TEST: HP Z1 G2: Arbeidsstasjon i skjermen

HPs Z1 G2 er en alt-i-ett-løsning med Intel Xeon-prosessor og Nvidia Quadro-grafikk.

Publisert Sist oppdatert

Ved første øyekast går HP Z1 inn i et segment som vi spesielt forbinder med iMac, men også Dell XPS 27. Er lang rekke av andre aktører har også etter hvert alt-i-ett-pc-er basert rundt en 27-tommers skjerm, men HP Z1 blir noe unikt.

Fordelen med en alt-i-ett-pc vil blant annet være plassbesparelsen. I et kontorlokale med begrenset plass vil dette være praktisk – og omså penere og ryddigere. Men alt-i-ett-maskiner forbinder man gjerne ikke høy ytelse, ekspansjonsmuligheter og servicevennlighet. Og i hvert fall ikke som en løsning til de som krever er en del ekstra i forhold til hva en vanlig stasjonær-pc skal kunne levere.

HP Z1 blir ikke omtalt som en vanlig pc, men en arbeidsstasjon. Arbeidsstasjonsbegrepet vil mange i utgangspunktet se på som en pc som leverer noe ekstra ytelsesmessig. Det er imidlertid andre faktorer som i en del tilfeller kan være av vel så stor betydning – strengere kvalitetskrav og bruk av teknologi som skal forsikre ekstra stabilitet. Brukområdene HP ser for seg med Z1G2 inkluderer blant annet DAK, GIS og annen 3D-visualisering og teknisk tegning, bilde-, lyd- og videobehandling, medisinsk arbeid, økonomisk analyse og programvareutvikling.

Z1 ble først introdusert for litt over to år siden, men kom nå i oppdatert utgave med tilleggsbetegnelsen G2. De største forskjellene med den nye modellen ligger blant annet i oppdateringer i forhold til prosessorer og grafikkprosessorer. HP har også flere Linux-distribusjoner på sin liste over offisielt støttede systemer, noe som i dette segmentet også kan være viktig.

LES OGSÅ:

TEST: HP ZBook 15: Tung og tøff

Kraftig innmat

I de enkleste konfigurasjonene kan Z1 G2 leveres med tokjernet Core i3-prosessor eller firekjernet i5-prosessor, integrert grafikkprosessor og tradisjonell harddisk. Til enkelte typer oppgaver trenger man nødvendigvis ikke den beste ytelsen, men det kan være behov for en pc med høyere byggkvalitet enn en standard pc.

I raskeste konfigurasjon benyttes Xeon E3-serien av prosessorer med fire kjerner – den raskeste (Xeon E3-1280v3) har klokkefrekvens på 3,6 GHz og TurboBoost-hastighet på 4 GHz. Det blir ikke like kraftige prosessorer som man finner i en del av de tradisjonelle Z-serie-arbeidsstasjonene fra HP, men likevel prosessorer som gir svært høy ytelse. Det er kraftigere prosessorer som kunne ha vært benyttet, men her vil det også være et spørsmål om termisk design i forhold til en alt-i-ett-løsning – varmeutviklingen fra for eksempel Intels sekskjerneprosessorer vil kunne være en del høyere.

Xeon E3 gir nødvendigvis ikke noe bedre ytelse enn Core i7-prosessorene fra Intel. Forskjellene her ligger blant annet i at prosessorens minnekontroller støtter feilkorrigerende minne (ECC) som kan være viktig for både stabilitet og for å unngå datakorrupsjon. Også det meste av andre punkter på Intels funksjonalitetsliste er krysset av på Xeon-prosessorene – blant annet funksjonalitet knyttet opp i mot blant annet virtualisering, sikkerhet og administrasjonsløsninger. 32 gigabyte minne er det maksimale pc-en støtter.

For en del brukere av arbeidsstasjoner vil grafikkprosessoren stå sentralt. Opsjonene er her fire forskjellige alternativer fra Nvidias Quadro-serie; K610M 1GB, K2100M 2GB, K3100M 4GB eller K4100M 4GB. Dette er grafikkprosessormodeller som Nvidia retter mot mobile arbeidsstasjoner og mer kompakte løsninger der igjen strømforbruk og varmeutvikling blir ett av hensynene som må tas. Kraftig grafikk her handler ikke bare om 3D-ytelse, men også egenskaper i forhold til applikasjoner som kan benytte dagens grafikkprosessorer som akseleratorer – for eksempel videoprogrammer som kan få utført oppgaver flere ganger raskere via grafikkortet enn hvis systemprosessoren skulle gjøre jobben.

For andre vil Z1 være en klientløsning for oppgaver der systemer for selve tallknusingen er flyttet inn i rackbaserte løsninger.

LES OGSÅ:

TEST: Asus RT-AC68U og Netgear R7000 Nighthawk: De beste hjemmeruterne

Lagring og tilkobling

For lagring finnes det også flere opsjoner både når det gjelder SSD og harddisker. For eksempel kan man få maskinen levert med tre SSD-er, eller en kombinasjon med SSD og harddisk eller bare disk. For harddisk er det også modeller tilgjengelig med 10 000 o/min. rotasjonshastighet. For en del kan kombinasjonen av SSD og stor tradisjonell disk være svært aktuell – SSD til system og applikasjoner og harddisk for store datasett. Konfigurasjoner med RAID-oppsett vil også være tilgjengelig.

SSD-ene pc-en leveres med er også spesielt beregnet for arbeidsstasjoner. Flashminnet i SSD-er vil etter hvert bli slitt. For vanlige pc-er er ikke dette et praktisk problem, men for en del oppgaver når det gjelder arbeidsstasjoner og servere blir det potensielle problemer. I konfigurasjonen vi fikk levert benyttes Seagates SSD 600 Pro, som er spesifisert til å tåle langt høyere skrivebelastning enn SSD-er til vanlige pc-er.

Z1 kan leveres med optisk stasjon, men da mister man de to Thunderbolt 2.0-portene som man finner på siden av pc-en. Thunderbolt kan også være mer aktuelt i nettopp et slikt høy-ytelse-segment enn på vanlige pc-er. Tilgjengeligheten av Thunderbolt-produkter har så langt vært begrenset, men her skal man ikke se bort fra at introduksjonen av Mac Pro kan få litt mer fart i markedet.

Av porter ellers finner man usb både på siden og på baksiden av pc-en, Displayport-kontakt for å koble til ekstra skjerm og Gigabit Ethernet. For trådløst nettverk er det støtte for 802.11ac.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Vertex 460: En liten evolusjon

Servicevennlig

«Power without the Tower» er HP sitt slagord for Z1. Samtidig ønsker HP at man ikke skal gi slipp på så mange av fordelene man har. En del av alt-i-ett-pc-ene man har på markedet har en teknisk konstruksjon som gjør det vanskelig å gjøre utskifting av komponenter selv eller gjøre oppgraderinger. I en del av arbeidsstasjonsmodellene fra de store pc-produsentene kan mange av komponentene i en arbeidsstasjon byttes ut på sekunder – uten bruk av verktøy. HP har tatt dette med til HP Z1. Å åpne opp maskinen er gjort på sekunder – uten verktøy (men den kan låses). Videre kan for eksempel harddisk(er) eller SSD(-er), grafikkort, vifter, strømforsyning og mer byttes ved svært enkle grep – enklere enn i de fleste vanlige stasjonære pc-er og arbeidsstasjoner.

For en bedrift vil noen timers nedetid for en pc kunne få flere konsekvenser – nedetid koster, og ikke bare i arbeidstid for brukeren til pc-en. Ringvirkningene kan til dels være store med grupper og bedrifter som jobber sammen. Å sette opp et nytt system tar tid, og muligheten da for å kunne gjøre raske reparasjoner er viktig. En maskin vi sammenlignet med i introduksjonen er iMac. For brukere av denne vil gjerne reparasjoner bety at maskinen må sendes inn til reparasjon. Skal selv et standard komponent som harddisk og SSD settes inn kan man få en del bivirkninger hvis det ikke benyttes komponenter fra Apple.

Å bytte et system koster også og tar tid. Hvis en brukers behov i henhold til grafikkortet skulle endre seg kan man her skifte ut dette.

HP kan som for sine andre arbeidsstasjoner levere Z1 G2 med utvidede serviceavtaler som inkluderer blant annet på-stedet-service neste arbeidsdag og utvidet brukerstøtte.

God skjerm

Skjermen på 27 tommer har en oppløsning på 2560x1440. Det gir en stor arbeidsflate – både i fysisk skjermstørrelse og skrivebordsplasses i Windows. Skjermen framstår som klar og har matt overflate. Det er ikke berøringsstøtte, men vi tror ei det vil være et savn for de fleste – spesielt ikke sett opp i mot en del av bruksområdene Z1-serien er rettet mot.

Når det gjelder fargegjengivelse framstå også skjermen som meget bra. Her legger skjermen seg over de rimeligere 27-tommerene på markedet med samme oppløsning. I praksis betyr det at dette blir en pc egnet for arbeidsoppgaver der rett fargegjengivelse blir viktig.

Tastaturet og musen som følger med blir litt av det enklere slaget og vi føler at det blir ikke stående helt i stil med resten av systemet.

LES OGSÅ:

TEST: Benq PG2401PT - Skjerm for proffene

Konklusjon

Det er vanskelig å finne noe spesielt å sette fingeren på når det gjelder HP Z1 G2. Sett ut i fra komponentene valgt på flere områder er det ikke tvil om at dette er en «ekte» arbeidsstasjon.

På en måte er Z1 G2 uten direkte konkurrenter. Nærmeste konkurrent blir Apple iMac 27. Ytelsesmessig vil det på en del oppgaver ikke være så store forskjeller mellom de to, men iMac-en er ikke bygget med samme driftssikkerhetsfokus. Et annet element er at det i utgangspunktet er et system som kjører et helt annet operativsystem.

Vurderingen blir heller i om en mer vanlig tårnmodell er bedre. Tårnmodellene – omså fra HP – kan leveres med høyere ytelse uten at det blir noe dyrere. Og man vil naturligvis i et større kabinett ha bedre ekspansjonsmuligheter.

LES OGSÅ:

TEST: Dell P2714T - Kladd i vei på den stasjonære