seg imidlertid på rett under 7 000 kroner, og har i motsetning til grunnmodellen langt raskere prosessor, større harddisk, mer minne og Vista Business (med oppgradering til Windows 7 Pro).

Pc-en veier cirka 2,1 kilo, hvilket for så vidt er mye for en 13,3-tommers pc. Det blir tett opp i mot hva en del 14-tommers-pc-er veier. Man må imidlertid se det opp i mot konfigurasjonen og prisen. Rent utseendemessig blir pc-en for så vidt ikke så ille. Fotavtrykket er ok når det er snakk om en 13,3-tommers-pc, men 4 cm tykkelse på det meste er mye for en pc i dette segmentet.

Litt utypisk for å være en modell rettet mot bedriftssegmentet er det ikke støtte for dokkingstasjon.

Rask prosessor

Vi fikk levert pc-en med en Core 2 Duo P8700-prosessor på 2,53 GHz (tokjerne, 3MB L2). Denne gir på det jevne svært høy ytelse og er en prosessor mange produsenter bruker veldig mye på grunn av kombinasjonen ytelse, strømforbruk og pris. Selv om den ikke er så rask som modellene i T9000-serien, er dette en prosessor som klarer å håndtere temmelig tunge oppgaver. Pc-en kan også leveres med den litt svakere og rimeligere Core 2 Duo T6670-prosessoren (2,2 GHz tokjerne, 2 MB L2) eller en rimelig enkeltkjerneprosessor i form av Celeron M 900 (2,2 GHz).

Pc-en ble levert med 4 gigabyte minne, men kan også leveres med 8 gigabyte. Husk at for utnyttelse av mer enn 4 gigabyte trenger man 64-bit operativsystem. Samtidig skal man huske at velger man i utgangspunktet 32-bit Windows Vista, må man ved gratisoppgraderingen velge 32-bit Windows 7. De fleste som velger Windows 7 vil nok ellers velge 64-bit.

De rimeligste modellene i Vostro 1320-serien har kun Intels integrerte grafikkprosessor, som for så vidt gjør en helt kurant jobb i forhold til vanlig applikasjonsbruk. Vår testmodell hadde Nvidias Geforce 9300M med 256 megabyte dedikert minne. Det er ingen 3D-racer, men gir bedre 3D-ytelse til applikasjoner og spill som utnytter det, samt gir mulighet for akselerasjon via grafikkprosessoren i programmer som støtter det. Blant annet Photoshop CS4 kan utnytte dette. Det er også programmer som kan gi bedre ytelse ved videokonvertering ved bruk av grafikkprosessoren. Vi har også bedre erfaring med akselerert HD-videoavspilling på Nvidias grafikkprosessorer framfor Intels løsninger.

Vi testet maskinen med 320 gigabyte harddisk, men Dell kan også levere maskinen med 120 gigabyte SSD, hvilket kan gi noe bedre ytelse. Besparelsene i strømforbruk tror vi nok imidlertid er marginale. Tilleggsprisen blir imidlertid relativt høy, og det koster nok mer enn det smaker for mange. Cirka 3 000 kroner må man ut med som tillegg for å få SSD.

 

Ok batteritid

Maskinen kan leveres med fire forskjellige batterier, på 37, 48, 56 eller 85 watt-timer. Vi testet med 56 watt-timers-batteriet, som ikke stikker ut bak på pc-en. Med dette batteriet fikk vi rett i underkant av fire timers driftstid under Mobilemark 2007, hvilket vi må si er godkjent. Prisstillegget for 56 watt-timers-batteriet kontra det på 37 er 400 kroner. For mange brukere tror vi dette absolutt er et tillegg man bør velge for å få 50 prosent høyere batterikapasitet. Vi tror modellen med kun Intels grafikkprosessor vil kunne gi litt lengre batteridriftstid.

Konstruksjonsmessig har vi vært inne på at dette er en ganske tung og stor pc for å være med 13,3-tommers skjerm. Når det ellers gjelder konstruksjonen har vi et ok inntrykk av kvaliteten. Maskinen hadde i våre tester ikke spesiell viftestøy eller ble ikke spesielt varm under. Pc-en kan leveres med to skjermalternativer. Vi testet maskinen med en blank skjermoverflate, men den kan også leveres med matt overflate som gir mindre refleksjoner under en del lysforhold. Skjermoppløsningen for begge er 1280x800 punkter.

 

TEST: Acer TM8371G - Proff batterikonge

Tilkoblinger og kommunikasjon

Maskinen har fire usb-porter og Firewire, hvilket gir gode tilkoblingsmuligheter. Man har Expresscard/54-kortplass og minnekortleser. For tilkobling av ekstern skjerm har man analog vga-tilkobling – vi kunne her også ha ønsket hdmi. Man skal også huske at dette er en maskin som ikke kan benyttes mot dokkingstasjon.

For kommunikasjon ble vår testmodell levert med gigabit ethernet-kontroller, samt 802.11g wlan-kontroller. Det er ikke mer enn et 50 kroners pristillegg for å få maskinen med Intels Wi Fi Link 5100 – det vil være en sterkt anbefalt oppgradering.

Konklusjon

Dell Vostro 1320 er ikke blant de minste og letteste 13,3-tommers-pc-ene og ikke av dem med aller best batteridriftstid. Ser vi imidlertid prisen opp i mot ytelsen, batteridriftstiden og det generelle inntrykket av pc-en får man relativt mye for pengene. Tar man konfigurasjonen vi har testet og heller velger en litt svakere prosessor og uten dedikert grafikkprosessor, får man en relativt kompakt og rask pc til rett over 6 000 kroner. På flere måter blir dette en pc som minner oss mye om Lenovos Thinkpad SL300, som også er en litt stor pc med 13,3-tommers skjerm og omtrent i samme prisområde. For samme pris blir imidlertid SL300 med en noe svakere konfigurasjon, men samtidig har den litt bedre batteritid. Store forskjeller blir det nødvendigvis ikke.

Vi testet i denne sammenheng også chat med selger på Dells websider. Det tok svært kort tid å få kontakt med selgeren, som vi stilte noen spørsmål til, og vi fikk gode svar. Når Dell tilbyr såpass mange konfigurasjoner for de samme pc-ene syntes vi dette ble en svært effektiv løsning for å få hjelp i kjøpeprosessen.

LES OGSÅ: Dell Latitude E4300: Stilig, liten og rask