TEST: Sony Vaio S - Sony Vaio for skolesekken?

Sonys Vaio-serie er på plass i det norske markedet. Vi har testet Vaio S, som kan være aktuell både for studenter og jobb-brukere.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet ble ofte stilt – hvorfor satset ikke Sony på sin serie av bærbare pc-er i Norge? Vaio-pc-ene fikk på mange markeder skryt – Sony hadde tildels unike modeller når det gjaldt størrelse og design.

Vi har sett enkelte forsøk fra norske forhandlere til å selge Vaio i Norge, uten at det ble noen suksess, av flere årsaker – og andre årsaker enn maskinene i seg selv. Sony kunngjorde tidligere i år at de nå selv kom til å satse på pc-er i Norge. Foreløpig er pc-ene tilgjengelig gjennom Sonys egne butikker og Elkjøp.

Maskinen har 13,3-tommers skjerm med oppløsning på 1366x768 punkter. Dette er den vanlige oppløsningen for denne skjermstørrelsen, og passer også skjermstørrelsen godt. Vekten er noen gram under 2 kilo. Den blir da ikke blant de aller letteste 13,3-tommers-maskinene. Dette er imidlertid en maskin som gir en fin kombinasjon av funksjonalitet, ytelse, størrelse og vekt for dem som skal frakte pc-en mye med seg. Og med integrert 3G kan det være enkelt å jobbe der man måtte ønske.

Det tekniske

Vaio S-serien har flere modeller, og for det norske markedet er det to modeller som listes hos Sony. Modellen vi har testet er VPCS12X9E/B, mens det også finnes en modell kalt VPCS12M9E/B. Forskjellen mellom disse to er at førstnevnte har integrert 3G, mens den andre har dedikert grafikkprosessor fra Nvidia (Geforce 310M). Geforce 310M er en enkel løsning og ikke noe fartsmonster for spill, men gir bedre spillegenskaper enn Intels integrerte løsning. Intels grafikkprosessor vil være i stand for akselerasjon av avspilling av flere aktuelle HD-videoformater, som f.eks. h.264 og x264.

Prosessoren i begge modellene er Intel Core i3-350M. Dette er en tokjerneprosessor med klokkefrekvens på 2,26 GHz. Vaio S finnes med raskere prosessorer, men vi har ikke sett det tilgjengelig på det norske markedet. Prosessoren mangler noen mer avanserte funksjoner som i5 har, men samtidig er dette en prosessor som for vanlig applikasjonsbruk, selv litt tyngre, burde gi tilfredsstillende ytelse for de aller fleste.

Harddisken er på 500 gigabyte og 4 gigabyte minne er standard. Det er mulighet for å utvide til maksimalt 8 gigabyte. Det er integrert optisk enhet, noe ikke alle konkurrentene i dette segmentet har.

Skjermen har LED-basert belysning og relativt god lysstyrke. Generelt er bildekvaliteten også god i forhold til segmentet av maskin. Skjermen har blank overflate, hvilket under en del lysforhold kan gi mye refleksjoner.

Konstruksjon

Maskinen gir et godt inntrykk når det gjelder byggkvalitet. Rent designmessig vil den sett opp i mot en del andre Sony-modeller virke litt anonym. Egentlig minner pc-en oss litt om noen av Asus' modellserier.

Styreflaten og tastaturet liker vi godt. Styreflaten har multitouch-støtte som for eksempel gir enkel mulighet for zoom i en del typer applikasjoner.

Tilkoblinger og kommunikasjon

Tre usb-porter (USB 2.0), Firewire, VGA, HDMI og Gigabit Ethernet er portene man finner på sidene av maskinen. Det er videre Bluetooth og 802.11n-wlan. Her benyttes Intels Wi-Fi Link 6200, som er en meget god wlan-kontroller. For ekspansjon har man også en Expresscard/34-kortplass.

Det er også integrert 3G. Også i konsumentsegmentet tror vi nå 3G blir mer og mer aktuelt. I senere tid har svært mange anskaffet seg smarttelefoner og mobiltelefonabonnement med dataplan. Siden man allerede har et egnet abonnement blir det mer aktuelt også å bruke 3G på pc-en. Det mest praktiske vil være å skaffe seg et ekstra SIM-kort som konstant befinner seg i pc-en. Integrert 3G blir også mer praktisk enn et usb-modem som stikker ut på siden av pc-en.

Hvis vi her skulle si at vi savner noe, er det USB 3.0. Riktignok er det få bærbare pc-er som leveres med dette foreløpig, men vi anser det som et pluss for dem som gjør det.

Det er støtte for dokkingstasjon, men vi har ikke sett dokkingstasjon for denne pc-en i salg hos forhandlerne vi fant.

Batteri

Med Mobilemark 2007 målte vi litt i overkant av fire timer med applikasjonsbruk, noe som for så vidt er kurant. For videoavspilling fikk vi i overkant av 3 timer med 720p-videoavspilling (x264). Ser vi det imidlertid opp i mot Acers TimelineX 3820-serie med lignende konfigurasjon er det et godt stykke under. Dette er maskiner som godt kan klare 6 til over 8 timer avhengig av konfigurasjon og batteristørrelse. Uansett, det er godkjente tall og vil dekke behovene for mange.

Konklusjon

Sony Vaio S blir en pc med kurant ytelse for vanlig applikasjonsbruk, gjennomsnittlig batteridriftstid, integrert 3G og fysiske mål som gjør pc-en enkel å frakte med seg. Med Intels integrerte grafikkløsning blir ikke dette en pc som egner seg for spill. Konfigurasjonen vi har testet koster cirka 10 000 i skrivende stund.

Sett ut i fra markedet nå blir Acers Aspire Timeline X 3820-serie og Travelmate Timeline X 8372-serie av pc-er de argeste konkurrentene. Disse to maskinene er relativt like, men har små forskjeller knyttet opp mot at Aspire er rettet mot konsument og Travelmate mot bedriftsbrukere. Prisene for Acers modeller starter lavere med lignende konfigurasjon, men ønsker man integrert 3G er det ikke den store forskjellen. Er 3G ikke viktig får man modeller som er en del kraftigere, kombinert med betydelig bedre batteritid, spesielt om man velger en modell med 9-cellers-batteri, til en lavere pris. Vi vil imidlertid si at Sony Vaio S har noe bedre skjerm og gir et bedre inntrykk for konstruksjonskvalitet, men er også tyngre.

Oppsummert kan Sony Vaio S være en god pc for mange. Vi synes imidlertid at prisen burde vært litt lavere.