TEST: Multicom Compal NBLB2 - Bærbar med neste generasjon innmat

Multicom flesker til med både firekjerneprosessor og DirectX 11-grafikk.

Publisert Sist oppdatert

Sent på høsten i fjor lanserte Intel Core i7 for bærbare pc-er. Like over nyttår ble serien utvidet med tokjerneprosessorer i Core i5- og i3-seriene, samt flere nye Core i7-modeller. Mye ligger altså an til at Intel planlegger å fase ut Core 2-serien. Ikke lenge etter lanseringen av de nye Intel-prosessorene kom også AMD på banen med spennende nytt til bærbarprodusentene, med grafikkprosessorer for bærbare, basert på Radeon HD 5000-serien.

Norske Multicom har valgt å kombinere disse to nyhetene i en bærbar pc. Multicom Compal NBLB2 er en 15,6-tommers bærbar du til stor del kan konfigurere etter eget ønske. Noen komponenter er faste, og en av de mest spennende nyhetene ender du opp med uansett hvordan du ellers velger å sette opp maskinen, nemlig Radeon HD 5650 grafikkprosessoren. Denne grafikkprosessoren er ikke av de sprekeste i serien, men den gir muligheten for bedre grafikk og ytelse i spill utviklet for den nye teknologien.

Grunnmodellen leveres med en Intel Core i5-520M med to kjerner på 2,4 gigahertz, fire gigabyte 1 066 MHz DDR3-minne og 250 gigabyte harddisk, og koster like over 8 000 kroner. Vår testmodell var noe sprekere utstyrt. Blant annet hadde vi både større og raskere harddisk, en 500 gigabyte 7 200 o/min. Viktigst var imidlertid prosessoren, en Intel Core i7 720QM-prosessor med fire kjerner på 1,6 gigahertz. Denne prosessoren har støtte for Turbo Mode, som automatisk klokker prosessoren opp til så mye som 2,8 gigahertz under visse forutsetninger.

Grunnmodellen leveres med 1 366 x 768 oppløsning på den 15,6 tommer store skjermen, men man kan også velge FullHD-oppløsning, altså 1 920 x 1 080. 1 366 x 768 føles rett og slett for lite på en skjerm av denne størrelsen. Skjermen er utstyrt med LED-baklys og blank overflate, og bildet har fin kontrast og relativt god fargegjengivelse. Lysstyrken er svært god på høyeste nivå.

Fra middels til sint

Litt avhengig av hvordan du velger å konfigurere maskinen, kan NBLB2 være alt fra en middels rask spillmaskin, til en kraftig arbeids-pc som lar deg jobbe med tunge programmer. Selv om Radeon HD 5650-brikken er splitter ny og støtter DirectX 11, er den ikke noe racer. I nye og tunge spill må man gjerne et godt stykke ned på detaljnivå for å oppleve god flyt.

Maskinen levers naturlig nok med 64-bit Windows 7. Du kan selv velge om du vil ha den levert med Home Premium, Professional eller Ultimate. For de aller fleste vil nok førstnevnte holde lenge. Med overgangen til Windows 7 valgte vi å oppdatere testrutinene våre, og en rekke av programmene og spillene vi tidligere bruke er byttet ut med nyere og mer aktuelle utgaver. Noen programmer og spill har imidlertid fått bli med over. Dermed er det mulig å sammenligne ytelsen opp mot selv litt eldre modeller vi har testet som fortsatt er i salg.

Takket være at maskinen er utstyrt med en Intel Core i7 med fire kjerner gjør den det svært bra i tester som tar for seg applikasjonsytelse. Et sluttresultat på 5 900 poeng i testprogrammet PCMark Vantage er det beste vi har registrert til nå, og det meste tyder på at dette er en maskin som vil takle selv tyngre arbeidsoppgaver uten store problemer. Faktisk er det nesten på nivå med flere at de kraftigste, stasjonære spill-pc-en vi har testet.

Spill og moro

Maskinen er utstyrt med absolutt nyeste type Radeon grafikkprosessor, med 1 GB-minne og støtte for DirectX 11. Radeon HD 5650 plasserer seg midt på treet rent ytelsesmessig. Slik sett blir maskinen i beste fall å regne som en middels rask spillbærbar. Det må understrekes at vår test-pc var basert på tidlige drivere, og at ytelsen nok kan vise seg å være noe bedre på en pc hvor grafikkprosessoren og driverne er ferdigstilt.

Vi har testet NBLB2 med Crysis Warhead, Colin McRae Dirt 2, S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat og Tom Clancy's H.A.W.X. Alle spillene støtter DirectX 10, og to av dem har i tillegg støtte for DirectX 11. Vi benytter oss også av testprogrammet 3DMark Vantage.

I 3DMark Vantage ble resultatet omtrent som forventet. Omtrent 3 500 poeng på Performance-testen er ikke noe å slå hæle i taket for, men det er heller ikke avskrekkende dårlig. Resultatet indikerer som vi antok på forhånd, at dette blir å regne som en middels sprek bærbar til spillbruk.

Vår testgjennomkjøring av Crysis Warhead ga en bilderate på 23 bilder i snitt i lav oppløsning og med middels detaljer. Ved skjermens standardoppløsning og med middels detaljnivå falt bilderaten til 17 bilder per sekund. Begge deler blir å regne som for svakt til at spillet føles spillbart, og i alle fall for svakt til at du får en god opplevelse fra spillet.

Det sto noe bedre til da vi testet maskinen med Colin McRae Dirt 2. Dette spillet støtter DirectX 11, noe som gjør at maskinen er i stand til å levere ekstra flott grafikk når rallybilen din farer gjennom landskapet. Med en fin blanding av middels og høye grafikkinnstillinger var spillet spillbart i 1 920 x 1 080 oppløsning, om enn ikke med silkemyk flyt. Vi fikk et resultat på 30 bilder per sekund med middels detaljnivå og kantutjevning deaktivert i FullHD oppløsning. Med detaljene på høyeste nivå og med 4X kantutjevning sank bilderaten til 18 bilder per sekund, noe som blir for svakt til at spillet er spillbart.

Spilltestene bidro til å bekrefte våre antagelser om at dette er en maskin som nok ikke gir de helt store spillopplevelsene, men som bør duge greit nok om du ikke er avhengig av å ha detaljene stilt til høyeste nivå. Det hele må naturligvis også sees opp i mot prisen, og også hva man ellers kan forvente av andre pc-er i samme prissjikt.