TEST: Hvilken skole-pc skal du velge?

TEST: Hvilken skole-pc skal du velge?

Vi har testet bærbare fra flere av de største kjedene og nettbutikkene, for å finne ut hvem som gir det beste tilbudet til skoleelever og studenter.

Så er det atter en gang den tiden på året. Sommeren er ikke helt over ennå, selv om sommerferien rått og brutalt nærmer seg slutten. Med skolestart følger også en av årets store innkjøpsrunder. Det skal handles både bøker og nytt utstyr til skoleåret. De store elektrokjedene og nettbutikkene girer opp for å gi skolefolket best mulig tilbud.

Hvert år tester vi bærbare opp mot skolestart, så også i år. I år har vi imidlertid valgt en litt annen vri på testen. Tidligere har vi gjerne fått tilsendt test-pc-er direkte fra produsentene, mens vi i år heller har valgt å ta for oss modellene de forskjellige butikkene vil satse tyngst på å profilere før skolestart. Det er kanskje ikke alltid de alle heftigste nyhetene som tilbys, men heller maskiner som er godt tilpasset bruk både på skolen og hjemme på fritiden.

I testen har vi tatt for oss en maskin fra hver forhandler, og vi har valgt å se på "vanlige" bærbare pc-er med 14 til 15 tommers skjerm. Vi vet at mange butikker også vil satse på å selge en del litt mindre pc-er, og til bruk på skolen vil nok mange klare seg greit med en 13,3 tommer med noe enklere innmat, men desto bedre batteritid. Vi ser imidlertid for oss at disse pc-ene også skal kunne fungere til litt tyngre bruk hjemme, for eksempel til litt enkel spilling og som medie-pc koblet til en tv. Med tanke på at en stor del av programmene man må ha installert i forbindelse med skole og studiet leveres på dvd, mener vi at det også er en fordel å ha en dvd-spiller i maskinen, noe få 13,3 tommers pc-er i dette prissegmentet har.

Vi har med pc-er fra de to store elektrokjedene Elkjøp og Expert, samt nettbutikkene Komplett og MPX. Datakjeden er etter hver til stede i mange norske byer. Datakjeden vil satse tungt på studenter før skolestart, og har også en studentpakke med i testen. Enkelte andre ble også invitert til å være med, men hadde ikke maskiner klare for vår deadline. Vi kommer imidlertid til å følge opp med flere tester de kommende ukene for maskiner som kan være aktuelle for studenter, blant annet flere 13,3-tommers-maskiner.

Alle maskinene vi har hatt inne til test i denne omgangen har grafikkløsninger som støtter dekoding av HD-video, samt hdmi-tilkobling. Slik sett vil de gjøre en grei jobb som medie-pc koblet til tv-en.

Støtte for raskt trådløsnett og rikelig med usb-tilbkolinger er også på plass på alle maskinene. Et par av dem har i tillegg støtte for Bluetooth 3.0, noe som kan komme godt med de neste par årene.

Infrastruktur