TEST: Dell Vostro v13 - Slank 13-tommer fra Dell

Med Vostro v13 leverer Dell en rimelig, lett og stilig maskin rettet mot bedriftsbrukere uten de store ytelsesbehovene.

Publisert Sist oppdatert

Dell Vostro v13 har en startpris på cirka 3 750 kroner og går dermed inn i konkurranse med en etter hvert lang rekke pc-er basert på Intels Consumer Ultra Low Voltage-plattform (CULV). Dette er imidlertid ikke en pc direkte rettet mot konsumentmarkedet. Flere aktører benytter plattformen også for maskiner som rettes mer mot bedriftsbrukere, eller har maskiner som kan passe inn i begge segmenter.

Det Dell her forsøker å nå er bedriftsbrukere som ønsker en kompakt, lett og rimelig pc – rettet mot de brukerne som ikke har de største kravene til ytelse. Vi tror at maskinen vil bli ansett som aktuell også i konsumentmarkedet, spesielt med bakgrunn i designet.

Maskinen

Som vanlig hos Dell har man en rekke opsjoner for konfigurasjon under bestilling. Vi liker dette – det er enkelt å sette opp en pc mer optimalisert for sine behov. Riktignok er valgene ikke så mange for Vostro v13 som for de fleste andre modellene fra Dell.

Pc-en har 13,3-tommers skjerm med 1360x768-oppløsning. Et sentralt element i sammenligningen med mange konkurrerende pc-er er at maskinen har matt skjerm. Dette kan være en smakssak – undertegnede er av dem som foretrekker matt skjerm på grunn av mindre refleksjoner under en del lysforhold. Ulempen kan imidlertid være at fargene framstår som noe mer blasse (dermed ikke sagt mindre ekte) og kontrastnivået dårligere enn på skjermer med blank overflate. De generelle egenskapene til skjermen er helt ok til vanlig applikasjonsbruk. Lysstyrken er også relativt bra.

Man har tre valg for prosessor; Core 2 Solo SU3500 eller Core 2 Duo SU7300 er de to mest aktuelle. Førstnevnte er en 1,4 GHz-prosessor med en enkelt kjerne og 3 megabyte hurtigbuffer. SU7300 har en klokkefrekvens på 1,3 GHz og totalt 3 megabyte buffer fordelt på kjernene. Man har for så vidt også mulighet til å velge maskinen med Celeron-prosessor, men man skal være oppmerksom på at disse bruker noe mer strøm og har en del lavere ytelse. Prismessig blir forskjellen ned til modellen med Celeron så lav at det sier seg selv at ikke dette er spesielt aktuelt.

 

SU7300 har noe høyere strømforbruk enn SU3500, men to kjerner har for en del bruksområder nok en god del å si for ytelsen. Prisforskjellen er kun 25 kroner i skrivende stund, og vår anbefaling vil nok være SU7300-prosessoren, selv om SU3500 på enkelte områder kan være litt raskere.

Grunnmodellen har 2 gigabyte minne, men dette kan man ved bestilling oppgradere til 4 gigabyte. Dell tar imidlertid cirka 2 200 kroner for denne oppdateringen, noe vi synes er litt i overkant.

Hvilke valg man har av harddisk varierer med grunnkonfigurasjonen man velger hos Dell. Vår testmodell ble levert med en 320 gigabyte 7 200 o/min-harddisk. For noen konfigurasjoner har man også 250 gigabyte 5 400 o/min-harddisk eller 500 gigabyte 7 200 o/min-harddisk. 7 200 o/min kan gi en viss ytelsesforbedring, på noen områder så mye som 20-30 prosent. For en maskin i dette segmentet spørs det imidlertid om det vil spille noe praktisk betydning for bruksområdene man normalt sett vil ha.

Tilkoblinger

Tilkoblingsmessig er pc-en noe skuffende. Alle kontaktene er plassert på baksiden av pc-en – rent praktisk sett kunne det vært en fordel med en usb-port på siden. Optimalt sett kunne vi også ønske mer enn to usb-porter. Den ene usb-porten fungerer også som eSATA-kontakt. Det er i tillegg analog VGA-kontakt for tilkobling av skjerm. Vi kunne her ønsket oss HDMI-tilkobling.

Integrert har man også en minnekortleser. Det er ikke integrert optisk enhet, noe som er vanlig for dette segmentet. Ønsker man en ekstern optisk enhet, koster slike i underkant av 500 kroner. Dell har lagt opp en løsning hvor man kan ta full sikkerhetskopi av den opprinnelige konfigurasjonen på en usb-minnepinne, og gjenopprette ved å starte opp fra usb-minnepinnen hvis man trenger å reinstallere Windows.

 

Selv om dette er en maskin rettet mot bedriftsmarkedet er det ikke støtte for dokkingstasjon. En opsjon her blir en usb-basert løsning, men slike blir ikke lite praktisk og gir ikke alle de samme mulighetene som en skikkelig dokkingstasjon.

For kommunikasjon er 802.11b/g wlan og Bluetooth standard. Vi kunne ønsket støtte for 802.11n, eller i hvert fall en opsjon for å få maskinen levert med dette. Maskinen vil etter hvert bli tilgjengelig med integrert 3G, men foreløpig er ikke denne opsjonen tilgjengelig i webbutikken til Dell.

Programvare

Maskinen kan leveres med Windows 7 Home Premium eller Windows 7 Professional. Dette velger man ved kjøp. Man kan kun velge 32-bit-versjonen, men med maksimalt 4 gigabyte minne i maskinen blir 64-bit ikke noen stor fordel.

Inkludert i prisen er også Norton Internet Security 2010 med 15 måneders bruk. Dette kan også økes til 24 eller 36 måneder, men det spørs om man ikke før den tid bør gå over til en nyere versjon av sikkerhetsprogramvaren. Microsoft Works 9 følger også med.