TEST: Samsung 900X3C: Rålekker 13-tommer

Lett, kompakt og med god skjerm.

Publisert Sist oppdatert

I vår testet vi modellen 900X4C fra Samsungs 9-serie. Dette var en pc som med sin lave vekt og slanke design imponerte stort – spesielt med tanke på skjermstørrelsen på 15 tommer.

900X3C er den nedskalerte versjonen – 13-tommers skjerm, enda tynnere og lavere vekt. Når det gjelder utforming, ytelse og funksjonalit blir det i stor grad likt. Det stilige designet fra første generasjon 9-serie er videreført.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X4C: Stor lettvekter

 

Konstruksjon

Dette er blant de tynneste pc-ene på markedet – den er 13 mm på det tykkeste, inkludert fot-knottene på undersiden. Vekten målte vi til 1,17 kilo, hvilket også gjør dette til en av de letteste 13-tommerene på markedet. Toshibas Z930-modell er så vidt oss bekjent den letteste, med en vekt rett under 1,1 kilo.

Det er noen kompromisser som må gjøres for de minste og letteste pc-ene, men 900X3C får vi et svært godt inntrykk av når det gjelder konstruksjonen.

Vi har ikke noe å utsette på varmeutvikling eller støy. Maskinen virker solid og designet virker gjennomtenkt. En liten ulempe er at USB 3.0-porten sitter litt nært strømforsyningskontakten – vi opplevde da at blant annet en del usb-minnepinner ikke kunne benyttes mot USB 3.0-porten når strøm var koblet til. Man bør være forsiktig med å presse usb-enheten inn – kontakten fra strømforsyningen er svært tynn og vi mistenker at den relativt lett kan bli bøyd.

Slik vi kan forstå det har Samsung gått bort i fra å bruke duraluminium i konstruksjonen på deres 9-serie og bruker i stedet vanlig aluminium. Første generasjon av serien hadde dette. Bruken av duraluminium kan se ut til å ha forsterket problemet rundt den svake antenneløsningen som forrige versjon av denne maskinen hadde. For 900X3C er trådløsytelsen helt ok i forhold til segmentet.

Pc-en har et greit tastatur med bakgrunnsbelysning og en god styreflate.

LES OGSÅ:

TEST: HP Spectre XT: Lekker ultrabærbar fra HP

 

God skjerm

Samsung har lagt litt ekstra i skjermpanelet sammenlignet med en del andre pc-er. Så bra som Asus har på noen av sine UX-modeller er den ikke, men fargegjengivelse og innsynsvinkel er god.

Med dette tenker vi ikke på innsynsvinkel fra sidene – for en del vil det være en fordel om det fra siden er dårlig innsynsvinkel, slik at for eksempel sidemannen på fly, buss eller tog ikke så lett kan se på skjermen. På en del pc-er benyttes det skjermpaneler som er avhengig av at skjermen står «korrekt» i forhold til øynene for at det ikke skal bli godt synlig forvrenging av bildet. 900X3C har for god innsynsvinkel både horisontalt og vertikalt.

Skjermoppløsningen er 1600 x 900 punkter – en oppløsning som passer godt til skjermstørrelsen. Lysstyrken fra skjermen er også bra – vi målte det til over 400 cd/m2, hvilket er blant det beste på markedet for vanlige pc-er. Skjermoverflaten er i tillegg matt, hvilket gir mindre refleksjoner i en del lysmiljø.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX31A: Ultrabærbar med superskjerm

 

Mindre minne

Rent prosesseringsmessig vil mange av pc-ene i dette segmentet gjøre en god jobb selv på litt tyngre oppgaver. Vår testmodell av 900X3C hadde en Core i5-3317U på 1,7 GHz. På det norske markedet har vi kun sett pc-en med denne prosessoren. I andre land finnes den imidlertid også med raskere Core i7-prosessor.

Det som imidlertid for noen kan være en flaskehals er minnet. 900X3C leveres med 4 gigabyte minne i utgangspunktet. I likhet med blant annet Asus UX31A er det heller ikke mulighet for å installere mer minne. I første generasjons Samsung 9-serie med 13-tommers skjerm var det muligheter for å oppgradere til 8 gigabyte minne.

 

Pc-en er kun tilgjengelig med SSD. Vår testmodell hadde SSD på 128 gigabyte, men modeller med 256 gigabyte er også tilgjengelig. Vi er imidlertid litt skuffet over SSD-en. Ikke at den er direkte treg, men det er en av SSD-ene med svakest ytelse som vi har sett på nyere pc-er. SSD-en benyttet i forgjengeren og i 900X4C-modellen vi testet var raskere. I de tidligere Samsung-pc-ene vi har testet, som har hatt god SSD-ytelse, ble Samsungs egne SSD-er benyttet. I denne pc-en sitter en SSD fra Sandisk.

Når det gjelder tilkoblinger stiller pc-en med én USB 2.0- og én USB 3.0-port. Det er støttet for kablet nettverk gjennom medfølgende adapter. For skjerm har man mini-VGA og micro-HDMI. Adaptere for dette følger ikke med. Det er HDMI-kabler å få kjøpt som er standard HDMI i den ene enden og micro-HDMI i andre enden. SD-minnekortleser er også på plass.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio S 13P: Dyr, men gjennomført

 

Bedriftsmodeller

Blant de konfigurasjonene Samsung tilbyr av 900X3C finner man også modeller rettet mot bedrifter. Disse leveres med Professional-versjon av Windows, samt at de har TPM-sikkerhetsbrikke.

Batteri

Batteritiden er god med tanke på hvor lett og tynn pc-en er. Pc-en klarer cirka tre og en halv time på videoavspilling, fire timer og tre kvarter med websurfing/Spotify og nesten fem og en halv time med vanlig applikasjonsbruk.

 

 

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Lifebook S792: Avansert 13-tommer

 

Konklusjon

Samsungs 9-serie av bærbare pc-er er for dem som prioriterer lav vekt, kompakte mål og design. Samtidig gjør pc-en en jevnt over svært god jobb i dette segmentet. Skjermen på pc-en er meget god og ytelsen i praksis som for mange av de andre pc-ene med samme prosessor, minnemengde og SSD. SSD-en er ikke fullt så rask på alle typer operasjoner og for de litt mer avanserte brukerne kunne det vært en fordel om pc-en var mulig å få med 8 gigabyte minne.

To direkte konkurrenter å trekke fram kan være Asus UX31A og Toshiba Z930. Ultrabærbare i dette segmentet med 13-tommers skjerm kan hos flere aktører veie opp i mot 1,4 kilo. Z930 blir i samme vektklasse som 900X3C, men er på det jevne ikke en like god pc - blant annet har den ikke like god skjerm og tastatur. Asus UX31A har bedre skjerm enn 900X3C, men er noe tyngre. Et element nå er også at Asus kan levere en versjon av UX31A med trykkfølsom skjerm.

Design- og konstruksjonsmessig må vi si oss meget fornøyd – dette er en av de peneste pc-ene på markedet. Synes man 13-tommers skjerm er for lite, kan man også merke seg 900X4C-modellen med 15-tommers skjerm. Skjermen på 15-tommeren er imidlertid ikke like god fargemessig og oppløsningen er den samme.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Portégé Z930: Ekte lettvekter