TEST: Fujitsu Lifebook S751 - Valuta for pengene

Fujitsu Lifebook S751 er en bedrfits-pc rettet mot et prisbevist marked.

Publisert Sist oppdatert

Lifebook S751 koster på det norske markedet fra i underkant av 6 500 kroner. For i overkant av 7 500 kroner får man modeller med Core i5-prosessor, 3G, fingeravtrykksleser, smartkortleser, opsjon for tyverisporing og TPM-brikke. Med andre ord mye av den funksjonaliteten man forventer fra en pc rettet mot bedriftsmarkedet. Går man opp til rett over 8 000 kroner, er vPro øg høyere skjermoppløsning på plass.

Hva er raskt nok?

For pc-ene i dette pc-segmentet står gjerne valget mellom flere prosessorer fra Intels Core i3-, i5- og i7-serie. I all hovedsak er det tokjerneprosessorer som benyttes, men visse modeller kan også leveres med firekjerneprosessor fra i7-serien.

Spørsmålet blir gjerne hvor store ytelsesforskjeller det er snakk om i praksis. Tar man for seg «tallknusingsoperasjoner», som enkoding av mediafiler eller andre oppgaver, der prosessoren blir stående å tygge på en oppgave over flere minutter, vil det klart kunne være en merkbar forskjell. Ser man på helt vanlige kontorapplikasjoner, er det i praksis vanskelig å merke forskjellen mellom en Core i3 og en i7. Selv om man går i gang med oppgaver som bildebehandling i Photoshop, skal man ha ganske avansert bruk før forskjellene blir merkbare.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad T420s - Lett kraftpakke

Når det gjelder firekjerneprosessorene i Core i7-serien blir dette for brukere med spesielle behov. For mange vil en tokjerneprosessor kunne være raskere. Bakgrunnen for dette er at kjernene i de raskeste tokjerneprosessorene er raskere enn kjernene i en firekjerneprosessor – i hvert fall hvis man sammenligner prosessorer som koster omtrent det samme. Det er fortsatt relativt få oppgaver som virkelig klarer å skalere på flere prosessorkjerner. Igjen blir medieenkoding et eksempel på en relativt vanlig oppgave hvor man kan få en gevinst, men samtidig kan det være svært avhengig av programvaren og hvor godt den er optimalisert. Tar man en del oppgaver i for eksempel Photoshop, kan man kanskje se 25 prosent forbedret ytelse ved sammenligning av to- og firekjerneprosessorer hvor hver kjerne er like rask, men forskjellen kan bli visket ut av tokjerneprosessor med raskere kjerner, og likevel lavere pris.

For de aller fleste vil prosessoren kunne bety lite for hvordan ytelsen til pc-en oppleves. En fin balanse mellom pris og ytelse vil gjerne være en prosessor fra Intels Core i5-serie.

Det er visse forskjeller mellom i3, i5 og i7 man bør være oppmerksom på. Core i3 har visse begrensninger – blant annet er det ikke støtte for TurboBoost-teknologien, hvor prosessoren kan «overklokke seg selv» ved behov. De mer avanserte i5 og i7-prosessorene kan for eksempel gå opp fra 2,3 til 3,4 GHz under visse forutsetninger, som at de kjørende applikasjonene kun utnytter to kjerner, og man kan da øke ytelsen på de belastede kjernene ved å deaktivere de som ikke benyttes.

Systemer levert med Intel i3 vil heller ikke kunne utnytte Intels vPro-teknologi for blant annet sentraladministrasjon av pc-en. Riktignok er det ikke alle pc-er med i5 og i7 som støtter teknologien heller. Core i3 støtter heller ikke Intels teknologi for AES-krypteringsakselerasjon og har ikke den samme funksjonaliteten knyttet til virtualiseringsteknologi.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Satellite R830: Lett, utholden og sprek

Enkelt, men effektivt

På det norske markedet er E751 i dag tilgjengelig med Core i3-, i5- og i7-prosessor. Vår testmodell hadde i5-2510M på 2,3 GHz, en prosessor som leverer jevnt over god ytelse til vanlige kontorapplikasjoner, men også for litt mer krevende arbeid. Grafikkprosessoren er integrert i prosessoren, og gjør en helt tilfredsstillende jobb for vanlig applikasjonsbruk.

Intels Core i5-prosessor ble bentytet i vår testeksemplar, men pc-en kan også leveres med Core i3 og i7.

På vår testmodell hadde skjermen, som er på 14 tommer, en oppløsning på 1366x768. Skjerm med 1600x900-oppløsning finnes også for S751 - det øker prisen noe, men ut i fra modellene tilgjengelig hos norske forhandlere får man samtidig en litt raskere Core i5-prosessor. For mange vil økt skjermoppløsning være verdt den litt høyere prisen. Vi målte lysstyrken for skjermen til i underkant av 180 cd/m2. Lysstyrken er oppgitt til 220, men disse verdiene blir nødvendigvis ikke helt sammenlignbare når forskjellig måleutstyr er benyttet. På deler av skjermen målte vi ned mot 150 cd/m2. Dette er, selv for prissegmentet, en noe svak lysstyrke og gjør at ikke maskinen er like godt egnet til bruk i miljøer med mye lys.

Pc-en finnes ifølge Fujitsus spesifikasjoner med SSD, 5 400 o/min-harddisk eller 7 200 o/min-harddisk. I vår testmodell var det en 320 gigabyte 5 400 o/min.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Lifebook P701 - Praktisk 12-tommer

Kommunikasjon

Selv blant de rimeligere konfigurasjonene av S751 finner man modeller med integrert 3G-modem. Det er benyttet Intels Wi-Fi Link 6205-kort for trådløst nettverk, og våre erfaringer med maskinen er at det gir god ytelse og rekkevidde. For å få bedre wlan-kontroller må man gjerne opp på dyrere maskiner. Bluetooth og gigabit ethernet er også på plass.

Fire usb-porter, derav én som også fungerer som eSATA-port, og en Expresscard/54-kortplass er på plass for ekspansjon. Det er ikke støtte for USB 3.0. For tilkobling av skjerm har man Displayport og VGA. Videre er det støtte for dokkingstasjon.

Les videre på neste side...