TEST: Lenovo Ideapad U350 - Vellykket mellomting?

TEST: Lenovo Ideapad U350 - Vellykket mellomting?

Kan Lenovo Ideapad U350 tukte våre CULV-favoritter fra Asus og Acer?

På nytt har vi tatt sett på en pc basert på Intels Consumer Ultra Low Voltage-plattform. Dette en pc som kan sees på som en mellomting av en minibærbar og en tradisjonell bærbar pc - både når det gjelder størrelse, ytelse, funksjonalitet og pris. I henhold til pris ser vi at slike maskiner variere fra cirka 4 000 kroner og til det dobbelte. En del av prisforskjellen kan ligge i prosessoren som benyttes, men det kan også være forskjeller i henhold til diskstørrelse, nettverksteknologier, byggekvalitet og batteri.

For 4 000 kroner kan man få bærbare pc-er som blir langt kraftigere enn disse, men vekten og størrelsen blir da betydelig større. Har man behov for en rimelig pc som er enkelt å frakte med seg kan CULV-baserte maskiner med 11,6- eller 13,3-tommers skjerm være verdt å se på.

Det tekniske

Det er lite som framstår som «fancy» med Lenovos Ideapad U350, men det blir også av de rimeligste – rett i overkant av 4 000 kroner må man ut med for å få modellen vi har testet. Det er ikke så mye under Acers 1810TZ, men Lenovos maskin er med 13,3-tommers skjerm og kan dermed være mer aktuell for dem som synes dette blir en sentral forskjell.

Samtidig som dette er den rimeligste maskinen blir den også av de enkleste maskinvaremessig. Riktignok leverer Lenovo maskinen med forskjellige prosessorer. Celeron 723 er den svakeste prosessoren, men prisforskjellen blir liten sammenlignet med modellen med Pentium SU2700-prosessoren som vi testet maskinen med. SU2700 er en enkeltkjerneprosessor på 1,3 GHz. Maskinen kan også leveres med tokjerneprosessoren SU4100 - prisen økes da til cirka 5 000 kroner hos den rimeligste nettbutikken i skrivende stund - og riktignok svært mye rimeligere enn den nest rimeligste forhandleren. Forventer man et litt mer avansert bruk av pc-en kan nok den ekstra prisen for denne prosessoren være verdt det. Samtidig får man da også større harddisk og mer minne - de rimeligste modellene har kun 2 gigabyte minne og 160 gigabyte harddisk.

Med SU2700-prosessoren vil pc-en nok for svært mange gi akseptabel ytelse for litt lettere vanlig kontorapplikasjonsbruk, helt enkel bildebehandling, websurfing etc. Blir flere prosesser aktive samtidig merker man i dag noe forskjell mellom å ha en enkjerne- og en tokjerneprosessor. F.eks. starter et gjennomsøk for virus i bakgrunn kan det merkes mer.

For sine vanlige bærbare pc-er er Lenovo gjerne i topp når det gjelder konstruksjonen av pc-en. Rent konstruksjonsmessig gir maskinen et godt inntrykk. Tastatur og styreflate er ok, og det samme er skjermen. Det er ikke spesielt å utsette på varmeutvikling, men viften er i perioder merkbar. Rent utseendemessig liker vi maskinen, samtidig som den er relativt konservativ i designet (det er tross alt en Lenovo...).

Av tilkoblinger finner man tre usb-porter, HDMI og VGA for tilkobling av skjerm og minnekortleser. Webkamera er integrert i skjermen. For nettverk har man 10/100 Mbps Ethernet og 802.11g. Med andre ord er det ikke støtte for Gigabit Ethernet eller 802.11n. Bluetooth er også på plass.

Batterimessig faller Lenovo litt bak en del av de andre maskinene i testen. For applikasjonstesten fikk vi i overkant av fire timer, mens på video holdt den ut i cirka to timer og tre kvarter. Ikke egentlig et dårlig resultat, og det vil dekke behovene for mange, men samtidig er det et godt stykke bak mange av konkurrentene i dette segmentet.

Konklusjon

Er man ute etter en enkel pc i dette segmentet med 13,3-tommers skjerm og klarer seg med ytelsen SU2700-prosessoren gir er ikke Lenovo Ideapad U350 et dårlig kjøp, men vi hadde nok fortrukket å gått opp litt i pris og fått en maskin som hadde vært bedre utstyrt prosessormessig og hatt lengre batteritid.

LES OGSÅ: TEST: Asus UL30A - Imponerende og lekker i medium størrelse

Infrastruktur