TEST: Sandberg Hard Disk Cloner: Smart diskkloner?

TEST: Sandberg Hard Disk Cloner: Smart diskkloner?

Sandberg Hard Disk Cloner lar deg enkelt aksessere løse interne harddisker og klone innholdet over på en ny disk.

Lyst til å utvide til en større harddisk i pc-en uten reinstallasjon? Vil du ha en image-disk i bedriften som benyttes for å laste programvare inn på nye pc-er? Sandberg Hard Disk Cloner kan være en enkel og rask løsning, under visse forutsetninger. Videre vil man ha muligheten til å enkelt hente data ut av pc-er som har fått feil – da enten over til disken i en ny pc eller aksessere disken som en ekstern usb-disk for å hente ut spesifikke data.

Dokkingstasjonen kan benyttes mot både 2,5- og 3,5-tommers harddisker, og SSD-er, med Serial ATA-grensesnitt. Tilkobling til pc kan gjøres via USB 2.0 eller eSATA. Sistnevnte vil kunne være betydelig raskere – godt over 100 megabyte i sekundet hvis harddisk og eSATA-kontroller gir mulighet for det. USB 2.0 er i praksis begrenset til i overkant av 30 megabyte i sekundet. Vi hadde gjerne sett at det også var USB 3.0-støtte. Tilkoblet via eSATA kan man kun akessere én harddisk i dokkingstasjonen.

LES OGSÅ: TEST: Winstar USB3.0 HDD Docking Station: Lynrask disk-dokking

Uten programvare

Enheten kan klone harddisker uten å være tilkoblet en pc og uten noe programvare. Klideharddisken settes i den ene diskplassen og målharddisken i den andre – videre er man to knappetrykk unna å starte kloneprosessen. Her er det imidlertid enkelte forutsetninger. Målharddisken må være større enn kildeharddisken – dermed kan du for eksempel ikke klone en 500 gigabyte harddisk til en annen 500 gigabyte-disk. Videre blir den ekstra plassen på målharddisken ikke umiddelbart utnyttet – partisjonen fra kildedisken blir ikke gjort større på måldisken, men man kan i ettertid opprette en ekstra partisjon på disken eller velge å endre partisjonsstørrelse hvis man har programvare for det.

Vi hadde gjerne sett at løsningen var smart nok til å om så kunne klone en harddisk til en mindre harddisk, bare det var plass nok. Når det klones på denne måten, uten bruk av programvare på pc-en, må man også forsikre seg om at man har plassert harddiskene riktig. Gjør man her feil, kloner man den tomme harddisken over til disken man har data på.

Best med programvare

Det følger med et enkelt diskkloningsprogram for Windows som heter FNet CloneDrive. I praksis er denne programvaren temmelig begrenset, og det finnes andre programmer som kan være et langt bedre valg – både gratis og eventuelt relativt rimelige.

Kloning uten programvare tar lang tid. Her regner vi med disksektorer kopieres selv om det ikke er lagret data på dem. Selv med en ganske liten mengde data på disken tok operasjonen et par timer. Videre bruk av programvare med enheten koblet til via USB 2.0 tok også ganske lang tid, ettersom man her er begrenset av hastigheten til USB 2.0 og har kommunikasjon mot to harddisker. Vi har ikke testet, men det ville ikke overraske oss om det faktisk var raskere å først lage en diskbildefil av den ene harddisken, som så ble lagt tilbake på den andre. I hvert fall ved bruk av eSATA vil dette kunne være det raskeste.

LES OGSÅ: Filguiden: Gratis diskkloning

Konklusjon

Dokkingstasjoner for harddisker vil man etter hvert finne på mange it-avdelinger – de er et enkelt verktøy for diskhåndtering, og kanskje spesielt når bærbare pc-er har sluttet å virke. Sandbergs enhet gir de samme mulighetene, men slike enheter med plass til to harddisker gjør det enklere når det er snakk om kloning av harddisker.

For mange blir programvare det mest aktuelle å bruke når harddisker skal klones, i stedet for «offline»-kloning der enheten ikke er koblet til noen pc. Programvaren som følger med er heller ikke noe å rope hurra for. Selve enheten i seg selv fungerer imidlertid godt og er et interessant produkt, og med tredjeparts programvare for diskkloning kan dette være et velegnet produkt for den type oppgave. Noe lav ytelse trekker ned, men vi ender med terningkast fire på grunn av at det generelt er et praktisk produkt som også har sin nytteverdi når kun én disk er tilkoblet.

LES OGSÅ: TEST: WD Scorpio Black 500GB - Rask disk for bærbare

Infrastruktur