TEST: Ny vår for Zepto?

TEST: Ny vår for Zepto?

Det har vært relativt stille rundt Zepto de siste par årene. Nå er nye modeller med nyeste versjonen av Core 2 Duo tilgjengelig.

Etter et par år i norske hender, underlagt Netshop, har det danske Zepto-kontoret igjen overtatt ansvaret for merket i Norge. De par siste årene har det ikke vært spesiell fokus på Zepto i Norge, selv om maskinene riktignok har vært tilgjengelige. Danskene lover satsing og konkurransedyktige priser. Flere nye modeller gjør nå sitt inntog. Vi har testet Znote 6625WD – en maskin rettet mot kravstore brukere når det gjelder ytelse.

Det tekniske

Zepto gir muligheter for tilpassing av konfigurasjonen på flere områder når man kjøper. Blant annet kan man velge mellom forskjellige prosessorer, harddisker og utstyrselementer. Maskinen har to grunnkonfigurasjoner, 6625WD Value og 6625WD Power. Vår modell tok utgangspunkt i den sistnevnte. Vekten er i utgangspunktet 2,7 kilo, men vil variere litt med konfigurasjonen man velger. Dette er en temmelig ok vekt for en velutstyrt maskin med 15,4-tommers skjerm.

Prosessoren i vår testkonfigurasjon var Intels Core 2 Duo T9300. Denne basert på Penryn-arkitekturen og en av de raskere modellene i serien. T9500 er den raskeste Zepto tilbyr for pc-en og koster cirka 1 600 kroner ekstra sammenlignet med T9300, men det er lite ekstra man får i praktisk ytelse. Modellen T8300 er også tilgjengelig, og vil kunne gi en litt bedre balanse av pris og ytelse hvis man ikke trenger en av de raskeste prosessorene. Fordelen med de Penryn-baserte prosessorene er blant annet lavere strømforbruk og forbedret ytelse. På enkelte områder kan ytelsen etter hvert også bli betydelig bedre ettersom mer programvare vil utnytte det nye SSE4-instruksjonssettet.

Vår testmaskin var utstyrt med fire gigabyte minne. Noe mindre enn dette er rett og slett ikke mulig å bestille. Med minneprisene man har i dag ville det uansett vært lite å spare ved å velge to gigabyte. Fire gigabyte vil kunne gi en ytelsesforbedring selv om man ikke har den tyngste bruken – blant annet fordi Windows setter opp ledig minne til å fungere som hurtigbuffer for lagring av filer og annen data som nettopp har blitt benyttet. Zepto gir muligheten for at maskinen leveres med 64-bit Windows Vista. Med 32-bit Vista vil man kun få utnyttet 3,5 gigabyte av minnet, men for de aller fleste vil vi anbefale 32-bit Vista både på grunn av kompatibilitet og av ytelse i en del sammenhenger.

Grafikkprosessoren i pc-en er Nvidias GeForce 8600M GT. Dette er en løsning som gir en god kombinasjon av pris og ytelse. Zepto retter maskinen også mot dem som legger fokus på spillytelse, og løsningen gir riktignok mulighet for å spille med relativt ok ytelse, men spiller man mye kan en pc med bedre grafikkytelse være en fordel etter dagens standarder.

Når det gjelder harddisk har man tre valg når maskinen bestilles. Man kan velge mellom 320 gigabyte 5 400 o/min-harddisk, 200 gigabyte 7 200 o/min-harddisk og 32 gigabyte SSD. Det er ingen prisforskjell mellom 320 og 200 gigabyte, men 200 gigabyte-modellen blir noe raskere ettersom den har høyere rotasjonshastighet. På diskintensive operasjoner kan man i en del sammenhenger få over 20 prosent bedre ytelse, men for de fleste tror vi høyere kapasitet kan være et bedre valg enn den ekstra ytelsen.

LES OGSÅ: Lovende bærbarplattform

Ytelse og batteri

I praksis gir maskinen ytelse som forventet. Applikasjonsytelsen er i praksis svært bra og som forventet ut i fra spesifikasjon og pris. 3d-ytelsen er også akseptabel.

Batteritiden for applikasjonsbruk er i underkant av 2,5 timer, hvilket er middels bra. Det er imidlertid mulig å kjøpe maskinen med et ekstra batteri som har dobbel kapasitet. Dette øker vekten noe og batteriet stikker ut på baksiden av maskinen, men for dem som jobber mye på batteridrift kan det være en god investering. Man vil da også ha to batteri man kan bytte mellom.

Funksjonalitet

Skjermen er på 15,4 tommer og har oppløsning på 1680 x 1050. Etter vår mening er dette en svært god oppløsning for denne skjermstørrelsen, men det er nok enkelte som synes det kan være i høyeste laget. Skjermen har blank overflate som gir litt refleksjoner i visse lysmiljø. Den er imidlertid ikke av de verste på dette området. Generelt sett kan skjermen sies å være meget god.

Funksjonalitetsmessig skiller ikke maskinen seg spesielt ut i fra andre i segmentet. Man har wlan ned 802.11g/n-støtte, Gigabit Ethernet, minnekortleser, ExpressCard/54-kortplass, integrert webkamera, firewire og fire usb-porter. For tilkobling av skjerm har man kun analog vga-tilkobling. Vi kunne her ønsket dvi eller hdmi. Dokkingstasjon til maskinen kan leveres, men heller ikke denne har digital skjermtilkobling.

eSATA har ellers blitt vanlig hos mange produsenter, men var ikke å finne på Znote 6625WD. Maskinen kan heller ikke leveres med Bluetooth.

Konstruksjon

Designmessig er ikke maskinen spesielt spennende. Rent utseendemessig synes vi den ser litt billig ut. Det generelle inntrykket av konstruksjonen er imidlertid ok kvalitetsmessig.

Støynivået er under normal bruk bra. Som for andre maskiner i segmentet må man regne med noe viftestøy under høy belastning. Varmeutviklingsmessig er maskinen også ok.

Konklusjon

Konfigurasjonen vi fikk til test koster cirka 12 500 kroner. Ønsker man maskinen levert med et høykapasitetsbatteri i tillegg må man legge på cirka 1 200 kroner ekstra. Man kan imidlertid spare en tusenlapp hvis man ikke trenger Windows levert med maskinen.

Totalt sett er det en helt ok maskin, og sett i forhold til mange av aspektene i konfigurasjonen forstår man prisen. For en del brukere ville vi nok ha anbefalt for eksempel HP Compaq 8510p i stedet, selv om man da for samme pris hadde fått litt svakere prosessor, mindre minne og mindre (eller tregere) harddisk. Maskinen fra HP kan imidlertid stille med noe bedre batterilevetid som standard og digital skjermtilkobling i form av hdmi.

Zepto Znote 6625WD

Pris: Fra kr 7300 inkl. mva.
Testet: Ca. kr 12 500 inkl. mva
Internett: www.zepto.no

+ God ytelse. God skjerm. Mulighet for dokking. 4 GB minne standard.

- Ikke dvi/hdmi. Ikke eSATA. Noe svak driftstid med standardbatteri.

LES OGSÅ: Macbook Air: Lett, lekker og svindyr

Infrastruktur