TEST: Samsung Chronos 7 - Samsungs MacBook Pro?

Under et mildt sagt MacBook Pro-inspirert ytre leverer Samsung en god pc med sin nye Chronos 7.

Publisert Sist oppdatert

Samsung og Apple har de siste månedene vært i en hard feid når det gjelder designet på en del av Samsungs produkter. I hovedsak har det vært snakk om mobile enheter, og blant annet at Samsungs nettbrett har vært svært like Apples iPad. Samtidig skal det sies at Samsung for fem år siden hadde en digital bilderamme som rent utseendemessig er til forveksling lik en iPad.

At Samsungs Chronos 7-serie er svært lik Macbook Pro, er det ingen tvil om – såpass lik at man nesten må le litt. Men ok – utseendet er likt, men spørsmålet får da heller være om Samsung her ellers leverer en vel så bra pc?

Chronos 7-serien leveres med skjermstørrelse på 14 eller 15,6 tommer. Det vi har testet er 14-tommeren, som har 1600x900 punkters skjermoppløsning og matt skjermoverflate. Dette er to elementer som er relativt sjeldne i konsumentsegmentet – man må oftest opp på en høyere skjermstørrelse for å få denne oppløsningen, og som regel har pc-ene blank skjermoverflate som under en del lysforhold kan gi mye refleksjoner.

For en del vil nettopp disse to elementene være faktorer som gjør at Chronos 7 blir verdt å merke seg, og vi vurderer skjermoppløsningen på Chronos 7 som en styrke. Bildekvalitet og lysstyrke er normal for segmentet.

Vekten på pc-en er litt over 1,9 kilo – hvilket er ganske bra for en «fullutstyrt» 14-tommers-pc. Generelt får man et svært godt inntrykk av konstruksjonskvaliteten, og pc-en har også et godt tastatur, og en stort sett god styreflate. I enkelte situasjoner opplevde vi at styreflaten kunne ha litt egne meninger om hva som skulle gjøres, men dette kan tildels være snakk om å bli vant med hvordan den skal benyttes.

For tastaturet er det også bakbelysning, og i bruk har vi ikke noe å utsette på pc-ens varmeutvikling eller støynivå. Sensor for styring av lysstyrke på skjerm er imidlertid plassert slik at lyset fra skjermen kan påvirke den litt, og man kan få litt hyppige endringer, men dette kan overstyres.

Lysstyrken for skjermen er meget god, men fargegjengivelsen imponerer ikke. For vanlig applikasjonsbruk vil dette for de fleste bety lite, men det er et element å merke seg for dem som ønsker å jobbe en del med bildebehandling. Horisontal innsynsvinkel er også noe dårlig – det vil si at står ikke i skjermen i «rett vinkel», blir fargene også feil.

 

Det tekniske

Pc-en vil leveres i litt forskjellige konfigurasjoner. Vår testmodell var utstyrt med Core i5-2430M-prosessor med to kjerner på 2,4 GHz og 4 gigabyte minne. For lagring hadde pc-en en 750 gigabyte harddisk (7 200 o/min) kombinert med en SSD på 8 gigabyte. Denne mini-SSD-en benyttes til å bufre filene man bruker mest, slik at ytelsen på for eksempel applikasjonene man bruker mest, blir bedre. Løsningen er basert på teknologi fra Diskeeper. Vi kunne nok ha ønsket at bufferstørrelsen var noe høyere for å gi noe bedre effekt og at en modell med en vanlig større SSD var tilgjengelig.

For grafikk har pc-en en AMD Radeon HD 6490-grafikkprosessor, samt Intels grafikkprosessor som er integrert i prosessoren. For bruksområder som krever litt ekstra av grafikkprosessoren, kan AMD-brikken benyttes, mens man ellers benytter Intel-grafikken for vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling. Programvaren fra AMD for administrasjon av dette synes vi ikke er like brukervennlig som Nvidias Optimus-løsning som vi tidligere har sett på mange pc-er.

Rent ytelsesmessig er Radeon HD 6490-grafikkprosessoren for så vidt bedre enn Intels løsning. Til spillbruk faller denne prosessoren imidlertid gjennom. Og da tenker vi ikke bare på ivrige gamere, men også dem som spiller uten å de helt store kravene.

Når pc-en først skal leveres med en dedikert grafikkprosessor, kunne vi ønsket oss en litt kraftigere Radeon-brikke. Når det gjelder vanlig applikasjonsbruk gjør pc-en en svært god jobb med Core i5-prosessoren.

Optisk er på plass, og i likhet med på Macbook Pro har man valgt en «slot-in»-basert enhet. Det er litt mer praktisk og litt stiligere designmessig. Et par ulemper er det imidlertid – man kan ikke lese 8 cm-plater (men når så du det sist?), samt at du mister muligheten til å erstatte den optiske enheten med en adapter som gir støtte for en ekstra intern harddisk eller SSD.

Bluetooth og Gigabit Ethernet er også på plass, samt 802.11n wlan. Samsung benytter her et wlan-kort fra Broadcom. Ytelse og rekkevidde er ikke mer enn middels god, samt at det ikke er støtte for 5 GHz-kommunikasjon. Av tilkoblinger ellers finner man blant annet HDMI for ekstern skjerm og to usb-porter, derav én med USB 3.0-støtte. Vi kunne gjerne ha ønsket en usb-port eller to til.

Les videre på neste side...