TEST: Store bedrifts-pc-er

TEST: Store bedrifts-pc-er

Vi har testet to rimelige og to mer avanserte bærbare pc-er med 15,4-tommers skjerm.

Vi har denne gang testet fire bærbare pc-er 15,4-tommers skjerm rettet mot bedriftsbrukere. Med litt forskjeller i pris er nødvendigvis ikke pc-ene direkte sammenlignbare på alle områder. To av pc-ene i testen er i en prisklasse som gjør at de kan være aktuelle også for privatpersoner som ønsker en god pc for mer «vanlig applikasjonsbruk». Igjen sitter vi på en del områder igjen med et mer solid inntrykk av bedriftsmaskiner enn konsumentmaskiner for eksempel i prisklassen rundt 8 000 kroner.

Viktig skjerm

I denne testen har vi testet maskiner med 15,4-tommers skjerm. For denne skjermstørrelsen tilbyr en del produsenter tre alternativer for skjermoppløsning; 1280x800, 1440x900 eller 1680x1050. 1920x1200 er også tilgjengelig hos enkelte, men da gjerne modeller som klassifiseres som «mobile arbeidsstasjoner», for eksempel Lenovos Thinkpad W500 og HP Elitebook 8530w.

Større skjermoppløsning kan bety en del for effektiviteten for en del typer bruk, men det kan også virke mot sin hensikt. En del liker lav oppløsning ettersom det gir større elementer på skjermen, som man ser lettere. Man skal her samtidig huske at 1280x800 er en oppløsning som også er den vanlige på 12-tommers skjermer og vi tror mange vil synes dette er en for lav oppløsning. Samtidig skal man huske muligheten for å justere opp dpi i Windows Vista og Windows 7, hvilket for mange vil løse problemene hvis man synes det er vanskelig å lese skriften generelt i applikasjoner.

Muligheter

De fleste bærbare på markedet leveres i en rekke forskjellige versjoner. Et element vi har vært inne på er skjermtyper, men andre forskjeller mellom konfigurasjoner kan være prosessorytelse, grafikkprosessor, harddiskkapasitet og harddiskytelse, samt funksjonalitetselementer som type wlan-kort og hvorvidt maskinen har integrert 3g-modul eller ikke. Batteri er en annen variasjon – standardbatteri eller høykapasitetsbatteri vil i praksis kunne bety mye for batteritiden.

Dine servicebehov

Vi har i omtalene av maskinene ikke gått spesielt inn på serviceopsjonene som foreligger. Dette kan imidlertid være et meget viktig område. De fleste aktørene har i sin standardgaranti innsending av maskinen for reparasjon hvis det skulle være problemer. Det kan imidlertid være mulig å betale ekstra for å få en avtale med på-stedet-service neste arbeidsdag, over en gitt periode – for eksempel 1, 2, 3 eller 4 år.

Intel vPro

Pc-ene vi nå har testet fra Acer, Lenovo og Toshiba er basert på Intels Centrino 2 vPro-plattform. vPro bygger videre på Centrino 2-plattformen, som stiller krav om bruk av Intels Core 2-prosessor, Intels 4-serie av systembrikkesett og Intels Wi-Fi Link 5000-serie wlan-kontroller.

vPro-spesifikasjonen bygger ut plattformen med krav i henhold til systemadministrasjon, sikkerhet og enkelte teknologier knyttet til nettverk og prosessor. vPro inkludererer blant annet krav for støtte for Intel Active Management Technology for fjernadministrasjon av pc-en, Intel Trusted Execution Technology, Execute Disable Bit og Trusted Plattform Module (TPM) og en rekke andre teknologier/funksjoner knyttet til sikkerhet, Intel VT-støtte for prosessorer som er knyttet til virtualiseringsteknologi og flere andre teknologier. Det stilles også blant annet krav til at pc-en skal støtte Gigabit Ethernet.

Infrastruktur