TEST: Lenovo Thinkpad Edge 15: En rimeligere Thinkpad

Hva gir Thinkpad Edge ut over å være penere og rimeligere enn de fleste andre Thinkpad-modellene fra Lenovo?

Publisert Sist oppdatert

Thinkpad Edge er en av de rimeligere modellseriene i Lenovos Thinkpad-serie. Mens man her tidligere hadde X-, R- og T-serien, har det de siste årene kommet flere serier. Først kom SL-serien, som er de rimeligste modellene. For ikke lenge siden ble også L-serien lansert. Man har også W-serien, som er bærbare arbeidsstasjoner, til dels basert på de samme modellene man finner i T-serien. Thinkpad Edge rettes i hovedsak mot bedrifter som ønsker noe rimeligere løsninger, men det kan også være en maskin som kan være aktuell for en del i konsumentmarkedet.

Edge leveres med 13,3- eller 15,6-tommers skjerm. For 13,3-tommers-modellen finner man også maskiner med Intels Core 2 Duo, AMDs Turion Neo X2- eller Athlon Neo X2-prosessor. Her vil det også komme modeller med AMDs nyeste bærbarprosessorer, som er basert på Phenom-arkitekturen. Modellen vi testet, var med 15,6-tommers skjerm og med Intel Core i5-430M-prosessor.

Det tekniske og ytelsen

Core i5-430M-prosessoren i vår testmodell gjør at dette er en pc med generelt god applikasjonsytelese. 15,6-tommers-modellen vil også leveres med en del andre prosessorer, blant annet også fra Core i3-serien. i3 er noe svakere, men fortsatt i stand til å levere god ytelse i vanlige kontorapplikasjoner.

Lenovos fokusmodeller på det norske markedet med Core i5 vil leveres med 4 gigabyte minne og 320 eller 500 gigabytes 5 400 o/min-harddisk. Grafikkprosessoren som benyttes er den man finner integrert i prosessoren. Det er på ingen måte en racer når det gjelder 3D, men for vanlige kontorapplikasjoner og videoavspilling gjør den jobben.

Det finnes to forskjellige skjermer for 15,6-tommers-modellen. Man har matt skjerm med LED-bakbelysning eller blank skjerm med tradisjonell belysning. Matt skjermoverflate vil foretrekkes av en del på grunn av mindre refleksjoner under en del lysforhold. Blank skjermoverflate («glossy») kan imidlertid framstå som mer livlig i fargene, uten at det nødvendigvis betyr mer korrekte farger. Vi testet modellen med matt skjerm, og må si oss fornøyd med skjermen – farger og lysstyrke er ok for segmentet.

Mens Edge 13 ikke har optisk enhet, finner man en dvd-brenner på plass i Edge 15.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Lifebook E780: Utholden arbeidspartner

Tilkoblinger og kommunikasjon

For nettverk har man Gigabit Ethernet og 802.11n wlan. Wlan er det Intels Wi-Fi Link 1000-kontroller som styrer. Selv om man har også har n-støtte, byr denne ikke på like god ytelse og rekkevidde som en del av de mer avanserte wlan-kontrollerne til Intel. Blant annet er det ikke 5 GHz-støtte. Dessuten er det færre antenner og muligheter for færre samtidige kommunikasjonsstrømmer. Uansett, for mange vil nok løsningen likevel gjøre en god jobb. Bluetooth er også på plass.

Noen modeller av Thinkpad Edge 15 er klargjort for integrert mobilt ved at antenner og SIM-kortleser er på plass i utgangspunktet. 3G-modem kjøpes da som tilleggsutstyr

For tilkobling av ekstern skjerm har man både VGA og HDMI. Det er tre usb-porter, derav én som også kan fungere som eSATA-port. En Expresscard/34-kortplass finner man også. Det er ikke støtte for dokkingstasjon eller USB 3.0. Nettopp dokkingstasjon vil for en del være et avgjørende element for å velge en mer avansert maskin. En skikkelig dokkingstasjon gir mulighet for at man bare setter maskinen i dokkingstasjonen og da har ekstern skjerm, mus, tastatur, kablet nettverk, andre usb-enheter og strøm koblet til på en svært rask måte.