TEST: Fujitsu Lifebook P701 - Praktisk 12-tommer

Det er jo det på innsiden som teller?

Publisert Sist oppdatert

I det norske markedet fokuserer Fujitsu nå kun på pc-er rettet mot bedrifter, og det er selskapets Lifebook-serie som gjelder. VI har testet modellen P701, som har 12,1-tommers skjerm og vekt på cirka 1,5 kilo. Den ligger imidlertid på et prispunkt som også gjør den til en aktuell kandidat i konsumentmarkedet, og kan egne seg for dem som vil ha en liten pc som er lett og frakte med seg og som i hovedsak skal benyttes til generell nettbruk, kontorapplikasjoner, bildebehandling og eventuelt litt lett videobehandling.

Vi mener egentlig at flere privatkunder bør merke seg en del av de litt rimeligere modellene som er rettet mot bedriftsmarkedet. Med en bedriftsmodell går man kanskje glipp av litt prosessorytelse, samt at man gjerne ikke får en grafikkprosessor som egner seg til spill, men dette er uansett egenskaper som for mange ikke er spesielt sentrale. Pc-ene rettet mot bedrifter kan ha andre prioriteringer, og vårt generelle inntrykk er at de byr på bedre konstruksjonskvalitet og mindre «tull». Et viktig element kan også være skjerm – Fujitsu Lifebook P701 har som de fleste pc-er rettet mot bedriftssegmentet matt skjermoverflate, hvilket vi mener er å foretrekke. Det er også muligheter for å få integrert mobilt bredbånd.

Lifebook P701 inngår i Fujitsus «Advance»-segment, et mellomsegment der ytelse, funksjonalitet og pris skal balanseres.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Latitude E6220 - Rask jobbkompis

Det tekniske

Fujitsu leverer P701 i flere forskjellige konfigurasjoner. Vår test-pc var utstyrt med Core i5-2520M-prosessor, men rimeligere modeller med Core i3-prosessor finnes også. Med Core i5-2520M er dette en generelt rask pc – for svært mange kan behovene i henhold til vanlig kontorapplikasjonsbruk også være godt dekket med Core i3-prosessor. Maksimal minnemengde er oppgitt til 8 gigabyte og maskinen leveres i flere konfigurasjoner når det gjelder harddiskstørrelse og rotasjonshastighet. Det er også mulig å få levert modeller med SSD, men dette er ikke tilgjengelig på modellene som per i dag selges gjennom vanlige forhandlere. Det er ikke integrert optisk, men for mange er behovet for en optisk enhet for å lese cd og dvd etter hvert svært begrenset.

Maskinen benytter seg av Intels HD Graphics-løsning, som er en integrert del av Intels Core-prosessorer. Grafikkprosessoren gjør en helt tilfredsstillende jobb når det gjelder vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling, inkludert hd-video. 3D-messig blir det imidlertid en svak løsning.

Det er lett å komme til minnesokler, harddisk og vifte. Å komme til vifte på en enkel måte kan gjøre det enklere å rengjøre viften hvis pc-en blir benyttet i en del støvete miljø.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X3A - Liten og elegant

Tilkoblinger og kommunikasjon

Pc-en er utstyrt med tre USB 2.0-porter, SD-minnekortleser og Expresscard/34-kortplass. For tilkobling av skjerm har man valget mellom Displayport og VGA. Ønsker man DVI eller HDMI finnes det overganger som kan benyttes mot Displayport. Displayport er på papiret det beste, men foreløpig blir det mye bruk av overganger når skjermer, tv-er og projektorer skal kobles til. Etter hvert regner vi imidlertid å se mer utstrakt støtte for Displayport, og en rekke pc-skjermer støtte allerede denne tilkoblingen.

Via usb er det støtte for lading av for eksempel mobiltelefon også når pc-en er i dvalemodus.

Pc-en støtter også dokkingstasjon, hvilket gir flere tilkoblingsmuligheter. Dokkingstasjon gir også muligheten for å svært raskt få koblet pc-en til strøm, kablet nettverk, skjerm, tastatur, mus og andre usb-enheter når man ankommer skrivebordet.

Ethernet-kontrollere med Gigabit-støtte er på plass. Det samme er 802.11n-basert wlan. Fujitsu har her to forskjellige wlan-kontrollere som benyttes avhengig av modell. I vår testmodell fant vi Intels Wi-Fi Link 6205-brikke som støtter kommunikasjon både over 2,4 og 5 GHz. Ytelsen er på det jevne god og man har god funksjonalitet knyttet til wlan-kontrolleren. Det er her også støtte for WiDi – Intels teknologi for trådløs overføring av skjermbildet til skjermer og tv-er med støtte for teknologien, eller tilknyttet en WiDi-adapter. Noen versjoner av maskinen leveres med wlan-kontroller fra Atheros. Vår erfaring tilsier at denne løsningen ikke gir like god funksjonalitet eller ytelse.

I henhold til sikkerhetsløsninger finner man fingeravtrykksleser, smartkortleser, støtte for antityverisikring via Computrace og klientsikkerhetsprogramvaren Omnipass følger med.

Les videre på neste side...