TEST: HP Envy 14 - Pen, nett og litt for dyr

TEST: HP Envy 14 - Pen, nett og litt for dyr

HP Envy 14 kan virke å være selskapets alternativ til Macbook, men renere design forsvarer ikke de ekstra tusenlappene.

Det er ikke til å stikke under stol, hvor mye det enn plager oss, at Apple gjerne leverer bærbare med litt mer gjennomtenkt og lekrere design enn mange av pc-leverandørene. Der Apple leverer stilren og ofte stram design, pøser en del pc-produsenter på med klistremerker, billige materialer og generelt ganske kjedelige modeller.

De siste årene har det heldigvis tatt seg opp når det gjelder designen på bærbare pc-er, og i dag finnes det litt å velge blant også for de som er litt mer designbevisste. Flere selskaper har også lansert modeller som er laget for å gå inn i samme kundesegment som Apples bærbare pc-er. Vi har sett på HP Envy 14, som er en del av HPs Envy-serie. Dette er produkter som gjerne er mer forseggjorte, laget med litt mer solide materialer, og som har en strammere design enn det man gjerne ellers ser fra HP.

HP Envy 14 er, som navnet tilsier, en pc utstyrt med skjerm på 14 tommer. Oppløsningen er på 1 366 x 768 piksler, som etter hvert har blitt en vanlig oppløsning på denne skjermstørrelsen, men som vi mener er litt i minste laget. Noe høyere oppløsning ville gitt en større arbeidsflate og mer plass på skjermen. Skjermen fremstår som lyssterk og god. Overflaten er blank.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio S - Sony Vaio for skolesekken?

Litt gammel innmat?

Innvendig er maskinen utstyrt med en Intel Core i7 720QM-prosessor med fire kjerner og en hastighet på 1,6 gigahertz, men som automatisk kan klokke seg opp ved behov. Vår erfaring fra tidligere er at dette er en meget kapabel bærbarprosessor som fungerer fint til både vanlig bruk og litt tyngre jobbing – og som i kombinasjon med riktig grafikkprosessor også fungerer fint til spilling. HP har ikke valgt noen dårlig grafikkprosessor, men av de mest spennende på markedet er den nok ikke.

Grafikken leveres av en AMD Mobility Radeon HD 5650, som i dag kan regnes som en så vidt over middels sprek grafikkprosessor. Den gjør det fullt mulig å spille de aller fleste nye spill, gitt at man er villig til å jenke litt på kravene til grafikken. Harddisken er på 500 gigabyte og er av den raske typen (7 200 o/min). HP Envy 14-modellen vi testet ble levert med fire gigabyte minne.

Spesifikasjonene er omtrent identiske med Multicom NBLB2, en pc vi testet for snart ett år siden. Denne hadde imidlertid 15,6 tommers FullHD-skjerm. Prisen var også omtrent den samme for HP Envy 14. Designen var kanskje ikke fullt like gjennomført, men noen stygg pc var det på ingen måte ikke. Vi føler derfor at HP Envy 14, rent spesifikasjonsmessig, kanskje føles litt utdatert, i alle fall om man i tillegg ser det opp mot prisen.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Edge 15: En rimeligere Thinkpad

Designmessig skiller Envy 14 seg litt ut fra mengden, noe som også er noe av tanken med serien. HP Envy har en langt renere design enn vi er vant med fra de fleste bærbare pc-er vi pleier å ha inne til test. Skjermlokket er i mørk, mønstret aluminium, mens området rundt tastaturet er i børstet aluminium. Designen er passelig stram, noe vi også ser på de forskjellige tilkoblingene på maskinen, som er bygd inn slik at de ikke virker like påtrengende og synlige. Maskinen fremstår som slank og relativt lett. Selv på undersiden er det nærmest helt fritt for klistremerker og annet rot, og det lille som er har sort farge, slik at de ikke stikker seg merkbart ut. Det hele virker gjennomtenkt, og vi liker det.

Det eneste vi føler at stikker litt i øyet er mønsteret på skjermlokket, som vi mener HP kunne spart seg for, eller i det minste tonet litt ned, men det får nesten være opp til hver enkelt å avgjøre hva de synes om det.

Infrastruktur