TEST: Toshiba NB200 - Sprek mini

TEST: Toshiba NB200 - Sprek mini

Toshiba NB200 er blant de beste minibærbare på markedet, men mye unødvendig programvare gjør at den virker tregere enn den er.

Toshiba NB200 er utvilsomt en av de aller stiligste minibærbare på markedet, og vår test viser at den også er blant de beste.

Pc-en veier 1,16 kilo og leveres i flere ulike farger. Vår test-pc hadde svart lokk med tynne diagonale striper innbakt i plasten – noe som gir en ganske stilig effekt. Underdelen og håndleddstøtten var i et grått/svart matt plastmateriale som lignet litt på svart granitt. Design og materialvalg gjør at man får en følelse av kvalitet og robusthet vi ikke så ofte ser på minibærbare.

Godt tastatur

Innmaten i Toshiba NB200 er ikke veldig forskjellig fra andre minibærbare. Den er basert på en Intel Atom N270-prosessor, 1 gigabyte minne og 160 gigabyte harddisk. Den 10,1 tommer store LED-bakbelyste skjermen har en oppløsning på 1024x600 punkter. Skjermen er av typen med blank overflate, noe som gir skarpe og fine farger. Ulempen er at den er utsatt for reflekser.

En av de tingene som virkelig får denne pc-en til å skille seg ut fra mengden, er tastaturet. Til tross for at pc-en og tastaturet ikke er bredere enn andre 10-tommers minibærbare, er størrelsen og plasseringen av tastene godt gjennomtenkt.

For eksempel er størrelsen på Æ-tasten og apostroftasten ved siden av redusert litt, noe som gjør at alle de tastene du bruker mest blir litt større. Piltastene er også trukket litt ned, slik at du lett finner dem «i blinde». Totalt sett mener vi Toshiba NB200 har ett av de beste tastaturene vi har vært borti på minibærbare i denne størrelsen.

Også pekeplaten er meget bra. Den er en del bredere enn på mange andre pc-er, og knappene er gode å bruke.

Mye «bloatware»

En minibærbar av denne typen er aldri noe fartsvidunder. Ytelsen i PCMark 2005 var omtrent som for andre minibærbare i denne størrelse.

Toshiba har imidlertid valgt å legge ved en rekke småprogrammer som kjører i bakgrunnen, noe som kan sinke pc-en litt. Mange av disse småprogrammene er etter vår mening unødvendige, og kan med fordel avinstalleres. I tillegg til programmene som kjører i bakgrunnen følger det med prøveversjoner av en masse spill fra WildTangent, noe som opptar mye diskplass.

Batterilevetiden med standardbatteriet (3 celler) ble målt til 2 timer og 59 minutter. Dette er omtrent hva man kan forvente av et 3-cellers batteri, ikke mer. Vil du ha bedre batterilevetid, får du kjøpt et 6-cellers batteri som ekstrautstyr.

Praktisk bruk

Et litt spesielt designelement er av/på-knappen som er plassert midt under skjermen, i hengslingen mellom skjermen og tastaturet. Denne knappen gir fra seg et ganske sterkt, hvitt lys som kan være litt irriterende når du bruker pc-en i mørket.

På venstre side av pc-en er det tilkobling for skjerm (VGA), hodetelefon, mikrofon, Ethernet og USB.

På høyre side finner du ytterligere to USB-porter, i tillegg til tilkobling for strømadapter. En praktisk funksjon er at en av USB-portene gir fra seg strøm selv når pc-en er slått av, slik at du kan fortsette å lade for eksempel mobiltelefonen selv etter at du har slått av pc-en. I fronten er det en kortleser som kan lese flere ulike typer minnekort.

Vi nevner ellers at pc-en er utstyrt med både web-kamera, trådløst nettverk (802.11b/g) og Bluetooth.

Totalt sett er Toshiba NB200 en fryd å bruke, spesielt takket være et godt tastatur og en god pekeplate. Mye unødvendig programvare gjør som nevnt pc-en tregere enn den er, men det er det lett å gjøre noe med. Er du ute etter en 10-tommers minibærbar, er dette blant de mest interessante produktene på markedet akkurat nå.

Infrastruktur