TEST: Lenovo Ideapad U310: Langt fra en Thinkpad?

Lenovo har økt fokuset på konsumentmarkedet – vi har testet ultrabærbarmodellen Ideapad U310.

Publisert Sist oppdatert

Lenovo har de siste årene hatt en kraftig økning av salget. Ifølge Gartners tall for tredje kvartal i år var Lenovo pc-produsenten som leverte flest pc-er i verden. Hos IDC er Lenovo fortsatt på andreplass, og vil trolig totalt sett for året innta den plasseringen på statistikkene fra flere markedsanalyseaktører.

På det norske markedet har Lenovo ligget litt ned på listene totalt sett. Mye av bakgrunnen for dette har vært at selskapet har hatt et hovedfokus på bedriftsmarkedet. Nå skal det gjøres et kraftigere fremstøt også mot konsumentmarkedet her til lands.

Første generasjon «ultrabook» for konsumentmarkedet fra Lenovo var modellen Ideapad U300. Denne pc-en ble aldri tilgjengelig på det norske markedet. Etterfølgeren U310 er nå imidlertid tilgjengelig. Pc-en har 13,3-tommers skjerm, men omtrent samme pc-en kan også leveres med 14,1-tommers skjerm under U410-modellbetegnelsen.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Lifebook U772: Lett, proff og stilig

Konstruksjon

For mange er konstruksjonskvalitet noe av det man forbinder med Lenovo. Men da snakker vi gjerne også om pc-er i et annet segment bruksmessig og ikke minst prismessig – det er begrenset hva Ideapad U310 har tilfelles med de dyrere ultraportable pc-ene i Thinkpad-familien.

Med en startpris på cirka 5 500 kroner for rimeligste konfigurasjon er Ideapad U310 blant de aller rimeligste ultrabook-spesifiserte pc-ene på det norske markedet. Og det merker man kanskje også, for inntrykket av konstruksjonen er ikke spesielt imponerende kvalitetsmessig.

Hele konstruksjonen virker «myk». I utgangspunktet trenger ikke det i seg selv å være problem – en fleksibilitet i konstruksjonen kan være en fordel også i forhold hva pc-en tåler. Men for U310 kan man for eksempel sette pc-en på fanget, presse litt med håndflaten på høyre side, og en av knappene under styreflaten blir trykt inn. Legges pc-en for eksempel i en sekk eller bag hvor den blir liggende under press, kan pc-en bli skjev – noe vi opplevde. Her ble det da en liten glippe mellom hoveddelen av pc-en og skjermen når den var lukket igjen. Chassiset kan se ut som aluminium, men er i plast. Rundt skjermen er plastikken blank, hvilket gjør det til en magnet for fingeravtrykkmerker.

Vekt på 1,7 kilo for en 13,3-tommers pc er relativt høyt. En del andre maskiner i samme segment – størrelse og prismessig – ligger mer ned mot 1,5 kilo. Lenovos strømforsyning er imidlertid både mindre og lettere enn det vi har sett for en del andre pc-er i segmentet.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Portégé Z930: Ekte lettvekter

Tastaturet gir en del etter når man skriver på det. Dette er noe man opplever på en del pc-er og det kan være irriterende i en del tilfeller. Når det gjelder segmentet av rimelige ultrabærbare har imidlertid U310 langt fra det dårligste tastaturet vi har prøvd. Styreflaten er ellers helt kurant.

Skjermen er den sedvanlige løsningen med 1366x768-oppløsning og blank overflate. Hadde skjermen hatt høyere oppløsning ville det nok også ha befunnet seg i et annet segment. Lysstyrken målte vi til rundt 150 cd/m2, hvilket er relativt lavt. Det er for så vidt greit nok til vanlig innendørsbruk, men kan gjøre det vanskeligere å se skjermbildet under lysmiljø som gir en del direkte lys mot skjermen – for eksempel når man er utendørs eller sitter på tog og buss. Fargemessig er skjermen som mye annet i segmentet, og man får en forvrengning av fargene når vinkelen på skjermen ikke blir «riktig» i forhold til øynene.

Les videre på neste side...