TEST: Dell XPS 14: Businesskledd mellomvekter

XPS-serien rettes mot de som krever noe ekstra. For XPS 14 er også bedrifter et klart mål.

Publisert Sist oppdatert

Designmessig ser man klare likheter mellom flere av Dells bedriftsmodeller og XPS 14, og som for flere andre modeller i XPS-serien er dette en pc som rettes både mot konsumentmarkedet og bedriftsmarkedet. Det inkluderer blant annet at pc-en kan leveres med Windows 7 Pro og TPM-sikkerhetsbrikke, samt en del av de brukerstøtte- og reparasjonsavtalene man finner for Dells bedriftsmodeller.

Dell gir ellers flere valg når man bestiller XPS 14.

For prosessor kan man velge mellom Core i5-3370U eller i7-3517U. Minnemengden er 4 eller 8 gigabyte og for lagring står valget mellom 512 gigabyte SSD eller 500 gigabyte harddisk kombinert med 32 gigabyte SSD som fungerer som hurtigbuffer.

Versjonen vi testet var med Core i7 og harddisk med SSD-hurtigbufferløsning. Ytelsen er på det jevne god og etter at SSD-bufferen er opplært i henhold til hvilke filer du aksesserer oftest blir også diskytelsen relativt god.

Skjermen på 14 tommer er lyssterk – godt over 400 cd/m2 i våre målinger. Dette gjør det det lettere å bruke pc-en i miljø hvor man får mye lys direkte på skjermen.

Skjermoverflaten er svært blank, hvilket gir en del refleksjoner i en del lysmiljøer. Oppløsningen er 1600x900 – en oppløsning nok mange vil trives med i henhold til skjermstørrelsen.

Pc-en er også utstyrt med en Nvidia Geforce 630M-grafikkprosessor. 3D-ytelsen er bedre enn Intels integrerte løsning, men superytelse i spill kan man ikke forvente.

Modell uten dedikert grafikkprosessor finnes i noen markeder, men i hvert fall ikke foreløpig på det norske markedet.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX31A: Ultrabærbar med superskjerm

 

Ikke helt ultrabærbar...

I henhold til Intels ultrabook-spesifikasjoner kan en pc med 13,3-tommers skjerm være opptil 18 mm tykk. For 14-tommere og større må pc-en være 21 mm eller tynnere. Dette er egentlig de eneste kravene det er for størrelse i henhold til Intels spesifikasjoner.

Dell XPS 14 veier 2,13 kilo. Man finner 14-tommers-pc-er som er lettere enn dette. I tillegg veier strømforsyningen nesten et halvt kilo. Med andre ord så er ikke Dell XPS 14 noen direkte lettvekter selv om den er i samsvar med Ultrabook-spesifikasjonene.

Designet er stilig, og kvalitetsinntrykket er meget godt. Pc-en har et godt tastatur (med bakbelysning) og styreflate, men totalinntrykket ødelegges av en vifte som starter rett så ofte – også uten at pc-en er under spesiell belastning.

Selve chassiset er i aluminium. Kantene er godt avrundet, noe som skal gjøre konstruksjonen sterkere. Sett pc-ens størrelse og konfigurasjon, selv med tanke på dedikert grafikkprosessor, blir vi skuffet over støynivået.

LES OGSÅ:

Test: MacBook Pro Retina - et kvantesprang

 

Funksjonalitet

Funksjonaliteten er relativt standard. Det er to USB 3.0-porter, SD-minnekortleser, Intel wlan-kort med støtte for bruk av både 2,4 og 5 GHz-frekvensbåndet, samt Intel Wireless Display. Wlan ytelsen er jevnt over god, men ikke av de beste pc-ene vi har testet med dette wlan-kortet. Av tilkoblinger ellers finner man gigabit ethernet og kablet nettverk og ønsker man ekstern skjerm har man Displayport og HDMI.

To USB 3.0-porter er også på plass, samt SD-minnekortleser. Minnekortleseren bemerker vi også er en del raskere enn på mange andre pc-er - her fikk vi maks hastighet ut av SD-minnekortet vi prøvde, mens samme kort i en del andre pc-er bare har halve hastigheten.

Sett i forhold til størrelsen på pc-en og en del andre profesjonelle pc-er i det segmentet, burde det kanskje vært mulighet med en usb-port til.

Pc-en kan leveres med Windows 7 Professional og TPM-brikke for bedriftsbrukere. Inkludert i prisen er 1 år med utvidet brukerstøtte og på-stedet-service. Dette kan utvides mot et tillegg i prisen. Det kan også nevnes at Dell gir 15 måneders lisens på den medfølgende sikkerhetspakken fra McAfee. Dette mens andre produsenter gjerne har sikkerhetspakke med 1-3 måneders bruk preinstallert.

Som alle maskiner som skal kunne betegnes som en ultrabook er det også mulighet for å låse ned pc-en hvis den blir stjålet. Tre måneders abonnement for dette er inkludert, mens man må betale ekstra for videre bruk.

 

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X4C: Stor lettvekter

 

Godt batteri

XPS 14 gir relativt mye bedre batteritid enn Dells XPS 13. Man skal bemerke seg at teknisk sett er XPS 13 og XPS 14 svært forskjellige. XPS 14 er basert på Intels Ivy Bridge-prosessor, mens XPS 13 er basert på forrige generasjon Core-plattform fra Intel – Sandy Bridge.

I våre tester endte vi opp med over seks og en halv time i Mobilemark 2012, nesten fem timer på videoavspilling og ikke så langt unna syv timer på vår websurfing/musikkstreaming. Dette er meget gode tall, spesielt for en maskin med dedikert grafikkprosessor. Samtidig har Dell her med den større pc-en mulighet for å benytte et større batteri. Også sett opp i mot andre Ivy Bridge-baserte ultrabærbare vi har testet og standard-pc-er er batteritiden å regne som god.

 

LES OGSÅ:

TEST: HP Folio 13: God ultraportabel

 

Konklusjon

Dell XPS 14 har god ytelse og er jevnt over en god maskin.

Når det gjelder vekten blir det imidlertid ganske så tungt til å være en pc som markedsføres som en «ultrabook».

Dedikert grafikkprosessor må trekkes fram som et element som for noen kan være viktig. Det er også en pc som på flere områder er godt tilrettelagt for bedrifter, men sett i forhold til Dells intensjoner for pc-en og markedsføringen synes vi det blir i tyngste laget. Mindre viftestøy hadde også vært en fordel.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 13: Stilig og lett fra Dell