TEST: Kraftig forbedret Mini-note

TEST: Kraftig forbedret Mini-note

Vi tester HPs nye mini-pc.

HP kastet seg tidlig inn i segmentet av mini-bærbare pc-er med 2133 Mini-note. Da vi testet maskinen på vårparten i fjor gav vi den skryt for å både ha en solid utførelse, stort og komfortabelt tastatur samt meget bra skjerm. En litt svak prosessor fra Via kombinert med Windows Vista var derimot uheldig siden pc-en både ble tregere og dyrere enn tilsvarende minimaskiner med Intels Atom-prosessor og Windows XP.

Med 2140 Mini-note har HP lært av konkurransen. Pc-en har nå konvertert til Intel-plattformen med en Atom N270 på 1,6 GHz, den fått mulighet for mer minne og ikke minst vil den nå selges med Windows XP som et alternativ til tunge Windows Vista.

Solid

Utseende og konstruksjon er som tidligere, men vekten på 1,2 kilo tilsier at den har blitt 100 gram lettere. Det ytre skallet er kledd i en kombinasjon av hardplast og aluminium som gjør at pc-en fremstår som svært robust – kanskje spesielt med tanke på hvilken prisklasse vi her snakker om.

Både tastatur, pekeplate og skjerm er dessuten forsterket med et belegg som skal hindre riper.

Harddisken har også en egen form for beskyttelse ved at den har en sensor som reagerer på voldsomme bevegelser og sørger for å parkere lese-/skrivehodet før det oppstår et skadelig støt. Om pc-en for eksempel faller ned fra skrivebordet og deiser i bakken er det ikke dermed sagt at verken hardidsk eller pc overlever fallet, men sjansen for at det er mulig å hente ut dataene øker betraktelig.

Kraftigere

Vårt teksteksemplar var en tidlig produksjonsmodell og vi gjør leserne oppmerksom på at det kan forekomme endringer i de endelige utgavene som kommer i salg. Vi fikk pc-en levert med 2 gigabyte minne, en harddisk på 160 gigabyte og Windows XP. Prisen på denne konfigurasjonen skal havne på 4 362 kroner inkludert mva. I skrivende stund koster den dermed det samme som Asus Eee PC 1000H og MSI Wind U1000, som begge har noenlunde like spesifikasjoner.

Betaler du litt ekstra kan HP levere pc-en med Windows Vista, men frem til Windows 7 lanseres vil du ytelsesmessig være bedre tjent med å holde deg til XP.

Maskinen har også støtte for SSD-enhet i stedet for vanlig harddisk, men produktsjef Stian Trosby sier til PC World at HP ikke vil lagerføre slike modeller i Norge på grunn av at prisen på SSD foreløpig er for høy.

Valgfri skjerm

Bredformatskjermen på 10 tommer har fått LED-belysning som bidrar til et lavere energiforbruk. Pc-en kan også leveres med to ulike skjermoppløsninger: enten 1366 x 768 piksler slik det var på forgjengeren eller 1024 x 576 piksler som er det normale på andre mini-pcer av samme kaliber.

Den høyeste oppløsningen gir en romslig arbeidsflate, men synes du skrift og fontstørrelse blir i minste laget har du altså mulighet til å velge redusert oppløsning.

HP Mininote 2140 har en usb-kontakt på hver side, men vi kunne strengt tatt ønsket oss en til.

 

Suverent tastatur

Også tastaturet på HP Mini-note skiller seg ut ved å være større. Bredden er ifølge HP kun åtte prosent mindre enn hos en normal 15-tommer. Tastene er helt flate og føles faktisk større enn hva som er normalt. Skal du skrive mye tekst har HP Mini-note det desidert beste tastaturet vi har vært borti på en mini-pc. Det er både mykt, stille og behagelig å skrive på.

Det samme kan vi derimot ikke si om pekeplaten. For å spare plass er denne lang og smal og gir en ganske kort bane når man skal føre musepekeren fra topp til bunn på skjermen. Dette gir ingen god kontroll over musepekeren og er etter vår mening det som irriterer oss mest med pc-en.

Av dedikerte hurtigtaster har pc-en strømbryter og aktivering av wlan i fornt. Lydnivåer og lysstyrke styres med en kombinasjon av FN + de ulike F-tastene.

Ikke integrert 3G

Av tilkoblingsmuligheter har maskinen Gigabit Ethernet, to usb-kontakter (en på hver side) uttak for høyttaler og mikrofon samt plass for både Expresscard/54 og SD-minnekort. Det er også støtte for den nye n-standarden for trådløst nettverk. For tilkobling til ekstern skjerm pc-en har pc-en vanlig analog vga-kontakt.

Siden maskinen har ekspansjonsmuligheter gjennom Expresscard er det mulig å øke utvalget av kontakter gjennom en ekstern dokkingstasjon. Denne løsningen gir deg blant annet en digital skjermtilkobling og flere usb-kontakter. Expresscard gir også mulighet for tilleggskort for 3g, men strengt tatt burde dette ha vært innebygget.

Når det gjelder muligheten for en optisk stasjon kan man benytte HPs eksterne Multibay II-løsning som tilkobles via usb. Av andre finesser er toppmodellen utstyrt med Bluetooth og et integrert Web-kamera i skjermen. Dette har en oppløsning på 640x480 piksler.

Infrastruktur