TEST: Samsung X360 - Elegant, kompakt og lett

TEST: Samsung X360 - Elegant, kompakt og lett

Samsung X360 er en elegant ultraportabel rettet mot bedriftsbrukere.

Samsung har levert bærbare pc-er en god stund. På det norske markedet var minibærbare det første satsingsområdet, med blant annet NC10. Som vi tidligere har skrevet satser Samsung nå også på en rekke av sine andre bærbarmodeller, og sikter seg inn på både konsument- og bedriftsmarkedet. Den første av pc-ene vi har sett på er lettvekteren X360. Vekten er i overkant av 1,3 kilo og den har en 13,3-tommers skjerm. Dette kombineres med en tokjernes Intel Core 2 Duo SU9300-prosessor og et batteri som i våre tester ga hele seks og en halv times applikasjonsbruk.

Det tekniske

Pc-en er basert på Intels Centrino 2-plattform. Vårt testeksemplar hadde en Core 2 Duo SU9300-prosessor på 1,2 GHz. Dette høres ikke mye ut i dag, men for de aller fleste vil den gi tilstrekkelig ytelse for vanlig applikasjonsbruk. Pc-en vi testet var ellers utstyrt med 3 gigabyte minne (4 gigabyte er maks) og 120 gigabyte harddisk. Maskinen skal også kunne leveres med SSD i stedet for harddisk. Maskinen har ikke integrert optisk enhet, men en ekstern usb-enhet følger med. Ser vi på egne erfaringer er det ikke ofte i dag man trenger den optiske «ute på tur». Det å ha en ekstern enhet kan dermed være mer hensiktsmessig, ettersom pc-en blir mindre, samt at man kan gjøre andre prioriteringer i konstruksjonen av pc-en. En intern optisk enhet tar en relativt høy prosentandel av plassen i pc.

Pc-ens grafikkprosessor er Intels brikkesettintegrerte GMA X4500 – en løsning som dekker behovene til applikasjonsbruk og enkel 3D og video. Dekodingsmulighetene for HD-video er tilstede, men formatstøtten er ikke like god som hos Nvidia og AMD. For en maskin i dette segmentet blir det heller nødvendigvis ikke så viktig.

Noe som er unikt med Samsung er i utgangspunktet at det er et selskap som kan produsere det aller meste av komponenter til en bærbar selv. Selskapet produserer blant annet skjermpaneler, optiske enheter, harddisker, minne og mer til. I pc-en finner man riktignok minne fra Samsung – trolig er også skjermen fra Samsung, men den medfølgende optiske enheten er fra Lite-On og harddisken er fra Toshiba. De andre divisjonene innenfor Samsung må nemlig konkurrere på lik linje som andre selskaper for å levere komponenter til pc-divisjonen.

Kommunikasjon og tilkoblinger

Pc-en har 802.11n wlan, Bluetooth og Gigabit Ethernet. Man finner tre usb-porter og både vga- og hdmi-kontakt for tilkobling til ekstern skjerm.

X360 leveres enn så lenge ikke med integrert 3G i Norge. Tilbakemeldingen fra Samsung er også at dette per i dag ikke kan etterleveres som oppgradering. For en maskin i dette segmentet burde man i dag absolutt ha opsjon for 3G på plass.

Maksinen har også en Expresscard/34-kortplass, hvilket det for så vidt også finnes 3G-kort til, men som gjerne vil stikke litt ut fra siden på pc-en. At man ikke har Fireware eller eSATA er vanlig på pc-er i dette størrelsessegmentet.

Samsung tilbyr dokkingstasjon til pc-en, hvilket gjør det enklere om maskinen også skal brukes som hoved-pc på kontoret.

 

Design og konstruksjon

Rent utseendemessig liker vi pc-en meget godt. Designen har innslag av blant annet «pianolakk» og børstet aluminium, noe som gir et litt eksklusivt inntrykk. Det setter seg imidlertid lett fingermerker og støv/skitt fester seg lett i aluminiumen.

Plasseringene av porter eller støynivå har vi ikke noe å utsette på. Styreflaten er kurant – vi har vært borti bedre. Tastaturet er imidlertid bra, men vi hadde sett det som en fordel om Samsung ikke flyttet på knapper. Et vanlig tastatur har en liten Shift-knapp på venstre side og en større på høyre side. Samsung har snudd om på dette, og videre plassert tasten man vanligvis finner ved siden av venstre shift-tast på andre siden av tastaturet. Det er for så vidt bare en tilvenningssak, men hvis man jobber med forskjellige tastaturer kan det være irriterende. For undertegnede benyttes tasten som er flyttet en del, hvilket da ga et avbrudd i skrivingen. Samtidig traff man den flyttede tasten når høyre shift-tast skulle benyttes.

Selve konstruksjonen virker ok. Uten lang tids bruk er det vanskelig å direkte bedømme dette. Skjermen er imidlertid lite avstivet og det skal ikke så mye press til for at den kommer i kontakt med tastaturet. Skjermen er for applikasjonsbruk ok. Den framstår som relativt lyssterk og med god kontrast, men ikke med de beste fargene – men så er dette en skjerm primært rettet mot kontorapplikasjoner. Skjermen benytter LED som bakgrunnsbelysning. Skjermoverflaten er blank, hvilket nå blir mer vanlig i bedriftssegmentet. Hvorvidt man liker det er en smakssak, men det gir lett mer refleksjoner, samt regnes ikke til å være en like god løsning som matte skjermer ergonomisk sett. Fordelen blir at skjermen gjerne framstår med bedre kontrast og mer «levende» farger.

Infrastruktur