TEST: HP Pavilion dm3: Bare lekkert?

Med Pavilion dm3 leverer en HP en snerten og utholden pc som er lett å frakte med seg.

Publisert Sist oppdatert

HP Pavilion dm3 er maskiner rettet mot konsumentsegmentet for dem som trenger en kompakt og relativt lett pc, uten at ytelseselementet er det viktigste. Dette kombinerer HP her med svært stilig design. Hvordan klarer pc-en seg opp i mot våre favoritter som Asus UL30A og Acer AS3810T/TM8371G?

Det tekniske

HP leverer dm3 i flere varianter. Modellen vi testet, dm3-1070, var basert på Intels Core 2 Du SU7300-prosessor med to kjerner på 1,3 GHz og Nvidia Geforce G105M-grafikkprosessor. Pc-en kan også leveres i rimeligere versjon, blant annet dm3-1065, Intel Pentium SU4100-prosessor (enkeltkjerne, 1,3 GHz) og Intels brikkesettintegrerte grafikkprosessor. I tillegg finner man også for eksempel modellen dm3-1015 som er en helt annen pc i samme chassis. For denne modellen har man benyttet AMDs Athlon X2 Neo L335-prosessor.

Core 2 Duo SU7300-prosessoren finner man også i Asus UL30A som vi nylig testet, samt at Acer kan levere den i de populære modellene Aspire 3810T og Travelmate 8371. En 1,3 GHz Core 2 Duo-prosessor blir på sett og vis ikke rask sammenlignet med de «vanlige» prosessorene man finner i mange av dagens bærbare, men ytelsen er god nok til å få gjort unna oppgaver i vanlige kontorapplikasjoner, lett bildebehandling, se film, nettsurfing og så videre med akseptabel hastighet for mange. Prosessoren har fordelen av et lavt strømforbruk og lav pris.

Med at pc-en har en grafikkprosessor som støtter HD-video-akselerasjon er ikke avspilling av HD-video i de mest aktuelle formatene noe problem selv i 1080p, bare rett programvare benyttes. Rent 3D-messig er det ikke all verdens ytelse fra Geforce G105M-grafikkprosessoren, men litt eldre spill i lave kvalitetsinnstillinger kan pc-en for så vidt takle greit. Løsningen blir også kompatibel med en del applikasjoner som bruker grafikkprosessoren til forskjellige oppgaver, for eksempel akselreasjon av brukergrensesnittet og visningen av bilder i Photoshop CS4.

Pc-en leveres ellers med med 4 gigabyte minne, 320 gigabyte harddisk, integrert webkamera og 64-bit-versjonen av Windows 7 Home Premium. I likhet med mange maskiner i dette segmentet er det ikke integrert optisk enhet. Dette må eventuelt kjøpes som tilleggsutstyr i form av en ekstern usb-enhet. En ekstern dvd-brenner med usb koster fra under 500 kroner hos norske forhandlere. Dette er enheter små nok til at de også kan fraktes sammen med pc-en og får strøm via usb. Vår erfaring er at mange svært sjeldent har behov for optisk enhet i dag.

Trenger du optisk enhet må det kjøpes som tilleggsutstyr. Man trenger ikke å kjøpe HPs egne.

HP kan også levere en variant av maskinen der ekstern optisk enhet følger med. Denne med modellnavnet dm3-1075.

God skjerm

Pc-ens 13,3-tommers skjerm har en oppløsning på 1366x768 punkter, hvilket er det vanlige for 13,3-tommer i 16:9-format. Skjermen framstår som svært lyssterk (bruker LED) og med godt bilde. På det jevne er skjermen over gjennomsnittet bra for maskiner i denne klassen. Skjermen har blank overflate i likhet med omtrent alle konsumentmaskiner i dag, hvilket under enkelte lysforhold kan gi en del refleksjoner. Dette er imidlertid ikke av de skjermene som gir mest refleksjoner.

LES OGSÅ: Brukertips: Lysstyrke vs batteri

Tilkobling og kommunikasjon

Pc-en har fire USB 2.0-porter, minnekortleser og for tilkobling av ekstern skjerm eller tv både VGA og HDMI. For HDMI kan man bruke overgang mot skjerm med DVI-grensesnitt.

Både kablet og trådløst nettverk er naturligvis støttet, men maskinen er ikke på dette området spesielt moderne. For kablet nettverk er det ikke støtte for Gigabit Ethernet og for trådløst nettverk er det ikke støtte for 802.11n. Spesielt sistnevnte synes vi i dag burde vært støttet som standard. Det skal gis pluss for at maskinen er utstyrt med Bluetooth, hvilket i dag for flere er aktuelt å bruke som tilkobling av mobiltelefon til bruk av mobilt bredbånd med telefonen som modem.

Design og konstruksjon

Utseendemessig og gjennom materialvalget får man et ganske eksklusivt inntrykk av maskinen. Chassiset er i litt mørktonet børstet aluminium-look, med en kromplastkant rundt. Også styreflaten er krommet, mens tastatur og området rundt skjerm er i glanset sort. Kvalitetsinntrykket framstår videre som bra. Det er ikke spesielt støynivå fra pc-en annet enn ved hard belastning og den blir ikke spesielt varm under.

Pc-ens tastatur liker vi svært godt «følelsesmessig» og styreflaten i seg selv er ok. Vi synes knappene knyttet til styreflaten er litt tunge å trykke ned. Det er mulig at disse «løsner opp» etter litt tids bruk. Rett over styreflaten finner man en knapp for å deaktivere styreflaten – dette i tilfelle man skulle bli plaget med å komme borti denne med håndflaten hvis man jobber i tekstbehandlingsprogram eller lignende.

Det er imidlertid en ting med tastaturet vi ikke liker. Hvorvidt dette er et praktisk problem blir en litt individuell vurdering, men vi skulle gjerne sett at det var en mulighet for å endre det. Problemet er at for å bruke F-tastene må Fn-tasten holdes inn. Til vanlig vil F-tastene fungere som hurtigtaster for innstilling av lysstyrke på skjerm, volum, styring av medieavspillin (play, stopp, spoling), låse maskin med mer. Dette kan være litt tungvindt for bruksområder, applikasjoner eller spill der F-tastene brukes mye. Det er mulig at dette kan endres, men vi fant ikke ut hvordan. Noen Google-søk viste at vi var langt fra de eneste som ikke likte dette, men vi kunne ikke se noen direkte løsninger.

Sett opp i mot en del andre 13,3-tommers-maskiner på markedet er HP Pavilion dm3 også litt tung med sine 1,9 kilo. En del andre modeller veier 1,6-1,7 kilo.