TEST: HP ZBook 15: Tung og tøff

Små og lette bærbare passer ikke for alle. For de tyngre jobbene er mobile arbeidsstasjoner aktuelt.

Publisert Sist oppdatert

Med spesifikasjoner som inkluderer Intel Core i7-4900MQ-prosessor med fire kjerner på 2,8 GHz – og 3,8 GHz TurboBoost-hastighet, opptil 32 gigabyte minne, Nvidia Quadro K2100M-grafikkprosessor, Thunderbolt og opptil tre SSD-er eller harddisker gjør ZBook 15 til en av de kraftigste bærbare pc-ene på markedet.

LES OGSÅ:

TEST: Mac Pro – mest for de proffe

Arbeidsstasjon

Mobile arbeidsstasjoner handler imidlertid om mer enn bare ekstra ytelse kontra en tradisjonell bedriftsbærbar. Her blir også stabilitet og driftssikkerhet – samt datasikkerhet – prioritert. Maskin og drivere gjennomgår sertifiseringsprosesser for å forsikre kompatibilitet mot profesjonelle programvareløsninger.

Bruksområdene pc-en er tiltenkt vil være profesjonelle brukere innenfor grafisk design og bildebehandling, geografiske informasjonssystemer, DAK og annen 3D-visualisering og programvareutvikling.

For forskjellige bruksområder er det forskjellige konfigurasjoner tilgjengelig. For prosessor er det tokjerneprosessorer fra Core i5- og i7-serien tilgjengelig i tillegg til forskjellige firekjernemodeller. I enkleste konfigurasjon kan pc-en leveres uten dedikert grafikkprosessor – da benyttes Intels integrerte grafikkprosessor.

Men også levert med en av de tre Nvidia Quadro-alternativene kan Intels integrerte grafikkprosessor benyttes – gjennom Nvidias Optimus-teknologi vil den integrerte grafikkprosessoren benyttes når det ikke er behov for kraften eller funksjonaliteten for den dedikerte. Dette vil bety økt driftstid når pc-en brukes på batteri. Quadro K2100M-grafikkprosessoren blir ikke blant de aller kraftigste grafikkprosessorene til mobile arbeidsstasjoner.

Det er for så vidt også den samme grafikkprosessoren som Dell og Lenovo leverer som det beste i sine 15-tommers mobile arbeidsstasjoner. Skal man ha noe kraftigere, må man opp på 17-tommerene. Noe av bakgrunnen for dette er strømforbruket og varmeutviklingen for de kraftigere alternativene. For eksempel Nvidias kraftigste, K5100M, har et strømforbruk (og varmeutvikling) som er dobbelt så høy som K2100M. Det vil kreve langt mer av den termiske konstruksjonen – hvilket kan kreve plass hvis man ikke skal ha alt for sinte vifter.

LES OGSÅ:

Nytt alt-i-ett-kraftverk

Grafikkprosessoren i denne typen systemer handler nødvendigvis ikke bare om 3d-ytelse. For eksempel innenfor videobehandling – og tildels også bildebehandling - ser man en utvikling der flere operasjoner kan akselereres av grafikkprosessoren. I en del sammenhenger kan en middels kraftig grafikkprosessor utføre tunge oppgaver på en brøkdel av tiden de kraftigste prosessorene ville ha brukt.

Også for skjerm finnes det flere alternativer. Alle tre skjermtypene har 1920x1080-oppløsning. Sett i forhold til hvordan man for en del andre maskiner på markedet har fått høyere oppløsning selv på mindre paneler, hadde det for denne typen pc trolig vært mer relevant enn for en del andre pc-er at panelopsjon med høyere oppløsning var tilgjengelig.

Forskjellene mellom skjermene vil i stedet ligge i blant annet fargegjengivelse, der modellen med DreamColor-skjermen skal være den beste. I motsetning til Lenovo kan HP ikke levere mobile arbeidsstasjoner med integrert skjermkalibrering. Gjennom programvaren til HP kan man imidlertid raskt skifte mellom predefinerte fargeromoppsett (sRGB, AdobeRGB m.fl.) og flere andre innstillinger i henhold til skjermoppsettet. HP kan ikke levere ZBook 15 med berøringsskjerm. Alle skjermalterantivene har også matt overflate.

For lagring er det også flere muligheter. En meget aktuell løsning vil være å få levert pc-en med kombinasjonen av tradisjonell harddisk og SSD. I tillegg kan pc-ens optiske stasjon erstattes med en diskbrønn som gir mulighet for ytterligere en harddisk eller SSD.

LES OGSÅ:

Første ultrabærbare arbeidsstasjon

Ytelse og batteri

Rent ytelsesmessig er pc-en der man forventer at den skal være ut i fra konfigurasjonen.

Batterimessig vil det være et kompromiss. Selv om man har teknologier som blant annet gjør at Intel-grafikkprosessoren benyttes ved vanlig applikasjonsbruk og strømsparingsfunksjoner for prosessor og flere andre komponenter blir det er høyt stømforbruk med den type komponenter som benyttes i en slik pc.

I tillegg til primærbatteriet kan pc-en også utstyres med et eksternt ekstrabatteri som på papiret skal mer enn fordoble batteridriftstiden. Vi testet kun med ett batteri på vår modell med i7-4700QM-prosessor og Quadro K1100M-grafikkprosessor. Resultatet ble cirka syv timer i Futuremark Powermarks applikasjonstest. I vår test med kombinert websurfing og Spotify-streaming endte vi på fem timer. Sett opp i mot konfigurasjonen og erfaringer med andre arbeidsstasjoner er dette et kurant resultat.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Yoga: Fleksibel jobb-hybrid

Konstruksjonen

HP sine spesifikasjoner kan fortelle at startvekten på ZBook 15 er 2,82 kilo. I praksis må man nok regne med noe mer enn det. Vi fikk inn to forskjellige konfigurasjoner av pc-en og disse veide henholdsvis 3 og 3,36 kilo – sistnevnte da en av de mest avanserte konfigurasjonene som kan leveres. Skal man ha med seg strømforsyningen også vil vekten i praksis være opp i mot 4 kilo.

Når man her blant annet har noe av det kraftigste – og mest strømkrevende - som prosessor- og grafikkprosessormessig kan leveres til bærbare pc-er blir det blant annet en del krav til avkjølingen som vil gjøre at det vil være vanskelig å lage spesielt tynne og lette maskiner. Dette blir imidlertid ikke pc-er hvor det direkte er tiltenkt at man skal jobbe «på farta», men heller kunne jobbe effektivt med en bærbar pc både på kontoret, ute hos kunder eller hjemme.

Byggkvaliteten får man et godt inntrykk av og sett i henhold til konfigurasjon holdes også støynivået på kurant nivå. Under tung belastning må man imidlertid regne med at viftene spinner opp. Også uten belastning kan viften høres om man er i et veldig stille lokale.

Rent utseendemessig framstår ikke pc-en like moderne som HP sine bedriftsmodeller ellers. Her beholder man i stor grad designet som man har hatt for de to foregående generasjonene.

Servicevennlighet er også vektlagt. Uten bruk av verktøy kan dekselet under pc-en tas bort og man vil ha tilgang til blant annet (to av fire) minnesokler, disk/ssd med mer. Enkelte andre komponenter er tilgjengelig under tastaturet. En slik konstruksjon er gjort for at brukeren – eller it-avdelingen – selv skal kunne utføre oppgraderinger og enkelte serviceelementer, samt gi utvidede muligheter for reparasjoner som kan utføres «på-stedet» av HP sine teknikere. Som en bedriftsmodell er dette en pc som kan leveres med utvidede serviceavtaler med for eksempel på-stedet-service neste arbeidsdag.

Tastatur og styreflate har vi ikke noe spesielt å utsette på. Her har man også styrepinne for dem som foretrekker det. Tastaturet har også bakbelysning.

Det skal ellers påpekes at HP også kan tilby et en «mer mobil» arbeidsstasjon gjennom modellen ZBook 14. Det er en maskin som har en startvekt på 1,62 kilo ifølge spesifikasjonene, men det er også en maskin som stiller med svært mye lavere ytelse.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro 2 - Smartere nettbrett fra Microsoft

Ekspansjon og kommunikasjon

Utvidelsesmulighetene er også gode. Internt kan pc-en utstyres med 3G/4G-kort. Av eksterne tilkoblinger er det fire usb-porter og for tilkobling av skjerm har man både VGA og Displayport. Mini Displayport-kontakten fungerer også som Thunderbolt-kontakt. Og det er gjerne nettopp for arbeidsstasjonssegmentet at Thunderbolt-teknologien kan vise sin styrke.

Noe uvanlig i dag er det også å se Expresscard-kortplass – dette en kortplass som var vanlig tidligere i bedriftsbærbar, men som de par siste årene i stor grad har forsvunnet. Dette gir muligheten for å lage små ekspansjonskort som kobles til pc-ens PCI Express-buss. SD-minnekortleser er også på plass. Dokkingstasjon finnes som opsjon.

Eksternt legger man også merke til sikkerhetsmekanismer som fingeravtrykksleser og smartkortleser – dette kombinert med interne sikkerhetselementer som TPM-brikke.

For trådløst nettverk var vår modell utstyrt med 802.11ac-kort og viste meget gode trådløsegenskaper.

LES OGSÅ:

TEST: Asus RT-AC68U og Netgear R7000 Nighthawk: De beste hjemmeruterne

Konklusjon

For dem som virkelig trenger det er det nødvendigvis ikke noe alternativ til pc-er i dette segmentet. Joda, det blir relativt stort og tungt, men samtidig er det egenskaper man ikke finner i lettere maskiner. Sett i henhold til den type bruk og brukere er tiltenkt, finner vi egentlig ikke spesielle elementer å trekke for.

Prisen starter på cirka 15 000 kroner hos norske nettbutikker - da for modell med en av de enklere skjermene, i7-4700QM-prosessor, Quadro K1100M-grafikk, 750 gigabyte harddisk kombinert med en 32 gigabyte SSD-buffer og 4 gigabyte minne. For de mest avanserte konfigurasjonene kan prisen bortimot fordobles.

Riktignok kan man med litt reduserte behov på enkelte områder se på for eksempel Dell Precision M3800 som et alternativ hvis man må ha en lettere pc. Men likevel føler vi ikke at det blir direkte sammenlignbart.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Precision M3800 - Arbeidsstasjon på diett