TEST: Knallgod mini-pc

Med 2133 Mini-Note har HP klart å lage en suveren konkurrent til Asus Eee PC.

Publisert Sist oppdatert

HP 2133 Mini-note befinner seg i den laveste enden av prisskalaen for små og lette pc-er. Den føyer seg inn i rekken av spennende utfordrere til trendsetteren Asus Eee PC – og den gjør et solid inntrykk.

Mini-note veier 1,3 kilo og har et kompakt chassis med dybde som kun tilsvarer et halvt A4-ark. Maskinen er dermed ikke spesielt mye større enn Eee PC, men den gir en helt annen kvalitetsfølelse. Mens Eee PC gir en litt kjip plastfølelse det her solid, blankpolert aluminium.

Svakt avrundede kanter og ellers rene linjer gjør at den - etter vår mening - ikke står tilbake for noe som kunne vært levert av Apple.

Og med utgangspunkt i en svært lav pris er maskinen skreddersydd for både studenter eller folk som trenger en lett og rimelig «nummer-to-pc» som de enkelt kan frakte med seg rundt for tilgang til e-post, internett og andre gjøremål - på farten eller hjemme i sofakroken.

Billig

Den rimeligste modellen som blir tilgjengelig i Norge skal selges for rundt 3 800 kroner inkludert mva. Denne er da utstyrt med en lavenergiprosessor fra Via (C7-M ULV) på 1,2 GHz, 512 megabyte minne og en harddisk på 120 gigabyte.

Solid: 2133 Mini-Note er stilig å se på og skal tåle hard bruk. Det er viktig for en maskin man drasser med seg overalt.

Vårt teksteksemplar hadde en 120 gigabyte disk med rotasjonshastighet på 7 200 omdreininger i minuttet, men denne vil ikke sitte i den rimeligste utgaven. Her er det en variant med 5 400 omdreininger i minuttet, som også er det normale for bærbare pc-er generelt.

Vår maskin kom levert med Windows Vista Home Basic, men dette vil heller ikke gjelde for den billigste varianten. Her er det forhåndsinstallert FreeDOS og SuSE Linux.

Legger man på prisen med ca. 50 prosent får man toppmodellen med Business-utgaven av Windows Vista. Denne har blant annet en C7-prosessor på 1,6 GHz og kan om ønskelig leveres med SSD-lagringsenhet på 64 gigabyte. SSD kan gi både økt ytelse og lengre batterilevetid.

Når det gjelder valg av operativsystem skulle vi gjerne ha ønsket oss mulighet for å kjøpe den med Windows XP. Vi tror dette ville bidratt til en bedre brukeropplevelse ettersom prosessorplattformen fra Via ikke gjør dette til noen racer.

Pc-en har derimot egenskaper som er viktigere enn ytelse for målgruppen den er tiltenkt.

Glimrende skjerm

Bredformatskjermen på 8,9 tommer har en WXGA-oppløsning på 1 280 x 768 punkter. Tross liten skjerm gir dette en svært god arbeidsflate. Selv om noen kanskje vil mene at skrift og fontstørrelse blir litt i minste laget er det optimalt for surfing på nettsider og arbeid med regneark. Sammenlignet med 7-tommeren på Asus Eee PC kan Mini-note faktisk brukes som normalt med vanlige applikasjoner. Oppløsningen her er faktisk den samme som på mange maskiner med 15,4-tommers skjerm.

Også tastaturet er laget i tilnærmet normal størrelse. Det er kun åtte prosent mindre enn normalt. Under bruk synes vi det både er mykt, stille og behagelig å skrive på.

Vi slet imidlertid litt med å venne oss til pekeplaten. Denne er mer avlang enn normalt og gir dermed en ganske kort bane når man skal føre musepekeren fra topp til bunn på skjermen. Løsningen fungerer, men krever nok litt tilvenning for de fleste.

Tåler hard bruk

Maskinens ytre skall er kledd i en kombinasjon av hardplast og aluminium som gjør at den fremstår som svært robust – kanskje spesielt med tanke på hvilken prisklasse vi her snakker om. Både tastatur, pekeplate og skjerm er dessuten dekket av et belegg som skal gjøre den motstandsdyktig mot riper.

Harddisken er også beskyttet mot støt gjennom en sensor som reagerer på voldsomme bevegelser og sørger for å parkere lese-/skrivehodet, for eksempel om den faller i bakken.

Stereohøyttalere er i likhet med Asus Eee PC plassert på sidene av skjermen og både lyd og lysstyrke kan styres med en kombinasjon av FN + de ulike F-tastene.

Bortsett fra strømbryter og aktivering av wlan har den ingen andre hurtigtaster.

Vi liker ikke helt plasseringen av strømbryteren i front. Denne er litt utsatt om du har maskinen på fanget kan du komme borti den utilsiktet.

Tilkoblingsmuligheter og opsjoner

Av tilkoblingsmuligheter har maskinen Gigabit Ethernet, to usb-kontakter (en på hver side) uttak for høyttaler og mikrofon samt plass for både Expresscard/54 og SD-minnekort. For wlan støttes støttes 802.11 a/b/g. For tilkobling til ekstern skjerm har den også en vanlig analog vga-kontakt.

Siden maskinen har ekspansjonsmuligheter gjennom Expresscard vil det være mulig å utvide med en dokkingstasjon basert på dette. Gjennom en slik løsning vil du også kunne få digital skjermtilkobling. Expresscard gir også mulighet for tilleggskort for 3g, Compactflash-minnekortleser, lagringskort basert på flashminne, tv-mottakerkort og mer til.

Når det gjelder muligheten for en optisk stasjon kan man benytte HPs eksterne Multibay II-løsning som tilkobles via usb.

Av andre finesser er toppmodellen utstyrt med Bluetooth og et integrert Web-kamera i skjermen med oppløsning på 640x480 piksler.

Ytelse og batterilevetid

Vi fikk ikke et frem verifisert ytelsesresultat fra Mobilemark 2007 på denne pc-en. Trolig har dette tallet også liten verdi siden vi har fått låne et tidlig produksjonseksemplar.

Den kan leveres med to ulike batteriløsninger. Standardbatteriet har tre celler og ytelse på 28 watt-timer for lavest mulig vekt, men den kan også bestilles med et seks cellers batteri med 55 watt-timer for lengst mulig levetid. Hvor lang levetid du kan forvente med standardbatteriet tørr vi ikke gi noe sikkert svar på, men vi brukte den aktivt i over to timer før vi måtte frem med laderen.

Når det gjelder generell systemytelse fikk vi et resultat på 685 poeng i PCMark2005. Vi har ingen direkte sammenligninger å vise til med denne prosessoren under Windows Vista. Ser man tallene opp mot Intels Core 2 Duo på samme klokkefrekvens er ytelsen naturligvis mye lavere, men så er også en Core 2-prosessor og tilhørende plattform langt dyrere.

Ytelsen er imidlertid brukbar til enkelt applikasjonsbruk og videoavspilling. Tung hd-video har vi ikke fått testet med, men tror pc-en kan få problemer med de mer krevende formatene.

Vår testmodell hadde 2 gigabyte minne, hvilket blir helt nødvendig om du skal kjøre Windows Vista – og egentlig også andre operativsystemer i dag. Den enkleste Mini-note-modellen har imidlertid kun 512 megabyte som standard, så her kan en oppgradering være kjærkommen selv om den kjører Linux.

Ut i fra det vi kan forstå er det standard DDR2 i SO-DIMM-formfaktor som benyttes. Vi har imidlertid ikke sjekket hvordan det i praksis er å gjøre en oppgradering selv.

Konklusjon

Vårt inntrykk er at denne pc-en er akkurat det en skoleelev trenger å ha med seg i vesken. Vi har ingenting spesielt å utsette på pc-en verken når det gjelder konstruksjon, varmeutvikling eller støynivå. Den duger neppe som hoved-pc for veldig mange, men med hensyn til pris, kvalitet og funksjonalitet er den en god nummer to.

Ytelsen er ikke spesielt bra, men vi er egentlig fornøyd med at HP har prioritert å holde prisen lav og heller gi den en god skjerm og høy byggekvalitet. Dette er uansett ikke en maskin du redigerer video eller spiller spill med, selv om det kanskje er mulig.

Spørsmålet vi sitter igjen med nå er hvorfor ingen av verdens ledende pc-leverandører har klart å koke sammen en slikt maskin før Asus kom på banen Eee PC? Det var jo ikke så vanskelig.

LES OGSÅ: Asus Eee PC: Befriende liten

Oppdatert:

Per 20. august vil HP 2133 Mini-Note koste 4 990 kroner for følgende spesifikasjon:

Via C7 (1,6 GHz)8.9” WXGA skjerm120G 5400RPM harddisk 2 GB minneWeb cam802.11a/b/g trådløst nettverk BluetoothMicrosoft Windows Vista Business

Flere spesifikasjoner finner du her