TEST: Samsung 900X3A - Liten og elegant

TEST: Samsung 900X3A - Liten og elegant

Samsungs 9-serie kan være årets lekreste pc, men har et meget stort problem....

Samsung Series 9 er for undertegnede nyheten som ble huset best fra årets CES-messe – en pc på litt over 1,3 kilo med 13,3-tommers skjerm, Core i5-prosessor og SSD. Det skulle i teorien tilsi god ytelse for den som trenger en pc som er lett å ha med seg og jobbe mobilt med.

Det første mange vil trekke fram er at det blir en konkurrent til Macbook Air i 13-tommers-versjon. Mens Macbook Air er basert på Core 2 Duo er Samsungs 900X basert på Core i5. Selv om klokkefrekvensen er lavere, er ytelsen bedre. Skal man ha Macbook Air med den raskeste prosessoren blir den også noen tusenlapper dyrere. Ellers blir mange av pc i samme segment noe tykkere og tyngre.

Samsung 900X3A, som 13,3-tommers-modellen heter, har mange positive sider, men som vi skal komme tilbake til er det også problemer som overskygger det meste.

God ytelse

Som utgangspunkt for generelt god applikasjonsytelse har man en Intel Core i5-2537M-prosessor med to kjerner på 1,4 GHz. Under visse forutsetninger kan prosessoren klokke seg opp til 2,3 GHz via Intels TurboBoost-teknologi. Prosessoren er ikke like rask som det man finner i «vanlige bærbare», men sett ut i fra segmentet maskinen befinner seg i ser vi for oss at bruksområdene ikke blir de aller tyngste – pc-er i dette segmentet er ikke noe man kjøper for å jobbe med videobehandling, tung bildebehandling eller spill. Bildebehandlingsmessig gir imidlertid prosessoren et akseptabelt resultat selv for litt tyngre arbeid i Photoshop, men det er ikke maskinen man velger hvis slikt arbeid er blant de primære bruksområdene. Grafikkprosessoren er Intels HD Graphics, som er integrert i selve prosessoren. Dette er en løsning som fungerer helt tilfredsstillende i henhold til vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling.

 

God hjelp ytelsesmessig får man også gjennom at maskinen leveres med SSD. Det benyttes her en 128 gigabyte SSD fra Samsung selv som gir god ytelse enten det er snakk om applikasjonsbruk eller større filoperasjoner. 4 gigabyte minne er standard, men maskinen har en ledig minnesokkel for oppgradering. Det skal imidlertid påpekes at det ikke er spesielt enkelt å åpne pc-en. Det finnes imidlertid guider og videoer på nettet for hvordan det gjøres.

Infrastruktur